Sacrificiile din spatele performanței! Cum s-a accidentat anul trecut, cum s-a pregătit și a concurat cu dureri tot mai mari, dar mai ales în ce context a apărut acea accidentare! Două luni de chin pentru două medalii de aur!

Ștefan Cobjuc (17 ani) a fost unul dintre remarcații Campionatelor Naționale de atletism indoor U18, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, la București. Pregătit la CSS „Unirea” Iași – CSM Onești de prof. Carmen Ghilase, ieșeanul a cucerit două medalii de aur, însă sunt sportivi care pot avea și bilanțuri mai bogate. Mai rar întâlnit este însă ca un atlet să fie campion național și la plat și la garduri, așa cum a reușit Ștefan într-un concurs în care ambelor medalii de aur le-a dat și mai multă strălucire prin corectarea recordurilor personale!

Așadar, Ștefan a câștigat clar ambele curse, pe cea de 60 metri plat încheind-o în 07’’01/100, iar pe cea de 60 metri garduri în 07’’84/100. Spune că i-ar plăcea mai mult gardurile, deoarece de mic a fost învățat de antrenoarea sa să le depășească uneori cu parcă prea mare ușurință, de parcă ar trece vântul peste un lan de grâu. A ajuns la atletism la 8 ani, în urma unei selecții realizate de Carmen Ghilase, va veni vremea ca una dintre probe să devină prioritară, dar la sfârșitul acestei săptămâni, tot la București, vor fi Naționalele Under 20, unde vrea să coboare sub 7 secunde pe 60 metri plat. Nu este exclus ca în sezonul în aer liber să alerge și în proba de 200 metri, unde, ca și la 110 metri garduri, va încerca să-și asigure baremul de participare la Campionatele Europene Under 18.

„O medalie la Europene ar fi un început bun pentru mine. Visul meu este să devin campion olimpic. Știu cât de greu va fi, dar și că nimic nu este imposibil”.

Contextul accidentării sau prețul plătit pentru înalta performanță!

Ștefan Cobjuc nu este pentru prima oară campion național. În 2020, în aer liber, cucerea medalia de aur la 90 metri garduri. De atunci nu a mai ieșit în evidență, însă nici nu prea se știe prin ce perioadă dificilă a trecut.

„În februarie 2021 m-am accidentat la un antrenament. Nu aveam starea potrivită, nu mă încălzisem foarte bine și am simțit o durere. Am continuat antrenamentul de garduri, am strâns din dinți. Se apropiau competițiile, nu-mi permiteam vreo pauză sau să ratez sezonul”, ne-a declarat Ștefan.

Nu s-a oprit. Se gândea că poate era vorba doar de o întindere și a continuat să se pregătească și pentru sezonul în aer liber. Dar cu dureri, mari, rezultatele nu puteau fi cele așteptate.

„Când n-am mai rezistat din cauza durerilor m-am dus cu mama la spital și am aflat că aveam fisură de bazin! Au urmat două luni grele, august și septembrie, în care în fiecare zi făceam fizioterapie și kinetoterapie. Vreau să le mulțumesc părinților, colegilor și antrenoarei mele în mod special pentru că mi-au fost alături și m-au ajutat mereu!”.

Am vrut totuși să aflu de ce Ștefan n-a avut în ziua în care s-a accidentat starea potrivită pentru antrenament.

„Dacă nu ești foarte bine încălzit și faci un antrenament greu te poți foarte ușor accidenta. Eu stau la școală cam 6 ore pe zi (n.r. – Ștefan este elev în clasa a XI-a la Colegiul Economic Administrativ Iași), până acasă fac 40-50 de minute, mă schimb, iar cel târziu pe la 15:10 trebuie să plec pentru antrenamentul care începe la ora 16:00. În acea zi eram și obosit de la școală, nici nu reușisem să mănânc…”.

Are curaj să-l provoace pe Alin Anton!

Îmi imaginez că nu sunt tocmai rare zilele când Ștefan nici nu are timp să mănânce înainte de antrenament, dar cu toate acestea iată că el reușește să cucerească nu doar medalii de aur, ci să obțină și timpi dătători de speranțe, cei care de fapt sunt anticamera înaltei performanțe. Talentul și potențialul sunt ale lui, priceperea este a antrenoarei, iar Ștefan are timpi mai buni decât avea Alin Anton la vârsta sa, Alin (22 de ani) fiind un alt elev pregătit de Carmen Ghilase, cel care va concura săptămâna aceasta la Campionatele Mondiale pentru seniori!

„Peste doi, trei ani voi ajunge să mă bat cu Alin la garduri”, anunță Ștefan încă de pe acum un atractiv duel între ieșeni. Poate până atunci va trece de 1,80 metri înălțime, l-ar ajuta în continua sa luptă cu gardurile. Acum are 1,76 și susține că în ultimul an n-a crescut cu mai mult de doi, trei centimetri.

„Să fii campion și la 60 mp și la 60 mg nu este des întâlnit. Nu este ușor ca un gardist să bată un sprinter veritabil. Ca să fii un gardist bun trebuie să fii și un sprinter bun. Important pentru Ștefan este să fie sănătos și să aibă aceeași atitudine, aceeași seriozitate la antrenament și în competiții, iar viitorul lui în atletism va fi frumos. Alin și Ștefan sunt sportivi cu talent, ambiție și seriozitate. Se întrec în competiții pe plan european și mondial cu sportivi care au totul la dispoziție, iar ai noștri au foarte puțin. Copii ca ei au nevoie de bază sportivă, bază materială, refacere, susținere financiară. Atât sportivii, cât și antrenorii din România putem spune că sunt super eroi.  Ne reinventăm de fiecare dată când ne ciocnim de lipsurile din sistem…”, a precizat prof. Carmen Ghilase, care la Campionatele Naționale de la sfârșitul săptămânii trecute a mai obținut un succes și cu colega lui Ștefan, Bianca Coșerariu, medaliată cu aur la pentatlon.

Citiți și: Noul Suzuki S-Cross va prelua succesul repurtat de Vitara și îl va duce la alt nivel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *