Concord Iași Open, așezat la loc de cinste în retrospectivele ATP pentru 2020!

Imaginile captate la înălțime cu cele șase terenuri pe zgură ale Primăriei Iași străjuite de pădurea de la Ciric atrag secunde bune atenția în clipul ATP!

Obișnuit cu challenger-uri ITF de 10-15.000 de euro, Iașul a ajuns la alt nivel în tenisul mondial după ce a organizat pe cele șase terenuri ale Bazei Ciric cel mai important turneu găzduit în ultimii ani în România! Eforturile organizatorilor, grupul de firme Nera Computers – Concord Service Center – Certus Software (a pus la bătaie peste 100.000 de euro, dintre care 88.520 de euro doar pentru premii), au fost cu atât mai însemnate cu cât competiția programată inițial în luna mai a avut de înfruntat concurența unor turnee cu mai mare tradiție pentru puținele locuri rămase libere din cauza pandemiei de COVID-19. Turneul cu statut ATP Challenger 100 a fost organizat la superlativ, aprecierile curgând neîncetat din partea jucătorilor și oficialilor prezenți, multe aspecte din competiția ieșeană fiind surprinse în materialele retrospective publicate pe site-ul oficial ATP!

Iașul este unul din cele patru orașe care au intrat pe harta ATP în 2020, iar turneul a oferit una din „loviturile anului”, poate chiar cea mai frumoasă lovitură a anului!

În clipul de prezentare pentru bazele sportive și orașele ce au găzduit turnee în 2020, Iașul apare în chiar al doilea cadru principal, imaginile captate la înălțime cu cele șase terenuri pe zgură ale Primăriei Iași străjuite de pădurea de la Ciric atrăgând secunde bune atenția. Tot la Iași, unul din cele patru orașe care au intrat pe harta ATP în 2020, a putut fi văzută una din „loviturile anului”, și ea fiind prezentată tot în prima parte a clipului rezervat amintitei secțiuni. Lovitura a fost extrasă din una dintre cele mai spectaculoase partide ale turneului, cea dintre Jurij Rodionov (Austria – favorit nr. 4) și Tomas Etcheverry (Argentina), și a fost posibilă chiar la începutul disputei. Austriacul a ales un stop de finețe în locul unui voleu decisiv la fileu, dar argentinianul venit din calificări a sprintat și și-a lobat elegant adversarul. Rodionov n-a renunțat, a ajuns la minge și, cu spatele la fileu, a reușit, printre picioare, un lob senzațional! Dacă ar fi fost realizată o ierarhie a celor mai bune lovituri, probabil cea de la Iași ar fi ocupat lejer un loc pe podium.

„Am asistat la o organizare de primă clasă la Iași, facilitățile oferite au fost peste nivelul unui challenger, cu hotel foarte bun, siguranță și mobilitate, dar mai ales o echipă profesionistă și prietenoasă ce a reușit să creeze o agreabilă săptămână de tenis în ciuda faptului că spectatorii n-au putut fi prezenți în tribune din cauza pandemiei. Noi sperăm că turneul Concord Iași Open va fi prezent în calendarul nostru și în perioade mai bune pentru a continua tradiția începută cu atât de mult succes în 2020. Vă rog să mulțumiți tuturor celor implicați în organizarea turneului pentru dedicarea de care au dat dovadă, am apreciat-o la superlativ!”, a menționat dna. Joanna Langhorne, Challenger Director, în scrisoarea de mulțumire pe care i-a adresat-o după Concord Iași Open lui Andrei Oriță, proprietarul turneului de la Iași.

Câteva nume de viitoare stele ale tenisului mondial

Jurij Rodionov a cules suficiente aprecieri la Iași. La doar 20 de ani, stângaciul pregătit de tatăl lui Dominic Thiem a etalat un tenis agreabil, fiind și unul dintre remarcații statisticilor ATP, în care el, ca și alți câțiva tineri jucători ce au putut fi văzuți la Iași, au fost încadrați în statutul „NextGen ATP Stars”. Francezul Arthur Rinderknech (locul 165 ATP) ocupă locul 4 în topul victoriilor înregistrate în 2020, cu 22 de partide câștigate. El a cucerit două trofee, ambele indoor, pe hard, la fel ca și Rodionov, cel care s-a impus pe hard (un trofeu indoor, în SUA, și unul outdoor, în Mexic), la începutul anului 2020, până când sezonul a fost întrerupt din cauza noului coronavirus. Elvețianul Marc-Andrea Huesler, care avea în cont semifinală la turneul ATP 250 de la Kitzbuhel când sosise la Iași, a câștigat și el două turnee, dar aprecierile au curs în cazul său pentru că a fost singurul ce a reușit acest lucru pe suprafețe diferite – zgură, respectiv mochetă (indoor).

Rinderknech și Huesler s-au întâlnit la Iași în chiar primul tur, câștig de cauză având francezul, iar Rodionov și Huesler se numără printre cei opt jucători cu ascensiuni consistente în 2020 ce le-au permis să încheie anul printre primii 150 de jucători ai lumii! Rodionov a avansat cu 157 de locuri, până pe poziția 144, în timp ce Huesler a progresat cu 132, până pe locul 148.

În afara lui Sebastian Korda (20 de ani, 119 ATP), fiul fostului mare jucător Petr Korda, au atras atenția în mod special în 2020 spaniolul Carlos Alcaraz (17 ani, locul 141 ATP), Francisco Cerundolo (22 de ani, locul 139) și italianul Lorenzo Musetti (18 ani, locul 129), jucători pe care n-ar fi deloc exclus să-i putem vedea evoluând la Iași în 2021, unde este așteptat și ieșeanul Cezar Crețu (19 ani), cel care a înregistrat și el un salt consistent mai ales după victoria din primul tur la Concord Open în fața japonezului Hiroki Moriya (30 de ani, 240 ATP) și a încheiat anul 2020 pe locul 830.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *