Ieșeanul Matei Onofrei este vicecampion național la tenis Under 16 după ce săptămâna trecută era sfertfinalist la Under 18!

Matei Onofrei are 15 ani și jumătate și a jucat săptămâna trecută la Campionatele Naționale de tenis Under 18, desfășurate la Oradea. A ajuns în sferturile de finală, unde a fost eliminat în trei seturi de favoritul nr. 2 al competiției, adversar cu aproape doi ani mai mare! A mers însă săptămâna aceasta la București, la Naționalele categoriei sale de vârstă, Under 16, cu ambiția de a demonstra că rezultatul de la Oradea nu fusese deloc întâmplător!

Ieșeanul pregătit la Tenis Club Coreco de antrenoarea Carmen Țibuleac a primit un loc pe tabloul principal la U16 cu statut de „excepție națională”, deoarece nu jucase mai deloc la această categorie de vârstă, și a fost așezat pe a doua jumătate a tabloului, prima fiind dominată de Alexandru Coman (Dinamo București), cel care la Oradea cucerise titlul de campion național, performanță pentru care a primit un wild-card în calificările (10-11 iulie) ediției a II-a a „Concord Iași Open” (12-18 iulie), cel mai important turneu ATP din România!

Matei, elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu” în clasa a IX-a E (diriginte, prof. Mihaela Pasciuc), a dispus cu 6-3, 6-1 în primul tur de Adrian Constantin (Dinamo), jucător venit din calificări, pentru ca meciul din optimi să se întindă pe trei seturi. Se întâlnea cu favoritul nr. 5, Robert Guna (Fire Tenis). După 7-5 și 5-7, Onofrei a pus lucrurile la punct și a câștigat setul decisiv cu 6-2.

În sferturi s-a confruntat cu învingătorul meciului disputat de finaliștii de la Under 14. Învins cu o săptămână în urmă, Tudor Țibelea (Daimon Sport Club) și-a luat revanșa în fața campionului Gabriel Ghețu (Dinamo), însă jocul din sferturi nu s-a putut desfășura joi, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Partida s-a disputat vineri dimineață și a fost controlată de Matei, care s-a impus clar, cu 6-1, 6-3. Tot vineri, dar după-amiază, ieșeanul a jucat și semifinala cu Teodor Știrbu (Elite Tg. Jiu), cel care avusese un parcurs fără sincope, în optimi eliminându-l pe favoritul nr. 2, David Gheorghe (Dinamo). Onofrei nu i-a lăsat însă nici o speranță și s-a calificat în finală după 6-4, 6-2.

„După tragerea la sorți am zis că pot reuși să ajung în finală. Cel mai dificil meci nu a fost cel în care am pierdut set, ci semifinala cu Știrbu. A fost o partidă foarte intensă, era partida care decidea dacă ajung sau nu în finală”, ne-a declarat Matei Onofrei.

Așa cum era de așteptat, în meciul de astăzi care avea să decidă titlul de campion național s-a confruntat cu cel mai bun junior al României, Alex Coman. Întâlnirea a fost echilibrată, Matei a avut chiar minge de set în primul act, dar în cele din urmă Alex s-a impus cu 7-6 (5), 6-3.

„Am revenit de la 2-5 la 6-5 în primul set. Am avut serviciul și minge de set, dar n-a fost să fie… Am intrat în tie-break și a fost unul foarte disputat. În al doilea set am condus cu 2-0, apoi s-a făcut 4-3 pentru el, am avut câteva oportunități să egalez la 4, dar experiența mai mare a lui Coman și-a spus cuvântul. Altul ar fi fost scorul dacă aș fi jucat și eu mai multe concursuri în care să întâlnesc adversari puternici”, a menționat Matei.

Cum a văzut însă Alex Coman finala?

„A fost un meci frumos cu Matei, a jucat bine. Am condus în setul întâi cu 4-1, am avut minge de break și 5-1 pe serviciul lui, însă a servit bine. M-am relaxat un pic și a reușit să întoarcă scorul, conducând cu 6-5. Mi-am ridicat nivelul de joc și am egalat repede la 6-6, iar în tie-break am fost foarte concentrat, m-am desprins repede la 5-1 și apoi am închis setul când am avut ocazia. Am făcut break la început de set secund și mi-am ținut serviciul până la final.

Matei este un jucător care a crescut foarte mult în ultimul timp și are o deplasare foarte bună pe teren. Diferența s-a făcut cred în momentele-cheie din meci, fiind un joc cu puține greșeli neforțate și foarte multe puncte direct câștigătoare.

Cred că am avut un plus la serviciu și în schimburile lungi de mingi, când am închis punctele de multe ori la fileu. Matei a reușit să îmi creeze probleme în special în primul set, când a servit foarte bine și m-a surprins un pic cu returul, însă am reușit să îmi revin la timp ca să pot închide primul set și apoi meciul”, ne-a declarat Alex Coman înainte de a juca finala și la dublu, pe care, ulterior, a și câștigat-o.

Matei Onofrei va juca în prima jumătate a lunii viitoare două turnee ITF pentru juniori, la Bistrița și Tg. Jiu, și nu știe deocamdată dacă se va înscrie și anul acesta în precalificările „Concord Iași Open” 2021, ce vor debuta pe 5 iulie la Baza Ciric. 

„Încă nu am definitivat calendarul competițional din acea perioadă în care știu că mai sunt două turnee ITF pentru juniori, la Timișoara. Deocamdată însă vreau să-i mulțumesc doamnei Carmen Țibuleac, clubului Coreco (președinte, Silviu Ursu) pentru condițiile de antrenament, domnului Andrei Oriță (n.r. – deținătorul licenței pentru „Concord Iași Open”) atât pentru susținerea financiară, cât și pentru setarea obiectivelor de performanță, preparatorului fizic Alin Pătrășcan și nu în ultimul rând dlui. Daniel Dobre (n.r. – directorul tehnic al „Concord Iași Open”) pentru sprijinului acordat pe perioada șederii mele la București”, ne-a mai spus Matei Onofrei.

Citește și: Cel mai titrat handbalist al Iașului a pornit de la zero în antrenorat! Care este marele său regret, care a fost schimbarea majoră la seniori, cum a fost contactul cu elita României, de ce nu a jucat deloc în străinătate și multe altele dintr-o carieră încheiată la 38 de ani!

Au răzbit acolo unde părea imposibil! Educație prin șah în mediul rural la „Pionii Regelui”! Înaltă performanță cu un copil de 10 ani din Popești!

Ieșeanul Radu Paisvant a urcat pe podium la Campionatele Naționale de tenis Under 14!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *