Judoka Vlăduț Simionescu (31 de ani), pregătit de antrenorul Costel Năftică la CS Politehnica Iași, a avut un final bun de an 2021, an în care a fost singurul sportiv ieșean legitimat pentru un club din Iași prezent la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a ocupat locul 9 la categoria de greutate +100 kilograme. După vreo douăzeci de ani de trântit pe tatami, antrenamente zilnice și cantonamente interminabile nu s-a gândit deloc să ia o pauză, ci, parcă și mai motivat, a abordat noul sezon cu o ambiție de parcă ar fi avut în față abia prima Olimpiadă.
Până la următoarea, cea de la Paris – Vlăduț a mai concurat și la Londra, în 2012, ratând Rio în 2016 din cauza unei accidentări -, mai rămăseseră trei ani și a considerat că nu prea ar fi timp de pierdut. A încheiat pe locul 2 ambele concursuri la care a participat în ultima parte a anului 2021 și încă este pe locul al doisprezecelea în clasamentul mondial! Nu știm pentru cât timp, deoarece primul concurs din 2022 va fi nu Grand Slam-ul de la Paris, de săptămâna viitoare, ci abia la început de aprilie, în Antalya, pentru că situația în care se află în raport cu Federația Română de Judo, despre care v-am informat, a rămas la fel de neplăcută.
Vlăduț însă se pregătește la fel de intens, dar mai are și alte preocupări. Parcurge anul al doilea al Master-ului în „Fitness și Estetică corporală” la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași și la final va pregăti o lucrare axată mai mult pe marketing decât pe sport, și anume o analiză comparativă a ofertelor unor centre de fitness. Acum se află în plină sesiune, așa că îmbină studiul cu antrenamentele.
Dar Vlăduț a făcut un mare pas înainte și în toamnă, când s-a înscris la cursurile școlii de antrenori din cadrul Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor (CNFPA). Pentru că este absolvent de FEFS, cursurile în cazul său durează un an, iar prima jumătatea a fost deja bifată. Au fost trei săptămâni de cursuri zilnice online, de câte opt ore pe zi, în care a învățat anatomie, management, psihologie, dar și teoria antrenamentului sportiv, despre care spune că a fost predată de Dragoș Luscan, preparatorul fizic al înotătorului David Popovici și al echipei masculine de handbal Dinamo București, cel care a lucrat și cu Simona Halep. Cealaltă parte a cursului va fi alcătuită tot din trei săptămâni și este programată în mai și iunie, iar la absolvire va primi carnet de antrenor de judo.
„Voi fi recunoscut la toate cluburile din subordinea Ministerului Sportului, chiar și pe plan internațional, dar, cel puțin deocamdată, n-aș putea antrena la CSS Unirea Iași, grupare aflată sub aripa Ministerului Educației și pentru care nu este suficientă diploma CNFPA. Prima opțiune de a antrena este la CS Politehnica Iași (n.r. – club care aparține tot de Ministerul Educației”, ne-a declarat Vlăduț Simionescu.
Citiți și: Renault, Nissan & Mitsubishi Motors anunță „foaia de parcurs” a Alianței pentru anul 2030