Andrei Pavel dezvăluie la Iași soluția revigorării tenisului masculin românesc!

Andrei Pavel, alături de unul dintre tinerii săi elevi, Ștefan Paloși

Încă de la prima ediție a „Concord Iași Open”, desfășurată în 2020, la Baza Ciric a Primăriei Iași, am subliniat principalul obiectiv al turneului cu statut ATP Challenger 100: susținerea celor mai buni tineri jucători români. Wild-card-urile s-au îndreptat către ei atât pe tabloul principal de simplu, cât și pe cel din calificări și la fel s-a întâmplat și pentru turneul care va debuta luni, în aceeași zi urmând să aflăm și care sunt cei patru jucători care au trecut cu bine de calificări.

Directorul turneului va fi anul acesta Andrei Pavel, care l-a înlocuit pe Daniel Dobre. Fostul jucător care a atins locul 13 ATP a ajuns însă la Iași încă de sâmbătă, în calitate de antrenor pentru trei tineri tenismeni de la Dinamo: Nicholas Ionel (18 ani; a primit, ca și anul trecut, wild-card pe tabloul principal de simplu), Ștefan Paloși (21 de ani; a câștigat precalificările, a primit wild-card în calificări, dar, ulterior, a ocupat locul lăsat liber de Filip Jianu pe tabloul principal de simplu, căruia în cele din urmă i-a fost suficient locul 324 ocupat în clasamentul ATP pentru a juca la Iași) și Sebastian Gima (20 de ani; s-a accidentat și a declarat forfait pentru semifinala din precalificări).

Am profitat de acest prilej și l-am provocat pe Andrei Pavel la o scurtă discuție despre ce ar trebui făcut pentru ca România să aibă în cel mai scurt timp posibil jucători în prima sută mondială și măcar unul în Top 50, iar concluziile sale le găsiți în rândurile care urmează.

„Și eu, și Adrian Voinea, și alți jucători am fost nevoiți să ne antrenăm în alte țări din cauza situației financiare foarte dificilă. Acum sunt mult mai multe cluburi în România, situația financiară e ceva mai bună, informațiile ajung mult mai ușor decât pe vremea mea, totul e online. Ne trebuie însă antrenori de tenis și trebuie structurate mai bine Academiile de tenis, cluburile de tenis”, ne-a spus cel mai bun jucător român de simplu după Ilie Năstase.

L-am întrebat cam de câte Academii de tenis ar fi nevoie pentru a putea fi acoperită toată țara, iar răspunsul a fost următorul: „Nu e neapărat problemă de câte Academii ar fi nevoie în România, îți trebuie în fiecare oraș mai mare, unde sunt mulți copii. Cluburile de tenis trebuie să atragă mulți copii, cât mai mulți, pentru a-i putea selecta pe cei într-adevăr pasionați de tenis. Pentru asta ai nevoie de antrenori care într-adevăr știu ce fac, care cred în tenisul profesionist, nu numai financiar, să se mulțumească doar cu a da ore”.

Sunt însă antrenori destui în România? „E greu să ai suficienți antrenori. La București sunt anumite cluburi sau anumite grupuri de antrenori care lucrează cu profesioniști, stăm însă mai rău cu antrenorii care cresc copiii până la 14, 15, 16 ani, când trebuie să facă pasul spre profesionism. Unui părinte normal, cu un serviciu de clasă medie, îi este greu să susțină sportivii să meargă la 10-15 concursuri internaționale pe an. Este dificil pentru părinți, deoarece trebuie să aibă în vedere și școala. Părinții trebuie să riște foarte mult, e greu să te decizi dacă un băiat la 14 ani va putea ajunge profesionist sau nu. Poate la fete e mai simplu, ele cresc mai repede, dar la băieți e mai dificil. Între 11 și 16 ani corpul crește, sau nu crește, sunt foarte mulți factori care intervin, pentru un părinte e greu să-i spună să meargă doar pe o singură carte, poate face asta doar dacă are un copil supertalentat. Este nevoie de oameni care să cunoască și să dea mai departe aceste informații către părinți. Să știe cum să gestioneze totul pentru ca tânărul jucător să meargă și la școală, și la concursuri, este un pachet destul de complex care trebuie acoperit pentru a putea apărea mai mulți jucători”.

Circuitul „Țiriac Trophy” ducea acum cincisprezece ani tenisul masculin prin toată țara cu turnee ITF în general de 10.000 de dolari și am spus că singurul produs veritabil a fost Marius Copil. „Au mai fost și Adrian Ungur, fost locul 60 în lume și de 10 ori a jucat în Cupa Davis, a mai fost Victor Crivoi, în primii 80 ATP și cu măcar 10 prezențe în Cupa Davis, am avut mulți jucători în Top 200, cum acum însă nu mai avem”, a completat Pavel și a continuat: „Ar fi altceva cu 20 de concursuri profesioniste, ca Italia, care are tot anul, în fiecare săptămână, ca și Franța. Noi ne batem cu ele, dar nu avem posibilitățile lor. Plus că au și partea financiară de la marile concursuri care produc o grămadă de finanțări de la Federație spre jucători, antrenori, organizatori de concursuri, cum noi nu avem”, a menționat Andrei Pavel.

Acum greul este dus de „Concord Iași Open”, cel mai important turneu ATP din România pentru al doilea an consecutiv urmând să se desfășoare între 12 și 18 iulie la Baza Ciric. Ce înseamnă turneul ieșean pentru tinerii jucători români ne spune tot Andrei Pavel: „Este un ajutor enorm, tot respectul pentru Andrei Oriță (n.r. – proprietarul turneului) și Gabi Iftimoaie (n.r. – directorul operațional) care organizează cel mai mare concurs al anului din țară la Iași, pe propriile lor puteri. Am purtat discuții, au viziune, au idei foarte frumoase, mai ales pe planul de business, îi voi susține cu toate informațiile pe care le am să meargă mai departe, să nu se lase bătuți chiar dacă uneori i-ar fi ajutat și câte un nume mai sonor la concurs. Chiar și acel jucător ar fi putut însă pierde din primul tur, însă acest turneu ne ajută incredibil de mult pe noi, românii. Eu sunt aici cu trei tineri jucători, păcat că Gima s-a accidentat, pentru Paloși ar fi fost prima dată când ar fi jucat în calificări la un challenger, dar s-a ivit șansa de a primi wild-card pe tabloul principal și va evolua alături de Ionel! E un pas înainte pentru mine. Îi țin în priză, vreau să creadă în ei, deoarece eu am mare încredere în ei și vreau să se folosească de această șansă, ca și toți jucătorii români prezenți, deoarece doar o dată pe an beneficiază de o asemenea oportunitate”.

V-ar putea plăcea și: Costel Enache are ochi pentru talentul lui Alexandru Aftanache! Juca la 15 ani în Liga a IV-a la Deleni, dar a ajuns la echipa Under 19 din Copou abia la 18 ani! Ce salariu i s-a propus în 2020 pentru a juca la CSM Poli Iași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *