Șahistul nr. 1 al României joacă pentru CS Politehnica Iași! „Va ajunge să lupte pentru titlul mondial în următorii cinci ani!”

Marele maestru internațional Bogdan Deac (20 de ani), legitimat la CS Politehnica Iași, a devenit cel mai bine clasat șahist din România! În clasamentul mondial dat publicității la 1 noiembrie, campionul național en-titre are un coeficient ELO de 2.651, ceea ce i-a permis nu doar să devină cel mai bun din România, ci a intrat în prima sută mondială, pe locul 94, anunță gruparea ieșeană pe pagina sa oficială pe Facebook!

Podiumul românesc este completat de Constantin Lupulescu (2.624) și Mircea Pârligras (2.576), iar pe locul 7 întâlnim un alt șahist legitimat la CS Politehnica Iași, Vlad Jianu (2.522).

„Ascensiunea spectaculoasă a lui Bogdan Deac sperăm să continue cu depășirea graniței de 2.700, ceea ce i-ar permite să ajungă în primii 40 de jucători ai lumii”, a declarat prof. Vasile Manole, directorul CS Politehnica Iași, pe pagina clubului.

Antrenorul Vladimir Danilov a apreciat parcă și mai mult victoria obținută duminică de Bogdan Deac la FIDE CHESS.COM GRAND SWISS, cu piesele negre, împotriva rusului Alekseenko Kirill (2710 rating)! După primele cinci runde, Bogdan a acumulat 3,5 puncte, rating-ul său fiind în creștere, înaintea rundei a VI-a ocupând locul 87 în ierarhia mondială! Clasamentul turneului este deschis de un grup de trei jucători care au acumulat câte 4 puncte, locurile 4-17 fiind ocupate de șahiști cu câte 3,5 puncte.

„Este un turneu de top, cu premii de 500.000 de euro, la finalul căruia sper ca Bogdan să intre în primii 80 de jucători ai lumii. Mi-aș dori o clasare în primii opt pentru Bogdan, pentru a se califica la FIDE Grand Prix, acolo unde se pot obține două bilete pentru Turneul Candidaților. Eu cred că în maximum cinci ani Bogdan Deac va ajunge să lupte pentru titlul de campion mondial”, a menționat Vladimir Danilov pe pagina oficială a CS Politehnica Iași.

Danilov a pus pe tapet însă principala problemă pe care o întâmpină Bogdan Deac.

„Bogdan este deja un jucător de top mondial, cu un potențial imens de a progresa. Este foarte greu de găsit un antrenor pentru el. În România nu are cine să lucreze la un asemenea nivel. Un antrenor străin de top înseamnă însă foarte mulți bani. În decembrie, Bogdan se va pregăti cu un astfel de antrenor, care va veni la Vâlcea pe cheltuiala familiei Deac”, ne-a mai spus Vladimir Danilov, cel care are cel mai mare merit că Bogdan Deac joacă în continuare pentru CS Politehnica Iași, vicecampioana națională en-titre.

Citiți și: MITSUBISHI A PREZENTAT OFICIAL NOUL SUV OUTLANDER PHEV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *