Rectorul USV Iași, prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, a participat luni, la Castelul Peleș, la ceremonia organizată de Casa Regală a României, ocazie cu care Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”. Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei României, i-a înmânat medalia rectorului.

„Pentru a onora activitatea profesorilor și studenților săi renumiți savanți și practicieni în domeniul științelor aplicate agronomiei, horticulturii și zootehniei. Și pentru a încuraja orientările actuale moderne în direcția protecției și ingineriei mediului dezvoltării rurale și biotehnologiei agricole prin care Universitatea dorește să devină un centru de cercetare activă a problemelor prezentului nostru – deșertificare, rezistența dăunătorilor și necesitatea adaptării la condițiile climatice”, se arată în motivația acordării decorației.

Decorația regală „Nihil Sine Deo” este o distincție ce se acordă prin decizia Suveranului Familiei Regale a României. Decorația poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc. Decorația se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini (până anul acesta se ajunsese la 110 distincții acordate, inclusiv cele post-mortem). În numărul de 200 se includ și instituțiile sau organizațiile distinse. Decorația regală respectă cu fidelitate distincțiile create de fondatorul Casei Regale și Statului român modern, Carol I. Totodată, ea este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale.

Conform protocolului Casei Regale, decorația conferită unei instituții sau organizații nu poate fi purtată, ci doar expusă. Decorația regală „Nihil Sine Deo” este lucrată în bronz suflat cu aur și în email alb. Ea este formată dintr-un oval cu lungimea de 45 mm și are în partea de sus coroana regală. Pe avers se află efigia istorică a Regelui Carol I (aprobată în epocă de suveran personal), cu inscripția circulară „CAROL I, REGE AL ROMÂNIEI”, încadrată cu o bordură de email alb pe care apare jos inscripția circulară „NIHIL SINE DEO”.

Panglica este de culoare roșie, cu două dungi subțiri galben-aurii pe margine și cu dungi albastre, albe și negre pe mijloc. La decorația pentru bărbați, panglica este de formă dreptunghiulară, iar la cea pentru femei – de forma unei funde cu nod. Posesorii decorației regale „Nihil Sine Deo” pot purta distincția cu ocazii speciale, la costum închis, smoking sau frac. Femeile distinse cu această decorație o pot purta la taior cu sau fără pălărie și la rochii de zi sau de seară. Medalia nu poate fi purtată la ținute sport sau de zi cu zi. Decorația se prinde cu ac, precum broșa, la piept, în partea stângă.

Citii și: Electrificat, inteligent, confortabil: Noul Opel Corsa Hibrid pornește de la 17.678 euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *