CS Politehnica Iași urcă de două ori pe podiumul Campionatelor Naționale de șah pentru seniori! Bogdan Deac este campion, juniorul George Stoleriu a cucerit medalia de bronz!

George Stoleriu

Campionatele Naționale de șah pentru seniori s-au încheiat duminică la Hotelul „Moldova” din Iași. Titlul de campion național la masculin a fost cucerit după nouă runde pline de suspans de principalul favorit, marele maestru internațional Bogdan Deac, de la CS Politehnica Iași. Clubul ieșean a fost prezent pe podium și cu juniorul George Stoleriu (U20), maestru FIDE, medaliat cu bronz.

CS Politehnica Iași i-a mai avut printre favoriți și pe marii maeștri internaționali Vladislav Nevednichy și Vlad Jianu (nr. 2, respectiv 3), iar turneul a început practic în runda a III-a, când Bogdan Deac a remizat în compania unui adversar mai slab cotat, iar în următoarea a pierdut în fața lui Ciprian Nanu (Dinamo București, favorit nr. 4).

Nanu deschidea clasamentul de 71 de participanți cu maximum de puncte, dar a remizat în runda a V-a cu Nevednichy, apoi cu Jianu și a fost ajuns din urmă de David Gavrilescu (CSU ASE București) și de George Stoleriu, toți pe podium cu câte 5 puncte după 6 runde. Nevednichy coborâse pe 11, Deac începuse deja cursa de urmărire, iar după a șaptea rundă era deja în cvartetul din frunte, cu Jianu pe primul loc!

Bogdan Deac

A patra victorie consecutivă pentru Deac, consemnată în runda a opta, l-a propulsat pe primul loc, la egalitate de puncte – 6,5 – cu Nanu, așa că partidele de duminică au fost decisive. Cea mai lungă dispută a fost cea pe care Deac a câștigat-o cu Gavrilescu, iar cu 7,5 puncte a cucerit titlul de campion național. Nanu (7 puncte) a fost al doilea, iar Stoleriu – al treilea, cu 6,5 puncte, la egalitate cu alți doi șahiști, unul din ei fiind juniorul George Albu (U20), tot de la CS Politehnica Iași, clasat al cincilea în ierarhia finală.

Jianu a fost al șaselea, cu 6 puncte, iar Nevednichy s-a clasat cu zece locuri mai jos, cu 5,5 puncte, același punctaj fiind realizat și de Vlad Zubcu, de la CS Politehnica Iași, el ocupând poziția 21.

De menționat că tot 6 puncte au avut și ieșenii Lucian Filip (Universitatea de Vest Timișoara, locul 9) și Andrei Filip (CSM București, locul 12), tată și fiu, Andrei fiind campion național la U14 în urmă cu zece zile. 

În concursul feminin au participat douăsprezece șahiste, printre care și Miruna Lehaci (17 ani) și Ema Obadă (16 ani), legitimate acum la CSM Iași 2020. Ele au remizat în runda a II-a, Ema a deschis clasamentul după 4 runde cu 3,5 puncte în cont, dar au acumulat câte jumătate de punct în următoarele trei partide și au ieșit practic din cursa pentru medalii.

Miruna Lehaci, Ema Obadă; credit foto: Dinu-Ioan Nicula

Ema s-a clasat a patra în ierarhia finală, cu 6 puncte, iar Miruna a fost a cincea, cu 5,5 puncte. Mezina competiției a fost Alexia Andrieș (U12), de la CS Politehnica Iași, clasată pe locul 11, cu 1,5 puncte.

Campioană națională a devenit Alessia Ciolacu (Clubul Central de Șah București), cu 7,5 puncte, podiumul fiind completat, în ordine, de Corina Peptan (CSM București) și Mihaela Sandu (CS Studențesc Medicina Timișoara), cu câte 7 puncte.

Campionul de la seniori a fost premiat cu 5.000 de lei, în timp ce câștigătoarea concursului feminin a fost recompensată cu 3.000 de lei.

Întrecerea a fost o bună repetiție pentru organizarea Campionatului European de șah pentru senioare, competiție ce se va desfășura în luna august, la Iași, fondul de premiere fiind de minimum 60.000 de euro.

Citește și: „Concord Iași Open”, trambulină spre elita tenisului mondial! Munar, sfertfinalist la Iași, a intrat în prima sută, Cerundolo a jucat finala unui turneu de 500.000 de dolari, Musetti a devenit un obișnuit al marilor turnee, iar Alcaraz este senzațional la doar 17 ani!

Citește și: Cel mai tânăr club sportiv din Iași a pornit la drum! Conducători și antrenori sunt foști mari sportivi ai Iașului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *