„Au o viteză în plus”! „Ei debutează pe la 17-18 ani în Liga Campionilor sau în Serie A, noi batem pasul pe loc”! „Avem mari carențe la juniori, vizibile când ajungem să ne pregătim cu seniorii”. Francisc Cristea vorbește tranșant despre decalajul valoric vizibil în meciul pierdut la scor de selecționata Under 20 a României în fața Italiei.

Francisc Cristea, rândul din spate, al patrulea din stânga

Cine a văzut meciul amical de luni, dintre selecționatele Under 20 ale Italiei și României, disputat la Sassuolo și încheiat cu 7-0, a sesizat din primele minute decalajul valoric dintre cele două echipe. Italia a lăsat senzația în prima repriză, în care a înscris de cinci ori, că ar fi marcat și cincisprezece goluri dacă ar fi vrut cu adevărat, exploatând la maximum gafele comise de tabăra adversă. Printre jucătorii români care au evoluat cu Italia s-a numărat și Francisc Cristea, de la CSM Politehnica Iași. Situându-se peste media echipei, Francisc a scăpat de „remanierea” de la pauză, fiind înlocuit în ultima parte a disputei.

Dacă pe teren propriu prima selecționată U20 a României, condusă de Bogdan Lobonț, a înregistrat rezultate bune (2-1 în meciurile cu Portugalia, Republica Cehă și Polonia), prin deplasare a întâlnit adversare de marcă, în fața cărora a fost o simplă parteneră de antrenament. Francisc Cristea a jucat treizeci de minute la înfrângerea cu 1-6 de pe terenul Angliei, n-a fost convocat la eșecul cu 0-4 din Germania, dar și-a câștigat locul de titular la ultima acțiune, care a debutat cu victoria cu 2-1, înregistrată joi, la Voluntari, în compania Poloniei, și a acceptat să vorbească tranșant despre nivelul mult prea ridicat la care se află fotbaliștii U20 englezi și italieni față de cel la care se pot exprima jucătorii români.

„Contează cum ești crescut de la 6 ani sau de când începi fotbalul. Sigur se antrenează altfel, beneficiază de alte condiții. Contează foarte mult antrenorii. La noi iau o minge și o dau la copii să se joace, nu să joace fotbal, nu să învețe fotbal. Nu acumulezi mai nimic până la 19 ani, vârstă la care ajungi la nivel de seniori. La noi la juniori este o joacă, am simțit multe lipsuri când am ajuns la echipa mare. Diferența este foarte mare, ai nevoie de timp pentru acumulări. Jucătorii străini beneficiază de vitaminizare, știu ce să mănânce, când să înceapă să lucreze în sala de forță. La noi antrenamentele sunt făcute mai mult ca să fie luați bani de la părinți!”, a mărturisit Francisc Cristea.

Francisc a simțit din teren forța jucătorilor englezi și italieni, atât la nivel individual, cât și ca echipă.

„Sunt foarte disciplinați în joc, fiecare știe ce are de făcut. Sunt mai agresivi în duelurile pentru câștigarea balonului. Vor să câștige orice minge! Fac foarte bine presingul, nu-ți dau soluții de pasare! Știu când să temporizeze, să țină posesia, nu se grăbesc. Au o forță fizică superioară, probabil de la U17 dacă nu cumva și mai devreme au preparator fizic. Diferența cred că se face de pe la 16-17 ani. Ei ajung pe la 17-18 ani să debuteze în Liga Campionilor, iar noi batem pasul pe loc până ajungem la seniori. Au o viteză în plus! Antrenamentele lor cred că au un alt ritm, nu este exclus să se antreneze în ritm de joc. După un astfel de meci, precum cel cu Italia, sunt și mai dornic să mă pregătesc cu și mai multă determinare văzând încă o dată cât de buni pot fi unii jucători de vârsta noastră. Sper că-i vom putea ajunge din urmă!”, ne-a mai spus Francisc Cristea.

Citiți și: CUPA TESTER GRUP CONTINUĂ ANUL ACESTA LA IAȘI CU ULTIMA ETAPĂ DIN CAMPIONATUL NAȚIONAL DE OFF ROAD 2021, ORGANIZATĂ DE CLUBUL ADVENTURE 4X4 IAȘI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *