La Iași ar fi fost imposibil! Cum se pregătește Matei Onofrei la Academia din Franța! Program draconic pentru ieșeanul de 16 ani!
S-au împlinit joi două luni de când ieșeanul Matei Onofrei (16 ani) s-a mutat la French Touch Academy, în sudul Franței, la Cap D’Agde, pe malul Mediteranei. Va continua să se antreneze acolo cu speranța că va deveni tenisman profesionist, însă pregătirea sa a cunoscut o schimbare radicală din mai multe de puncte de vedere. În România, la Iași, i-ar fi fost nu foarte greu, ci imposibil!
French Touch Academy i-a lansat în lumea bună a tenisului pe Benoit Paire (32 de ani, situat pe locul 47 în clasamentul ATP, vârful fiind locul 18 în 2016), pe maghiarul Marton Fucsovic (29 de ani, 40 ATP), dar și pe ucrainencele Elina Svitolina (27 de ani, fost nr. 3 mondial, acum pe locul 15) și Daiana Iastremska (21 de ani, 97 WTA), precum și pe alți jucători francezi din primii 200 în clasamentul ATP. Se pregătesc acum la Academie jucători din prima mie mondială, însă printre juniori se numără de două luni și ieșeanul Matei Onofrei, de la Tenis Club Coreco.
„Rămân aici până pe 17 decembrie, când vin acasă în vacanța, dar mă întorc în Franța încă de pe 3 ianuarie 2022. M-am acomodat repede, este o Academie foarte bună. Sunt sută la sută mulțumit de alegerea făcută”, ne-a mărturisit Matei.
De când este la French Touch Academy a făcut finală la Colomiers, la un turneu ITF pentru juniori, a repetat performanța la Blagnac și probabil va juca în această lună la un turneu și mai dificil, la Saint Gregoire, decizia finală urmând să fie luată de conducerea Academiei. Antrenamentele au cunoscut o modificare esențială mai ales în privința timpului alocat pentru tenis și a activităților conexe puse tot în slujba tenisului.
„Antrenamentele sunt mult mai dure din moment ce am ca parteneri jucători din ATP, dar se pune foarte mult accent pe pregătirea tactică, mai precis cum să gândești punctul și meciul”, a explicat ieșeanul care a jucat în iulie în calificări la „Concord Iași Open”, turneu cu statut ATP Challenger 100 (premii de 88.520 de euro), cel mai important turneu ATP din România pentru al doilea an consecutiv!
L-am întrebat pe Matei cât timp alocă tenisului într-o zi. Răspunsul a fost unul cumva neașteptat: „4 ore de tenis și 4 ore de fitness, fitness însemnând lucrul în sala de forță și alergat”.
8 ore pe zi? Mi s-a părut destul de mult pentru un sportiv care nici n-a împlinit 16 ani. Mult comparativ în primul rând cu ce se întâmplă la Iași, și nu neapărat la tenis.
„Cam atât se antrenează toți jucătorii din ATP”, a venit un alt răspuns din partea lui Matei.
Cum oare reușește să aloce 8 ore pe zi sportului? Când mai are timp pentru școală?
„La Iași eram elev în clasa a X-a, acum m-am mutat la Oxford Home Schooling. Am început cursurile săptămâna aceasta și probabil așa voi parcurge cei trei ani de liceu. Voi face engleză, matematică, franceză și biologie. Este un sistem foarte flexibil, mă ocup de școală atunci când îmi permite programul de tenis, doar că la fiecare sfârșit de lună voi da test la fiecare materie. Lucrez pe manual, iar când nu înțeleg câte ceva sun profesorul indicat de școală, profesor aflat în UK, și îmi explică”, a menționat Matei Onofrei.
Așa se explică și faptul că Matei poate aloca opt ore pe zi tenisului, ceea ce la Iași era mult prea complicat, ceea ce în România nu prea este întâlnit.
Matei a locuit la Academie când a ajuns la Cap D’Agde, dar de câteva zile s-a mutat.
„M-am mutat într-un apartament mai mare, tot ținut de Academie. Locuiesc împreună cu un jucător francez în vârstă de 18 ani. Este un complex de apartamente, suntem singuri și nu ne mai controlează nimeni. Mă simt bine, aștept cu nerăbdare turneul de la Saint Gregoire”, a adăugat Matei Onofrei.
Silviu Ursu, președintele clubului ieșean Coreco, unde Matei, vicecampion național în 2021 la Under 16 și sfertfinalist la Under 18, a lucrat cu antrenoarea Carmen Țibuleac, spune că fostul său sportiv a nimerit cum nu se putea mai bine la French Touch Academy.
„Este o diferență de program, nu se compară, totul este mult mai intens. La Iași s-ar fi putut apropia doar în vacanță de programul pe care-l are acolo, dar undeva la maximum șase ore alocate sportului. Școală cu rezultate foarte bune și înaltă performanță nu prea se poate! La Academie nu mai are presiunea generată de școală, se poate gândi doar la tenis. Este o schimbare maximă, dar mai bine pentru Matei nu se poate. Am înțeles că este foarte serios acolo. Temerile noastre erau în privința rezistenței la programul infernal. Dacă nu s-a accidentat până acum avem speranțe că va rezista. Sunt însă zeci de mii de copii care se pregătesc precum Matei în speranța că vor ajunge profesioniști. Cât sunt copiii mici suntem competitivi și noi, românii, dar de pe la 14 ani începe să se vadă diferența, deoarece noi rămânem la același nivel de pregătire. Matei a plecat la o vârstă perfectă. Este matur, se poate descurca singur”.
Carmen Țibuleac, antrenoarea care i-a pus racheta în mână, vorbește săptămânal cu Matei. În glasul ei se simte o oarecare doză de regret, dar are convingerea că fostul său elev va ajunge jucător profesionist.
„Îl știu de mic pe Matei, este un copil talentat, muncitor, sunt convinsă că va ajunge departe. Este foarte important că nu s-a accidentat până acum. Are un program foarte intens, dar și foarte bine dozat. Marele avantaj este că nu depinde de școală și se poate concentra doar pe tenis. Nu poți să fii și elev la un liceu bun și să faci tenis la o intensitate ridicată, nu ai timpul necesar, ai mereu o presiune în plus! La o anumită vârstă, copiii trebuie să se hotărască pe ce cale vor să apuce. Matei are o șansă mare și la cum îl cunosc va ști cum s-o exploateze la maximum”, ne-a declarat Carmen Țibuleac.
Într-adevăr, Matei Onofrei are o șansă poate unică. Alți copii, poate mai talentați decât el, poate mai muncitori decât el, n-au avut-o. Este dispus să continue munca deloc simplă la care s-a înhămat, dar ca el mai sunt mulți adolescenți, care mușcă din zgură ca să ajungă să câștige glorie și mulți bani din tenis. Rețeta de mai sus nu garantează însă nimănui că va deveni profesionist. Este însă obligatorie, dar nu și suficientă!
Citiți și: DACIA SPRING A AJUNS LA APROAPE 40.000 DE COMENZI ÎN EUROPA