Alin Nicuță, inimoasa aripă de la CS Politehnica Iași ce joacă fundaș central! „Mai toți adversarii de la fotbal se feresc după primul contact cu mine… De rugby însă sunt îndrăgostit”

Alin Nicuță are 22 de ani și a fost jucător de bază în echipa CS Politehnica Iași ce a cucerit anul acesta medalia de bronz în Campionatul Național de rugby VII. De când a fost reînființată formația de rugby XV la CS Politehnica Iași este nelipsit din formula de bază și a atras atenția prin eseurile înscrise, dar și prin îndârjirea cu care tratează faza de apărare. A mai atras atenția și prin jocul bun cu piciorul, impunându-se precizarea că Alin a practicat câțiva ani și fotbalul în paralel cu rugby-ul și chiar în prezent este legitimat și la o formație de fotbal!

Alin Nicuță este originar din Podu Iloaiei și a ajuns la rugby cumva din greșeală, acum zece ani. Era elev în clasa a VI-a și a mers să se uite la un trial de selecție organizat de fostul jucător al Politehnicii, Marian Cucuteanu, pentru băieți din ultimii doi ani de gimnaziu. I-a plăcut ce a văzut și a întrebat dacă poate să se schimbe pentru a participa și el. Inspirația lui Cucuteanu n-a dat greș. Antrenorul a acceptat, iar Alin i-a atras atenția. L-a păstrat în lot, însă avea să-l piardă un an și jumătate mai târziu, când antrenorul Mihai Stuparu l-a remarcat la un turneu de rugby-tag la Sala Grădinari.

„Mi-a vorbit atât de frumos despre CS Politehnica Iași, despre proiectul pe care-l avea acolo cu formația de juniori încât m-a cucerit. De atunci suntem nedespărțiți”, ne-a mărturisit Alin Nicuță.

Terminase ciclul gimnazial și învăța la Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu”. În prima parte a zilei mergea la școală, apoi fugea repede spre Iași, cu trenul, cu o ocazie sau cu maxi-taxi, participa la antrenament, apoi iar fuga spre casă, unde marea parte a timpului o dedica temelor.

„De regulă plecam cu douăzeci de minute mai devreme de la ultima oră, așa cum procedau și profesorii din Iași care făceau naveta, pentru a nu prinde aglomerat la ocazie sau la maxi-taxi. Prânzul îl luam în drum spre Iași, iar seara, acasă, o dedicam temelor. Este timp pentru orice atâta vreme cât ești bine organizat. Am avut însă și noroc pentru că, fiind cu cartea și cu sportul, părinții nu m-au presat cu treburile gospodăriei. Bani pentru navetă am pus și din buzunar, câteodată mi-a mai decontat clubul, dar și dl. Stuparu mi-a dat din propriul său buzunar”, își amintește Nicuță.

Pe la 16 ani a apărut însă și fotbalul în viața lui Alin. A început la Podu Iloaiei, apoi a jucat la nivel de județ la Bălțați și la Erbiceni. Acum a revenit la Podu Iloaiei, unde este și legitimat, însă a existat și un moment de cotitură.

„Era să-l pierd pe la 17-18 ani. Era foarte curtat la Podu Iloaiei, dar n-am cedat și am reușit să-l câștigăm pentru rugby chiar dacă și acum mai cochetează cu fotbalul”, susține antrenorul Mihai Stuparu.

Vreo patru ani grei de navetă l-au întărit pe Alin suficient cât să includă și Facultatea de Educație Fizică și Sport în programul său, pe care a absolvit-o anul acesta. Acum este în anul I la Master-ul în Fitness și Estetică Corporală, de la FEFS, iar de trei ani este cazat la cămin.

Fundaș central la fotbal, aripă la rugby. Post preponderent defensiv la fotbal, unul cu multă implicare în atac la rugby. Cum se împacă?

„La fotbal nu prea urc în atac, sunt cam ultimul jucător de câmp. La cornere stau la mijlocul terenului și având suficientă viteză pot avea reacție la eventualele contraatacuri adverse. La rugby e altceva, îmi place mult jocul de atac, dar nici apărarea n-o neglijez”.

La rugby a adat dovadă și de altruism, oferindu-i un eseu pe tavă colegului său, Deliu, în meciul cu RC Gura Humorului, din Divizia Națională de Seniori. Pasa n-a fost însă chiar cea mai bună…

„Important este că Deliu a reușit să prindă balonul și să înscrie. După meci am și spus că dacă nu era eseu mi-aș fi asumat eu întreaga responsabilitate”.

L-am întrebat pe Alin dacă rezistă cu greu la fotbal să nu aplice vreun placaj.

„Nici nu se pune problema, fac mereu diferența între sporturi, dar sunt adesea lăudat pentru duelurile umăr la umăr. Mai toți adversarii se feresc după primul contact cu mine… Dar de placat la fotbal, niciodată!”.

Între rugby și fotbal s-a purtat un duel în inima lui Alin Nicuță, victorioase fiind sprinturile pe treisferturi!

„Sunt îndrăgostit de rugby. Când însă a început să fie încropită echipa de rugby VII n-am mai mers la fotbal, deoarece n-am vrut să risc vreo accidentare. Și acum mai sunt solicitat la fotbal, prietenii de acolo îmi spun că n-am ce căuta la rugby, dar gândurile mele se îndreaptă tot spre mingea ovală. Avem un colectiv foarte frumos și îmi doresc să progresăm cât să putem juca și în Superligă. Suntem mulți jucători cu potențial bun, sper să facem o echipă bună la Iași și să luptăm pentru primele locuri”, ne-a mai spus Alin Nicuță.

Scrie-mi într-un mesaj despre cine ai mai vrea să citești și găsim imediat rezolvarea.

Citiți și: VIITORUL SUV POLESTAR 3 NU VA AVEA TREI RÂNDURI DE SCAUNE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *