Ieșeanul Cezar Crețu n-a revenit nici acum pe teren după accidentarea suferită în februarie! Filip Jianu a ajuns să joace și-n SUA și se află la cea mai bună clasare din carieră!

„Concord Iași Open”, cel mai important turneu de tenis din România, și-a propus încă de la ediția inaugurală, desfășurată în 2020 la Baza Ciric, să susțină cei mai promițători tineri jucători români. Trei dintre ei, ieșeanul Cezar Crețu – care a venit la turneu însoțit de antrenorul său, Victor Hănescu -, Filip Jianu și Nicholas Ionel, au primit wild-card-uri pe tabloul principal de simplu, primii doi reușind chiar să treacă de primul tur.

Cezar Crețu a împlinit zilele trecute 20 de ani, însă aniversarea i-a fost umbrită de accidentarea care îl ține de aproape trei luni pe tușă. A început destul de bine anul în turnee ITF de 15.000 de euro, însă a fost nevoit să se oprească din cauza unor dureri la mână, despre care v-am mai informat.

„Abia de trei săptămâni am putut relua antrenamentele, a fost nevoie de o perioadă mai lungă pentru recuperare. Sper să pot reveni în concursuri la mijlocul lunii mai”, ne-a declarat Cezar Crețu, aflat acum pe locul 825 ATP, după ce pe 22 februarie era pe 810. 

Filip Jianu (19 ani) a atins în această săptămână cea mai bună clasare a carierei, ocupând locul 339 în clasamentul ATP după ce a jucat, pe zgură, în turneul de la Tallahassee (Florida), dotat cu premii de 52.080 dolari, unde în ultimul tur al calificărilor a trecut de americanul Donald Young (31 de ani), fost între primii 40 din lume! 

În primul tur pe tabloul principal, Filip a dispus de rusul Dmitri Popko (24 de ani, 181 ATP), apoi de brazilianul Joao Menezes (24 de ani, 189 ATP), cel care părăsea „Concord Iași Open” în sferturi, fiind eliminat de spaniolul Jaume Munar, ajuns între timp în prima sută mondială! Jianu a pierdut însă în sferturi cu americanul Denis Kudla (28 de ani, 117 ATP), cu 6-7 (8), 6-3, 5-7, dar cele 19 puncte cucerite l-au urcat pe locul 339 ATP.

Filip Jianu s-a retrăgea la 0-3 în setul decisiv la începutul lui aprilie în al doilea tur al calificărilor în Portugalia, un ATP Challenger 50 (31.440 de euro), iar la sfârșitul lui martie a ajuns pe tabloul principal la Lille (66.640 de euro), pe hard, din postura de lucky-loser. În primul tur a trecut cu 7-5 în setul decisiv de Alexandre Mueller (Franța, 24 de ani, locul 200 ATP), cel care la Iași era eliminat în primul tur de celebrul Pablo Andujar. În turul secund a fost învins în trei seturi de francezul Maxime Janvier (24 de ani, 223 ATP), care în sferturi l-a eliminat pe compatriotul său, Arthur Rinderknech (25 de ani, 129 ATP), învins la Iași în turul al doilea.

După ce la începutul anului a jucat mai multe turnee ITF de 15.000 de euro, la final de februarie a revenit în circuitul ATP Challenger Tour cu concursul Gran Canaria 1 (44.820 de euro), dar a pierdut în primul tur al calificărilor în fața unui jucător mult mai slab clasat. A fost însă încălzirea pentru Gran Canaria 2 (44.820 de euro, tot pe zgură), de la începutul lunii martie, unde a ajuns pe tabloul principal, dar în primul tur a pierdut la spaniolul Carlos Alcaraz (17 ani, 119 ATP), cu 1-6 în setul decisiv, considerat marea speranță a tenisului spaniol.

Cel de-al treilea wild-card pe tabloul principal la Iași i-a fost atribuit lui Nicholas Ionel (18 ani). De la începutul anului el a jucat turnee ITF de 15.000 de euro, dar vârful a fost un sfert de finală în Antalya. La începutul lui aprilie a fost eliminat în primul tur al calificărilor la Oeiras 1, în Portugalia, iar săptămâna aceasta ocupă locul 535 ATP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *