Cătălin Atănăsoaei, atletul de la CS Politehnica Iași ce a învățat la parașutiști aterizarea la punct fix: Jocurile Olimpice de la Paris!
Cătălin Atănăsoaei putea ajunge un fotbalist bun. Chiar a început să practice fotbalul la 7 ani, la „Noua Generație”, cu antrenorul Sorin Ștefan, într-o generație din care s-a distins Ștefan Popescu, cel care a făcut junioratul la AS Roma, a jucat în Serie A cu Cesena și i-a dat gol în Cupa Italiei lui Napoli chiar pe „San Paolo”. Părinții lui Cătălin au simțit însă după șase ani că fotbalul la „Noua Generație” nu are viitor, iar tatăl său a mers la Liceul cu Program Sportiv, unde poate că tot la fotbal și-ar fi îndreptat fiul dacă nu i-ar fi ieșit în cale prof. Viorel Popovici. Cătălin avea atunci 13 ani, acum are 28 și tot cu prof. Popovici se pregătește, însă traseul sportiv n-a fost deloc unul linear, unul ușor previzibil. Au fost și nemulțumiri, chiar și o renunțare, au fost neliniști, a fost zbucium, dar până la urmă atletul originar din Dancu a ieșit la liman, de șase ani este cadru militar, iar sportul continuă să-i aducă satisfacții.
Profesorul Viorel Popovici i-a promis în 2006 tatălui lui Cătălin că într-un an îi va face băiatul campion național. Promisiune respectată, medalie de aur cu echipa la cros, performanță repetată și în anii următori. La individual, a fugit de obstacole, simțea că este o probă prea dificilă, dar tot a fost multiplu medaliat. Când a terminat junioratul nu era totuși prea încântat de tot ce realizase până atunci. Nouă luni a luat o pauză, n-a vrut să mai audă de atletism, dar parcă nici nu-i convenea să dea cu piciorul atâtor ani de muncă. A urmat un curs de asistent medical generalist, din care însă a parcurs doar un semestru. Sportul încă îl înghiontea și a dat curs propunerii unui club particular din Bacău. Acolo a apărut întâia oară varianta de a deveni cadru militar.
„Prima dată am refuzat, Armata mi se părea prea strictă pentru mine. Am mai analizat însă și am decis să mă înrolez. Am luat examenul și am ales să merg la o unitate de parașutiști la Bacău, eu care aveam rău de înălțime! Mi-am zis că era momentul să depășesc acea barieră, sportul m-a întărit suficient cât să și reușesc. Am stat un an și jumătate acolo și abia după aproape un an am efectuat primul salt. Am sărit singur, dar parașuta era cu deschidere automată, am fost atunci mai mulți tipi la primul salt și am avut câțiva colegi mai experimentați pe lângă noi care ne-au încurajat. Senzația este practic indescriptibilă, dar am plecat la scurt timp. Am efectuat cred douăsprezece salturi, n-am apucat să deslușesc prea multe din parașutism. Am învățat însă să aterizez la punct fix”, a mărturisit Cătălin Atănăsoaei.
N-a ezitat însă să se transfere la Iași, la Batalionul 151 Infanterie ,,Războieni”, cunoscut drept „Lupii Negri”, iar de patru ani este militar acolo. Acum este caporal și a reprezentat România la toate competițiile militare de mare anvergură, inclusiv Jocurile Mondiale Militare.
„Anul 2017 a fost foarte bun pentru mine. Am devenit vicecampion balcanic de seniori în sală la 3.000 metri, am fost la doar două secunde de îndeplinirea baremului pentru Europenele de seniori în sală, dar am reprezentat cu cinste România și în competițiile militare. Am câștigat Campionatul European la alergare montană 8 km, precum și Crosul NATO, ambele fiind cu corectarea recordurilor respectivelor competiții”.
Multiplu campion național, Cătălin a revenit pe mâna prof. Viorel Popovici și probabil alături de el își va încheia cariera sportivă. Este legitimat la CS Politehnica Iași-CSU Reșița, va continua să alerge 3.000 metri obstacole și 5.000 de metri. Ajuns însă la maturitate, nu vrea să iasă din atletism până nu-și va atinge visul.
„Vreau să ajung la Jocurile Olimpice de la Paris, în 2024. Voi încerca să mă calific la maraton. Am până acum vreo șase sau chiar șapte maratoane alergate. Cu vreun an și jumătate înainte mă voi pregăti doar pentru maraton, tot cu prof. Popovici. Știu că înălțimea mea de 1,85 metri mă cam dezavantajează, dar am văzut campion mondial și de 1,90 metri, deci se poate. Înseamnă că trebuie să pot și eu. Nu voi reuși însă de unul singur, voi avea nevoie de o echipă. Deocamdată îi am pe prof. Popovici și pe Mariana și Ionuț Pârju, care concurează la Masters, doi oameni superbi, care mă ajută enorm pe partea de refacere”.
Cătălin este hotărât să-și caute sponsori pentru a-și atinge visul. Amintea de anul bun 2017 și dezvăluie că în acel an a avut sponsori care i-au putut îmbunătăți condițiile de pregătire. Avea în acel an 65 kilograme, greutate la care va încerca din nou să ajungă. Cântărește acum 73 kg pentru că este perioadă fără competiții, dar va coborî sub 70 când vor reîncepe concursurile.
Împreună cu soții Pârju, Cătălin Atănăsoaei a fondat recent ACS „Șapte Coline” Iași, unde va selecta copii care vor să practice atletismul, dar va da credit și atleților Masters.
„Îl antrenez de un an pe Ionuț Pârju (n.r. – multiplu campion european de Qwan Ki Do). Are un potențial fantastic. Va concura anul viitor la Europene, în prima zi în aer liber la un cros de 8 km, iar a doua zi în sală, la 3.000 metri. Obiectivul nostru este să urce pe podium”.
Și-ar mai fi ceva.
„Aud destui oameni care se plâng că îi dor genunchii, că îi dor gleznele. Mi-e ciudă că mulți dintre ei nu știu să alerge. Asta vreau eu să fac: să învăț oamenii să alerge corect! Vreau să le arăt ce înseamnă atletismul, să le dezvălui ce înseamnă o echipă și sunt convins că voi reuși să-i fac să descopere cât de plăcut este să alergi”, ne-a mai spus Cătălin Atănăsoaei.
Poate sunt unii dintre voi cărora v-ar plăcea să alergați, dar ceva vă împiedică. Poate timpul, poate că nu prea este pe unde alerga în Iași, poate nu aveți suficient curaj cât să luați o hotărâre. Poate n-ar strica să-i faceți o vizită lui Cătălin, să-l vedeți cum aleargă de parcă ar pluti, și poate că acela va fi chiar imboldul de care aveți nevoie!
Ești cel mai tare și cel mai bun!
Te iubesc mult de tot ! ❤️