Dublu succes pentru șahistul ieșean George Stoleriu: prima normă de maestru internațional și prima medalie la seniori!

Maestrul FIDE George Stoleriu (19 ani), pregătit la CS Politehnica Iași de antrenorii Vladimir Danilov și Vlad Ungureanu, s-a revanșat cu vârf și îndesat la Campionatele Naționale de șah pentru seniori, de la Iași, după ce la categoria sa de vârstă a fost nevoit să se mulțumească acum două săptămâni, la Mamaia, doar cu locul al doilea. A cucerit însă medalia de bronz printre mari maeștri și maeștri internaționali și poate măcar la fel de valoroasă precum medalia a fost îndeplinirea primei norme de maestru internațional!

„Am pierdut titlul național la Under 20 din cauza câtorva mici greșeli pe care le-am comis și nu mi-am pus prea mari speranțe la seniori. Am reușit însă un concurs bun, în care am remizat cu marii maeștri Jianu și Nanu și am reușit să câștig cu marele maestru Nevednichy”, ne-a declarat George Stoleriu.

Înaintea ultimei runde și-a făcut calculele și în ceea ce privea posibilitatea de a îndeplini prima normă de maestru internațional. Și în februarie 2020, la un turneu la Graz, depindea de ultima partidă pentru a pleca acasă cu prima normă. Atunci era obligat să câștige, a riscat și a pierdut! De această dată îi era suficientă o remiză, dar juca în compania marelui maestru Nanu. O înfrângere nu doar l-ar fi privat iar de prima normă, dar l-ar fi aruncat și în afara podiumului!

„A fost o remiză rapidă și sunt fericit atât pentru medalia de bronz la seniori, cât și pentru prima normă de maestru internațional. Trebuie să mai îndeplinesc două norme și să am un coeficient ELO de măcar 2.400 pentru a fi maestru internațional. Înaintea Naționalelor pentru seniori aveam 2.349 și nu știu la cât am ajuns după acest concurs. Nu sunt condiționat de timp, dar sper ca până la sfârșitul anului viitor să reușesc să devin maestru internațional”, a adăugat George.

Meci cu colegul său de club, George Albu (stânga), la Naționalele Under 20

Deocamdată, George Stoleriu este elev în clasa a XII-a B (diriginte, prof. Narcisa Căpităneanu) la Colegiul Național din Iași și acum trebuie să acorde mai mult timp studiului pentru examenul de bacalaureat decât cel alocat șahului. Spune că nu s-a hotărât ce facultate va urma, dar va fi una pe placul său, una care să poată cât de cât rivaliza cu șahul.

S-ar putea să-ți placă și: Ieșeanul Cezar Crețu n-a revenit nici acum pe teren după accidentarea suferită în februarie! Filip Jianu a ajuns să joace și-n SUA și se află la cea mai bună clasare din carieră!

sau „Concord Iași Open”, trambulină spre elita tenisului mondial! Munar, sfertfinalist la Iași, a intrat în prima sută, Cerundolo a jucat finala unui turneu de 500.000 de dolari, Musetti a devenit un obișnuit al marilor turnee, iar Alcaraz este senzațional la doar 17 ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *