Provocările profesorului Marin Chirazi: reeditarea expediției din 2012, în caiac de-a lungul Dunării, și Mondialele de judo din Japonia!

Au trecut deja nouă ani de la captivanta expediție în caiac pe Dunăre de la izvor până la vărsarea în Marea Neagră efectuată de ieșenii Marin Chirazi și Alin Vorniceanu. Ei au parcurs atunci cei 2.600 de kilometri în treizeci de zile calendaristice, însă Chirazi își propune pentru 2022 reeditarea isprăvii la împlinirea a zece ani. Deși acel deceniu s-a așternut mai ales peste el, profesorul universitar de la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași nici nu se gândește că traseul nu va fi parcurs sub treizeci de zile.

„Vreau să refac cursa împreună cu Alin. Eu am adunat de atunci măcar 10.000 de kilometri pe apă, deci am acumulat destulă experiență, în timp ce Alin, cadru militar acum, participă la ultra-maratoane, deci vine cu rezistență mare la efort. Vom încerca să avem și un caiac performant pentru a stabili un timp cât mai bun. Nu există vreun record omologat, dar sunt convins că vom parcurge traseul în mai puțin de treizeci de zile”, ne-a declarat Marin Chirazi, cel care în 2012 era decanul FEFS Iași, iar în 2022 va avea 57 de ani.

Distanțele mari parcurse în caiac de profesor au fost în 2017, când a adunat aproximativ 3.000 de kilometri pentru a înconjura Marea Neagră (53 de zile în total, 43 pe apă), precum și în 2018, în expediția „Cuza pentru România”, când, în premieră măcar autohtonă, a plecat din Marea Nordului, de la Amsterdam, și a ajuns la Marea Neagră, totalizând 3.300 kilometri în cele 45 de zile petrecute pe apă!

Dar Marin Chirazi rămâne la bază judoka, la categoria de greutate 73 kilograme. Fost campion al României, el a continuat să concureze și după ce s-a retras din înalta performanță, iar anul viitor țintește și participarea la Campionatele Mondiale de judo pentru veterani, din Japonia.

„Este visul meu să ajung în Japonia. Am cunoscut câțiva japonezi remarcabili, am citit mult despre Japonia. Nu voi merge însă doar pentru concurs, vreau mult să ajung și la Muntele Fuji. Dacă nu va exista această variantă, dacă nu va exista posibilitatea de a și vizita, cu părere de rău, dar voi lăsa Japonia pe altă dată”, a adăugat Chirazi.

Marin Chirazi ar concura în Japonia la categoria de vârstă 55-60 de ani. Ultima competiție de anvergură la care a participat a fost Campionatul European din 2017, unde a ocupat locul al treilea la categoria de vârstă 50-55 ani. L-a cam nemulțumit acel rezultat, Marin având în palmares o medalie de aur și una de argint la Europene, iar cel mai bun rezultat al său la Mondiale este locul 5.

Citiți și: NOUL SUZUKI S-CROSS DEBUTEAZĂ ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ

NOUL OPEL MOKKA-E A PRIMIT PREMIUL „VOLANUL DE AUR 2021”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *