S-au scurs zece ani de când echipa de junioare I de la Liceul cu Program Sportiv Iași, pregătită de prof. Veniamin Lupan, devenea campioană națională, apărând cu succes medalia de aur cucerită în 2011 de generația pregătită de prof. Lenuța Lupan! Era atunci o premieră ca un club să poată cuceri doi ani la rând campionatul junioarelor I, în lotul din 2011 apărând și destule jucătoare care au cucerit titlul național un an mai târziu. Cum spuneam și la acea oră, Iașul a avut pe tavă două generații de excepție, pe bază cărora ar fi putut clădi o echipă care și acum ar fi jucat în Liga Națională, poate și în cupele europene, și care ar fi făcut tribunele Sălii Polivalente să vibreze în amintirea meciurilor jucate de Terom și Aura!

Vom încerca în rândurile următoare, cu ajutorul profesorilor care au cucerit ultimele titluri naționale ieșene la juniori I la jocuri sportive de tradiție, să aflăm pe unde au jucat cele mai bune dintre handbalistele care au ajuns pe primele piscuri ale gloriei la LPS Iași, formație care imediat după medalia de aur a fost înscrisă în sezonul 2012/2013 al Diviziei A. Cele mai bune handbaliste campioane în 2011 jucau deja la Liga Națională, dar LPS Iași tot avea suficientă forță.

„Am făcut egal cu Slobozia, am pierdut la un gol cu Constanța, iar cu Buzăul am câștigat, ca să amintesc rezultatele obținute cu echipele care au promovat. Iașul ne-a ajutat doar în turul de campionat, pentru că returul a fost jucat pe banii liceului, bani recuperați abia prin toamnă…”, își amintește Veniamin Lupan.

Firesc, când au văzut cam care este implicarea Iașului, cele mai bune dintre jucătoare, în frunte cu Bianca Tiron (acum Harabagiu), au plecat la echipele care le curtau încă de pe vremea junioratului.

Relatare de acum zece ani!

„Finala de ieri cu Şc.181 București a fost în întregime la discreția fetelor lui Veniamin Lupan. Lor însă le-a trecut glonțul pe lângă ureche cu o zi în urmă, în semifinala cu CSS 2 Baia Mare, când au fost conduse în permanență. Chiar și după expirarea celor 60 minute tabela le era favorabilă maramureșencelor (24-23), numai că eroina meciului a fost ieșeanca Bianca Tiron, cu doi ani mai mică decât limita maximă de vârstă! Ea a avut de executat o aruncare de la 9 metri și nici măcar toate cele șase adversare nu i s-au putut împotrivi să ducă meciul în prelungiri. A aruncat plasat, aproape de vinclu, fiind strigătul de furie al unei generații nu atât de lăudată cum poate ar fi meritat, dar extrem de talentată și de devotată. În prelungiri, LPS a zburdat și a câștigat clar cu 32-30, iar finala de ieri cu echipa gazdă a competiției a controlat-o de la primele secvențe pentru că a reușit un excelent joc tactic. Nici măcar terenul propriu n-a putut-o ajuta în disputa cu LPS, ieșencele încântând pur și simplu pe teren și oferind o veritabilă lecție de handbal. În minutul 54 tabela indica un categoric 23-13 pentru LPS, fetele lui Lupan oprind atunci de tot motoarele. Sărbătoarea putea deja începe”, scriam acum zece ani despre o performanță de excepție.

Sărbătoarea însă a durat mult prea puțin, iar lotul care a cucerit titlul de campioană națională a fost următorul: Ana-Maria Inculeţ, Ana Maria Măzăreanu, Andrada Teiu Costin, Izabela Traşcu, Alexandra Orșivschi, Victoria Agape, Elena Grosu, Bianca Tiron, Diana Barticel, Elena Prisăcaru, Mădălina Conache, Nicoleta Ciomagă, Alexandra Ștot și Miluţa Ciofu.

„Ne chinuim mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu”

„Inculeț joacă acum la Deva, dar a mai trecut pe la Zalău, Bistrița și Ploiești, iar celălalt portar al nostru, Măzăreanu, este acum legitimată la Bistrița, iar după ce a plecat de la Iași la Cluj-Napoca a fost și la Baia Mare. Tiron este la Buzău și mai jucat la Baia Mare, Craiova și Brăila, Conache joacă la Galați, dar a fost și la Baia Mare, iar Orșivschi joacă la Cluj-Napoca, dar a evoluat și la Craiova și Bistrița. Agape s-a lăsat de handbal, este plecată din țară, a jucat doi ani și la Rapid București. Au mai fost fete cu potențial, precum Ștot, Ciofu, Barticel, dar n-au jucat la nivel înalt”, își amintește V. Lupan, care, în pragul pensionării, este hotărât să ducă până la capăt ultima generație de junioare I.

„Și acum avem echipamentul de pe vremea când eram campioni, cu el jucăm, cu niște cârpe practic. Ne chinuim mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu. Ne batem joc de acești copii. Facem deplasări în ziua jocului, tot timpul suntem mințiți. Chiar și în aceste condiții atât de grele tot mai reușim să mai creștem câte o handbalistă valoroasă, care să ne reprezinte la cel mai înalt nivel intern”, susține Veniamin Lupan.

LPS Iași a devenit în 2011 campioană națională cu un lot în care au fost incluse multe handbaliste din generația 2012, dar care, cu excepția Victoriei Agape, n-au avut un aport consistent la cucerirea titlului: Irina Ivan, Ana Maria Inculeţ, Ana Maria Măzăreanu, Bianca Tiron, Andreea Vasiliu, Adina Zlăvog, Lenuţa Mormeci (în această ordine în fotografie pe rândul din spate, de la stânga la dreapta), Alexandra Orșivschi, Victoria Agape, Mădălina Toma, Andreea Baltag, Ştefania Florea, Alexandra Bursuc (în această ordine în fotografie pe rândul din față, de la stânga la dreapta).

„Ivan joacă acum la Mioveni, a fost și în Franța, iar în România a mai evoluat la Cluj-Napoca, Zalău și Roman. Mădălina Toma joacă și ea tot la Mioveni și a mai trecut pe la Slobozia și Constanța. Florea nu mai joacă, dar a fost pe la Constanța și Craiova, iar acum își crește copilul. Vasiliu este plecată în Italia, evoluând la Constanța și Slobozia, iar Mormeci a jucat la Alba Iulia și la Sebeș. Zlăvog a jucat la Constanța, acum este în Anglia și așteaptă un copil. Și Baltag a jucat la Sebeș, dar după ce a născut s-a lăsat”, ne-a declarat Lenuța Lupan, care acum se ocupă de o generație ajunsă în primul an de junioare II.

Așadar, zece ani de când două generații de excepție ne îndemnau să visăm că Iașul poate avea viitor în handbalul feminin. În afara medaliilor de aur, poate chiar mai important este că multe dintre fete au ajuns să joace la senioare la cel mai înalt nivel în România și nu chiar puține încă mai joacă! Altele sunt deja mămici și au lăsat handbalul deoparte, iar Iașul rămâne doar cu amintirile. Este drept, dintre cele mai plăcute, dar până în 2011 a avut de așteptat 24 de ani pentru a cuceri un nou titlu de campioană națională, iar acum au trecut doar zece…

Citiți și: A treia generație Range Rover Sport VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *