Cinci ore de tenis de masă atât de intense cum de mult n-a mai văzut sala CSM din Iași, gazdă luni a barajului de promovare în Superliga feminină între CS Politehnica Iași, câștigătoarea Diviziei A, formație condusă de antrenoarea-jucătoare Maria Gaftea, și CSM Moinești, ocupanta locului al patrulea.

Cine s-a așteptat la un galop de sănătate din partea formației ieșene a avut de asistat la un veritabil maraton, decis la abia al treilea criteriu de departajare, până la final având să conteze nu doar fiecare meci câștigat, nici măcar fiecare set adjudecat, ci fiecare minge disputată în cele zece meciuri având importanța sa, atât de echilibrată a fost dubla manșă consumată luni în sala CSM Iași.

Formația ieșeană a evoluat în componența Vlada Caraulnaia, Claudia Caragea și Andreea Postudor, în timp ce CSM Moinești a replicat cu Karla Manea, Bogdana Trifu și Iuliana Caloianu, pregătite de antrenoarea Mihaela Ciubotaru. CS Politehnica a întâlnit o echipă foarte bună, cu Karla Manea într-o formă de zile mari, ea câștigând toate cele patru partide disputate! Bogdana Trifu a furnizat surpriza manșei-tur prin victoria în fața Vladei, însă Iuliana Caloianu s-a izbit de fiecare dată de Andreea Postudor, ieșeanca adjudecându-și ambele dispute.

Cum spuneam, Trifu a furnizat surpriza în ultimul meci al manșei-tur, cel decisiv, când s-a impus cu 3-1 în fața Vladei. Până atunci, Claudia dispusese cu 3-1 de Trifu în meciul de debut al barajului, dar Manea egalase prin succesul cu 3-2 în fața Vladei. Andreea a adus gruparea ieșeană în avantaj după 3-2 cu Caloianu, dar aceeași Manea a restabilit egalitatea prin victoria cu 3-1 la Caragea.

3-2 pentru CSM Moinești după tur, rezultat neașteptat, iar după o pauză de nici jumătate de oră cele două echipe s-au prezentat la meciurile returului, desfășurate în aceeași ordine!

Rezultatele primelor patru dispute au fost trase la indigo! Caragea a dispus de  Trifu cu un categoric 3-0 și cu scoruri severe în fiecare set, dar Vlada a cedat la Manea cu 1-3. Caraulnaia n-a prea fost în apele sale, venea după o accidentare la coapsă, dar setul câștigat aveam la final să realizăm cât de mult a contat!

Andreea Postudor a adus o nouă victorie, cu 3-2, dar tot Manea a egalat după ce a câștigat cu 3-1 meciul cu Caragea. Calculele atingeau apogeul, dar spuneau că Iașul promovează sigur la o victorie a Vladei cu 3-0 sau 3-1 în fața Bogdanei Trifu. La 3-2 ar fi fost egalitate la setaveraj și începea socoteala fiecărui punct!

A câștigat când a trebuit!

Dar Vlada pierduse toate meciurile de până atunci! După tur, CSM Moinești avea două puncte avans la punctaveraj, însă Caraulnaia a intrat decisă să aducă victoria. A câștigat primele două seturi, cu 12-10, respectiv 11-9, dar l-a cedat pe al treilea cu 9-11, iar pe al patrulea cu 12-14! Trebuia să câștige setul decisiv al meciului decisiv din retur pentru ca formația ieșeană să promoveze.

Antrenoarea Mihaela Ciubotaru i-a cerut observatorului Stelian Nicolae să divulge care este situația setaverajului înaintea ultimului set al confruntării, iar acesta a mers să se consulte cu arbitrul Gheorghe Berescu. „De ce faceți asta? De ce puneți o presiune atât de mare pe mine?”, a întrebat Vlada, dar a urmat un set foarte bun pentru ea. L-a câștigat cu 11-7 și a câștigat meciul exact când a fost mai mare nevoie!

3-2 (setaveraj 11-9) pentru CS Politehnica Iași în retur după 3-2 (10-12) pentru CSM Moinești în tur! 5-5 la numărul de victorii! 21-21 la numărul de seturi! Diferența de puncte i-a fost însă favorabilă grupării ieșene (+23), așa că observatorul partidei a anunțat că formația CS Politehnica Iași a promovat în Superligă!

„N-am mai întâlnit niciodată o asemenea situație, ca departajarea să se facă la punctaveraj. Ce tensiune”, ne-a declarat Claudia Caragea.

„Am pierdut cu CS Politehnica Iași două finale de Superligă la setaveraj, dar iată că acum s-a întors totul în favoarea noastră. Revenim după doi ani în Superligă, acolo unde de fapt este locul nostru”, ne-a spus, printre lacrimi, Maria Gaftea.

„A fost o confruntare foarte echilibrată, am întâlnit o echipă adversă foarte bună, care la fel de bine putea ea să promoveze! Cred că, pe ansamblu, alcătuim o echipă totuși mai bună, iar promovarea noastră este pe deplin meritată”, a adăugat Vlada Caraulnaia.

„Sunt foarte fericită că am contribuit la promovarea Politehnicii Iași în Superligă și totodată sunt mândră ca fac parte din această echipă minunată. A fost o promovare muncită, au existat multe emoții, dar am reușit să ne îndeplinim obiectivul. Țin să menționez ca doamna Mariana merita din plin această promovare, este o antrenoare extraordinară, dar mai ales o bună prietenă. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au crezut în noi și ne-au susținut până la final! Hai Politehnica Iași!”, a menționat Andreea Postudor.

„CS Politehnica Iași aduce onoare municipiului Iași prin calificarea în Superligă într-o disciplină care an de an obține medalii internaționale pentru sportul românesc. Sperăm ca în urma acestei promovări echipa să fie sprijinită de către Consiliul Local Iași, deoarece costurile de participare în campionat vor crește substanțial, mai ales că se discută despre un nou sistem competițional, cu etape săptămânale. Va fi foarte atractiv pentru spectatori, dar și foarte costisitor pentru noi”, a precizat prof. Vasile Manole, directorul CS Politehnica Iași.

Citiți și: Suzuki Across PHEV, update tehnologic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *