Cum a pierdut CS Politehnica Iași titlul de campioană la Superliga masculină de șah! Medalie de argint la egalitate cu campioana, aur ratat pentru o jumătate de punct!

Duminică s-a încheiat la Mamaia ediția din acest an a Superligii la șah. La masculin, CS POLITEHNICA IAȘI, condusă de căpitanul Vladimir Danilov, în componența Bogdan Deac (5 victorii, 5 remize – 7,5 puncte), Vlad Jianu (10 remize! – 5 puncte), Vladislav Nevednichy (3 victorii, 5 remize, două înfrângeri – 5,5 puncte), Gergely-Andras-Gyula Szabo (3 victorii, 7 remize – 6,5 puncte), Vladimir Danilov (4 victorii, 3 remize, 3 înfrângeri – 5,5 puncte) și juniorul George Stoleriu (7 victorii, 3 remize – parcurs foarte bun, aducând 8,5 puncte echipei) a cucerit medalia de argint, la egalitate de puncte cu campioana Vados Arad.

Formația noastră a acumulat 17 puncte, înregistrând șapte victorii și trei egaluri, fiind singura din concurs care n-a cunoscut înfrângerea. Titlul de campioană națională a fost ratat practic în penultima rundă, când a remizat cu o formație mai slab cotată, Smart Galați, ocupanta locului 8!

CS Politehnica Iași a pornit cu o remiză în disputa cu Universitatea de Vest Timișoara, una din contracandidatele la cucerirea titlului, alături de Vados Arad și Medicina Timișoara. Deac a fost singurul care și-a câștigat meciul, Nevednichy a pierdut, iar celelalte dispute au fost remize. Runda a doua a adus o nouă adversară de calibru, Medicina Timișoara, de care a dispus categoric, cu 4,5-1,5. Nevednichy s-a revanșat și l-a învins pe Andrei Istrățescu, Danilov a dispus de Manolache, Stoleriu de A. Filip, în timp ce disputa dintre Deac și Dieter Nisipeanu s-a încheiat remiză.

A urmat un 5-1 cu CSU Târgoviște și pauză în runda a IV-a pentru că la start s-au aliniat unsprezece formații. A revenit în concurs cu un 4,5-1,5 cu Oltenia Craiova, cu victorii pentru Deac, Danilov și Stoleriu și remize pentru ceilalți, iar în runda a VI-a a dispus cu 3,5-2,5 de o formație incomodă, Clubul de Șah Baia Mare, fiind decisive victoriile obținute de Szabo și Stoleriu.

Echipa era deja creditată cu prima șansă la cucerirea titlului național. Joi a fost o nouă zi cu două runde, a VII-a și a VIII-a. 4,5-1,5 cu Phoenix Buzău și 3-3 cu Vados Arad, esențială fiind victoria înregistrată de Danilov. Mai erau trei partide de disputat, una mai dificilă, în ultima zi. 4-2 cu Viitorul Urziceni în runda a IX-a și șansele la medalia de aur erau tot mai mari.

A venit penultimul meci, cu Smart Galați, o formație accesibilă. Remize la primele patru mese, dar la Jianu acest lucru nu mai era deloc de mirare, Danilov a pierdut, iar Stoleriu a câștigat. Meci egal, din păcate, un punct imens pierdut!

„În meciul meu vedeam foarte clar remiza, dar doi dintre colegii mei erau în dificultate. Am considerat că doar jumătate de punct nu ne ajuta deloc, am forțat, am riscat și am pierdut! Ulterior, colegii mei au luat împreună un punct și jumătate, iar dacă eu făceam remiză am fi câștigat meciul…”, ne-a declarat Vladimir Danilov.

În ultima zi, CS Politehnica Iași a dispus cu 3,5-2-5 de Victoria-Sparta Techirghiol, fiind înregistrate remize la primele cinci mese și victorie pentru Stoleriu, și a fost așteptat un pas greșit pentru Vados în meciul cu Phoenix Buzău. Era egalitate după primele cinci partide, dar Vados a câștigat disputa de la masa nr. 2, decisivă pentru cucerirea titlului de campioană națională.

CS Politehnica și Vados au acumulat câte 17 puncte, iar departajarea a fost făcută la numărul total de puncte adunate în toate cele zece runde, echipa noastră pierzând titlul de campioană pentru jumătate de punct – 38,5 față de 39!

„Felicităm echipa pentru frumosul rezultat! Remarcăm prestația lui George Stoleriu și parcursul bun al lui George Deac. Regretăm însă ratarea din penultima rundă, care ne-a costat medalia de aur!”, a declarat prof. Vasile Manole, directorul CS Politehnica Iași, pe pagina de Facebook a grupării ieșene.

„Am fost atât de aproape de medalia de aur, pe care consider că am fi meritat-o. Am condus tot turneul, suntem singura formație neînvinsă, dar am plătit tribut oboselii și ghinionului din penultima rundă!”, a menționat Vladimir Danilov.

La feminin s-a impus ASE București, cu fostele jucătoare de la Politehnica Iași – Irina Bulmaga și Miruna Lehaci – în componență.

Citiți și: PRIMUL SUV ELECTRIC DIN GAMA SMART NU SE VA ÎNDEPĂRTA DE STILUL CONCEPTULUI #1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *