Andrei Micu, „maratonistul” de la CS Politehnica Iași: învățător, fermier, student și rugbist!

Andrei Micu (22 de ani) este unul dintre cei mai talentați rugbiști ai generației formate de antrenorul Mihai Stuparu la CS Politehnica Iași. Pare a avea asigurat un post de titular și în reînființata echipă de rugby XV după medalia de bronz cucerită la Campionatul Național de rugby VII, deși începe să se împartă între a fi aripă sau fundaș. Dar Andrei Micu trebuie să se împartă în mai multe direcții, cu responsabilități care mai de care mai însemnate, de asta l-am și comparat cu un veritabil maratonist.

Andrei Micu este originar din satul Moreni, comuna Prisăcani, și a ajuns la rugby la 12 ani atras de antrenorii Petre Florescu și regretatul Petre Petrișor, două dintre legendele Iașului. A fost remarcat însă de antrenorul Mihai Stuparu la un turneu chiar la Prisăcani și n-a ezitat să treacă la un alt nivel, la CS Politehnica Iași. Terminase clasa a VIII-a, la Prisăcani, avea în vizor Liceul cu Program Sportiv, însă drumul său era altul.

„Mama n-a fost deloc de acord cu rugby-ul, îi era frică să nu mă accidentez. Cam săream gardul de acasă și mergeam la antrenamente, așa cum mai plecam de la școală la ultima oră ca să fiu cât mai mult pe teren. Mama știa că am și alte calități și am mers să susțin probele de aptitudini la Colegiul Pedagogic Vasile Lupu Iași. Am jucat și în piese de teatru la școală, personajul preferat fiind pedagogul de școală nouă. Am luat probele și timp de patru ani m-am pregătit să devin învățător”, ni s-a destăinuit Andrei.

A continuat însă să locuiască la Moreni, așa că patru ani a făcut naveta. Un microbuz special îl aducea dimineața până în curtea liceului, dar nu se putea întoarce acasă tot cu el pentru că avea antrenament. Ajungea seara acasă, cu maxi-taxi, avea timp și pentru teme, dar recunoaște că nu i-a fost chiar ușor.

„Lucrurile s-au cam complicat în clasa a X-a, când mergeam și câte o oră la sala de forță, apoi alergam spre antrenament. Trebuia să progresez, deoarece intrasem și în atenția loturilor naționale. Am jucat la U18 și U19 pentru România la rugby XV, unde în primul an am cucerit în Franța medalia de argint în al doilea eșalon al Campionatului European, am bifat un an și la rugby VII, însă pe final de liceu am anunțat că nu mai pot face față și la lot. Trebuie să mă pun serios cu burta pe carte pentru a trece de Bac fără pic de emoții, iar apoi am vrut să mă pregătesc serios pentru titularizarea pe postul de învățător. N-am luat cea mai bună decizie când am hotărât în 2018, după examenul de bacalaureat, să nu merg la facultate și abia în 2019 am devenit student la facultatea de Educație Fizică și Sport Iași”, a menționat Andrei.

Primul an ca învățător l-a prins predând la clasa a III-a la Țuțora, lângă Prisăcani, pentru ca anul viitor să lucreze cu copii de clasa a IV-a la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Iași. Spune că putea rămâne acolo, dar în 2020 a luat clasa I la Pădureni, o structură de învățământ primar a Școlii Gimnaziale Grajduri. N-a ezitat deloc să revină în mediul rural, de aproape două luni a început clasa a II-a cu cei douăzeci de copii și acum îi așteaptă să revină cât mai repede în bănci.

„Tocmai am ieșit de la un Consiliu Profesoral, școala va reîncepe de luni, dar sunt șanse egale să fie fizic sau online. Eu aș prefera fizic, încerc să predau așa cum am fost obișnuit în cei patru ani la Pedagogic, liceu pe care-l consider deosebit prin modul de predare, prin modul de integrare a copiilor. Îmi place mult să ascult părerile copiilor și consider că mereu am și eu câte ceva de învățat de la ei, nu doar ei de la mine. Vreau să duc această clasă până la capăt, m-am atașat mult de acești copii”.

Andrei însă va absolvi anul viitor FEFS Iași și spune că nu este exclus ca pe viitor să-și dorească să devină profesor de educație fizică. Dar deocamdată are alt plan, însă tot legat de rugby.

„Voi încerca în zona Prisăcani să adun copii și din ciclul primar și din cel gimnazial pentru rugby-tag. Sunt mulți copii talentați, voi încerca să-i îndrum spre rugby”.

De parcă n-ar fi avut destule activități, din 2019 este și fermier, iar Întreprinderea Individuală Micu Andrei Petru începe să devină din ce în ce mai cunoscută!

„Am primit finanțare prin Tânărul Fermier. Am luat douăsprezece hectare în arendă în zona Prisăcani, am achiziționat un sistem de irigații, iar recolta de anul acesta a fost foarte bună. Pământul îl lucrez cu ajutorul a șapte-opt oameni din sat încadrați ca zilieri și am avut recolte bune de ceapă, pepeni, grâu, orz și floarea soarelui. Avem și desfacere din ce în ce mai bună, sunt mulțumit”.

Agricultura îi oferă acum momente de răgaz, momente care sunt direcționate cu predilecție spre echipa de rugby de la CS Politehnica Iași.

„De regulă jucam aripă, dar parcă începe să-mi placă tot mai mult să fiu fundaș. Văd jocul mai bine, mai clar, am o deschidere mai bună. Știu că am și mai multe responsabilități, dar sunt obișnuit cu ele, mi le asum și încerc să fac totul cât pot mai bine. Alcătuim o echipă foarte frumoasă, dar avem nevoie și de condiții minime pentru practicarea acestui minunat sport. Mă gândesc în primul rând la juniorii din echipă, ai căror părinți poate nu au bani să-i susțină. Noi, seniorii, lucrăm, deși și pentru noi orice motivație în plus ar conta enorm. Îmi amintesc că eu am debutat la 17 ani la Politehnica Iași, eram așadar junior, am dat eseu cu Steaua și am fost titular în câteva meciuri. Nici nu mă gândeam la bani, îmi era de ajuns că mă pregăteam cu echipa mare, că mergeam în deplasări cu seniorii, toate acestea au contat mult pentru mine. Sper să fim susținuți în continuare pentru a putea omogeniza echipa care mai are nevoie și de întăriri pentru a ne putea propune să evoluăm în Superligă”.

CS Politehnica Iași a fost deocamdată acceptată în Divizia Națională de Seniori, al doilea eșalon autohton, a făcut meciuri frumoase și a demonstrat că poate progresa sub comanda lui Mihai Stuparu, cel care l-a adus pe Andrei Micu la juniorii Politehnicii Iași.

„L-am preluat de la Prisăcani și a ajuns să aibă rezultate bune și cu echipa națională de juniori a României. A fost însă foarte solicitat la lotul național și a avut o perioadă în care cam scârțâia la școală. Am descoperit că o fostă colegă a mea de liceu îi era profesoară de matematică, a acceptat să-l mediteze și a revenit printre elevii buni. Este un copil talentat, muncitor, iar în echipă prima opțiune este ca aripă și apoi fundaș”, ne-a declarat antrenorul Mihai Stuparu.

Despre cine ai mai vrea să citești? Lasă-mi un mesaj și rezolvăm!

Citiți și: DACIA A FOST CEA MAI POPULARĂ MARCĂ AUTO DIN ROMÂNIA ÎN PRIMELE 10 LUNI DIN 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *