Cum putea fi ratat un titlu de vicecampion european din cauza COVID-19!

V-am informat spre finalul anului trecut de câteva dintre cazurile în care sportivi ieșeni n-au putut participa la competiții importante din cauza infectării cu noul coronavirus. Judoka Vlăduț Simionescu, pregătit de antrenorul Costel Năftică la CS Politehnica, a ratat prezența la Campionatele Europene, desfășurate la Praga, după ce a fost declarat pozitiv la Oradea cu câteva zile înainte de efectuarea deplasării, ulterior el fiind testat negativ de două ori la Iași! Un alt caz a fost cel al pugilistului Eusebiu Târzoman, pregătit de antrenorul Ion Băetu la ACS Valea Lupului, el fiind împiedicat să urce în ring la Campionatele Europene de box pentru tineret, din Muntenegru, unde era văzut un candidat important la cucerirea medaliei de aur. La competiție a ajuns rezerva sa, Adrian Preda, sportiv pe care Eusebiu îl învinsese clar în finala Campionatului Național și care s-a întors acasă cu medalia de bronz. Tot din box avem însă un exemplu al unui pugilist ieșean căruia i-a cam trecut glonțul pe lângă ureche, fiind extrem de aproape să rateze competiția ce i-a adus titlul de vicecampion european!

Ionuț Chiriac (categoria de greutate 52 kilograme; foto – stânga), pregătit de antrenorul Nicolae Chipirog (foto – centru) la Nicolina Iași, a defilat la Campionatele Naționale pentru juniori de la Târgu Jiu, ca și colegul său, Alex Boboc (60 kg), amândoi obținând biletele pentru Europenele din Bulgaria. Alex, însă, s-a confruntat cu o suprasolicitare și i-a fost recomandată o perioadă de pauză, dar și Ionuț a fost la un pas să rămână acasă. Imediat după Naționale, spre sfârșitul lui octombrie, talentatul pugilist ieșean a fost descoperit pozitiv la testul efectuat pentru COVID-19 și a intrat în izolare, acasă, în timp ce colegii săi de la lotul național se pregăteau intens pentru Europene. A fost în contact permanent cu medicul său de familie, dar nu se putea antrena. A fost un caz asimptomatic și după zece zile a repetat testul, cu speranța că va ajunge cât mai repede să se pregătească la lot. Rezultatul a fost tot dezamăgitor: pozitiv!

Am început să intru în panică. Nu mă puteam pregăti și deja aveam emoții că nu voi reuși să slăbesc în timp util pentru a mă încadra în categorie. N-au fost deloc zile comode, iar când am aflat că la lot deja mi-a fost adusă rezervă am început să simt că totul se năruie, că toată munca mea și a maestrului Chipirog a fost în zadar. Timpul se scurgea nemilos, dar numai în defavoarea mea”, ne-a declarat Ionuț Chiriac.

Toate speranțele sale și le-a pus în al treilea test de după Naționale. „Dacă eram tot pozitiv se spulbera visul meu de a boxa la Europene”, a menționat Ionuț, doar că de data aceasta rezultatul a fost cel așteptat: negativ! A plecat de urgență la lotul național și a început o veritabilă cursă contracronometru. Mai avea doar zece zile până la plecarea spre Sofia, timp în care trebuia să recupereze cât mai mult la nivel de pregătire, dar și să slăbească pentru a se putea încadra în categoria sa de greutate.

N-a fost deloc ușor, dar eram motivat să dau și ultima fărâmă de energie pentru a putea deveni campion european”, a adăugat talentatul pugilist ieșean, care a ajuns în finala continentală, a făcut un meci bun, specialiștii l-au văzut învingător, dar arbitrii judecători au dat decizie favorabilă cu 4-1 adversarului său, reprezentatul Rusiei, cel care a primit victoria cu destulă surprindere, urmată de o veritabilă explozie de bucurie în ring! „Știu că am fost mai bun, dar voi fi și mai bine pregătit la următoarele competiții pentru ca arbitrii să nu mai aibă de ales… Nu știu ce s-ar fi întâmplat în finală dacă n-aș fi ratat nicio zi de pregătire din cauza COVID-19, nu pot da vina pe noul coronavirus pentru că n-am venit acasă cu medalia de aur. Sunt însă bucuros că n-am ratat Europenele și, ușor-ușor, îmi trece din supărare că n-am devenit campion, voi avea ocazii să mă revanșez”, ne-a mai spus Ionuț Chiriac.

El a efectuat ieri vizita medicală, de care și Alex Boboc a trecut cu brio, și se pregătește pentru Cupa României pentru tineret, din februarie, ca și fratele său, Marian (foto – dreapta), care va concura la Under 22. Ionuț nu a schimbat doar categoria de vârstă, ci va urca și în greutate, urmând să concureze la 56 kilograme, acolo unde Târzoman, care în 2021 va parcurge al doilea său an de concurs la tineret, este campion național en-titre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *