Demiterea antrenorului Mihai Teja a însemnat în ultima decadă a lui decembrie începutul unei lupte la baionetă pentru acapararea puterii la CSM Politehnica Iaşi. În ultimele ore din 2019 a fost obţinut acordul lui Mircea Rednic de a prelua echipa, iar primarul Mihai Chirica a primit ceva apă la moară şi a început o ofensivă publică fără precedent prin care practic a arătat că de fapt el conduce destinele grupării din Copou. Chiar aşa a crezut când i-a fluturat prin târg pe Ciprian Paraschiv şi George Ogăraru drept înlocuitori ai preşedintelui executiv Adrian Ambrosie, cumva într-un destul de nedrept picaj vertiginos în planul imaginii. Mihai Chirica i-a forţat inteligent mâna lui Paraschiv când, contrar înţelegerii, l-a anunţat cu de la sine putere drept înlocuitorul lui Ambrosie. Pe de o parte i-a dat de înţeles că îi va îndeplini condiţiile, dar adevărata ţintă a fost să-l pună în faţa faptului împlinit, să-i dea de înţeles şi că nu-i place să-l vadă în două luntre. Vorbim de fotbal, nu de sporturi nautice…

Iar Chirica a lovit în plin. A ştiut că Paraschiv nu va rezista, iar dacă s-ar fi izbit de un refuz l-ar fi instalat fără menajamente pe Ogăraru, însă norocul a fost de partea sa, mai toţi specialiştii opinând că fostul căpitan al Politehnicii este o alegere mai bună decât „alternativa”, cum s-a exprimat şi Rednic. Chirica a văzut din nou că tot ce vrea el devine lege în Copou, dar a realizat că este totuşi un aspect, poate cel mai important, pe care nu-l poate avea la degetul mic.

Şi-a dat însă seama că pentru a deţine puterea la nivel decizional la CSM Poli Iaşi, deoarece pune gratuit baza din Copou la dispoziţia clubului de fotbal şi-i mai oferă din când în când şi câte o binevenită brumă de bani, trebuie să aibă controlul în Consiliul Director, alcătuit din cei cinci membri fondatori: Leonid Antohi (preşedintele Consiliului Director), Adrian Ambrosie (devenit manager executiv), Mircea Ursu (vicepreşedinte executiv), Ioan Apostol şi Ioan Melinte. I-a convocat de urgenţă la Palatul Roznovanu şi a avut în faţa lor un monolog intimidant prin care le-a solicitat o evaluare şi le-a dat de înţeles că aşteaptă primenirea organului decizional. Deasupra Consiliului Director se află Adunarea Generală, alcătuită tot din membrii fondatori, care se întruneşte o dată pe an, dar şi în situaţii excepţionale. Adunarea Generală, printre altele, stabileşte preşedintele Consiliului Director şi adoptă modificările în componenţa Consiliului Director, aşa cum va fi nevoie deoarece, după întâlnirea cu primarul, Ioan Melinte a decis să se retragă din Consiliul Director, dar nu va renunţa la calitatea de membru fondator. În locul său va fi probabil primit noul preşedinte executiv Ciprian Paraschiv, aşa cum a sunat de altfel una dintre condiţii pentru a renunţa la postul de manager de dezvoltare în cadrul Federaţiei Române de Fotbal. Chirica se vede aşadar cu încă o pereche de urechi în Consiliul Director, cum deja are din ce în ce mai multe şi în club, el fiind probabil informat până acum de cele discutate acolo de Ambrosie, ba probabil va crea şi o concurenţă între cei doi în a fi înştiinţat de hotărârile importante nu doar cu promptitudine, cât şi cu o cât mai consistentă acurateţe, deşi unele filtre ar cam fi necesare.

Aşadar, s-ar putea baza pe doar două voturi din cinci. Insuficient, deocamdată. I-ar fi de ajuns să mai câştige un membru, ori să mai impună alţi doi membri noi în Consiliul Director, deoarece în cazul în care ar fi şase membri, la egalitate, Antohi are drept de veto. Repet, miza o reprezintă controlul în Consiliul Director, ceea ce până la un punct i-ar fi suficient. Practic, ar dicta după bunul plac în 99% din deciziile importante. Rămâne însă în discuţie un detaliu, poate cel mai important, pe care probabil nu-l va putea controla niciodată. Adunarea Generală, mai precis cei cinci membri fondatori, poate hotărî dizolvarea clubului din Copou fără să aibă nevoie de vreun alt acord!

Chirica a spus la prezentarea oficială a lui Paraschiv că a fost analizată posibilitatea ca gruparea din Copou să predea clubul Primăriei, iar secţia de fotbal de la CSM Iaşi 2020, grupare ce a primit girul Consiliului Local la sfârşitul săptămânii trecute, este în accepţiunea primarului numai bună ca „variantă de back-up dacă situaţia va deveni critică în Copou”. Chirica a realizat aşadar că îi va fi imposibil să deţină sută la sută controlul în Copou, dar şi că are nevoie de majoritate în Consiliul Director, aşa că ofensiva sa pare a fi în plină desfăşurare!

 

Sursa foto: CSM Politehnica Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *