Consiliul Local Iași a votat favorabil proiectul privind sportul, aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare de luni, cu tot cu cele două amendamente propuse. Echipa masculină de rugby XV de la CS Politehnica Iași va primi 900.000 de lei, echipa feminină de handbal ce va fi înființată la CSM Iași 2020 va beneficia de un supliment de 200.000 de lei, fotbalul din Copou va primi 9,7 milioane de lei, iar baschetul masculin de la CS Politehnica Iași a rămas cu 150.000 de lei. Formația de handbal masculin de la CS Politehnica Iași nu primește nimic acum, dar va fi susținută financiar, la prima rectificare de buget, pentru prima parte a sezonului următor, cu 400.000 de lei.

Au fost anunțate mai întâi cele două amendamente rezultate în urma ședinței de vineri a Comisiei pentru Tineret și Sport: formația de rugby de la CS Politehnica Iași să primească 800.000 de lei, nu 400.000, iar echipei feminine de handbal CSM Iași 2020 să-i fie suplimentat bugetul cu 200.000 de lei.

Prima intervenție i-a aparținut lui Bogdan Crucianu: „Vreau să trag un semnal de alarmă în privința fotbalului de la CSM Politehnica Iași. Pentru a ataca sezonul viitor promovarea trebuie să rămânem în Liga a II-a, dar acum situația este ingrată. Nu știu cine răspunde de transferurile efectuate în iarnă, dar are o problemă. Se vede însă mâna lui Cornel Șfaițer (n.r. – președintele Consiliului Director al CSM Poli Iași), îmi oferă speranța că totuși clubul va merge într-o direcție bună. Pentru echipa de handbal masculin CS Politehnica Iași am convenit că 100.000 de lei nu este o sumă suficientă și, cum campionatul următor va debuta în a doua parte a anului, am propus ca banii, 100.000 de lei, să meargă la echipa de rugby. La următoarea rectificare, vom aloca 400.000 de lei handbalului masculin. Ar trebui să finanțăm doar două sau trei echipe, iar alte două-trei formații să fie preluate de Consiliul Județean Iași. Nu putem lăsa toate echipele în baza Consiliului Local”.

Ionuț Anastasiei a avut următoarea propunere: „Creștem suma pentru rugby la 1.400.000 lei, la handbal masculin la 400.000, iar la baschet masculin la 650.000 de lei. Vă spun și de unde luăm banii, scădem la fotbal până la 7,5 milioane de lei. Nu se mai poate să rămână atât de puțin sau deloc pentru alte sporturi”.

Intervenția lui Mihai Liviu Gavril a sunat așa: „Directorul CS Politehnica Iași, Vasile Manole, a precizat la ședința de vineri a Comisiei pentru Tineret și Sport că suma de 900.000 de lei este suficientă pentru echipa de rugby și că suma de doar 100.000 de lei nu se justifică pentru formația de handbal masculin. Cu toții s-a convenit ca în iulie, la rectificare, să dăm 400.000 lei la handbal, sumă agreată cu directorul clubului. Tot dl. Manole a menționat că suma de 150.000 de lei nu-i este necesară în acest moment pentru baschetul masculin și că ar dori ca finanțarea să vină în septembrie-octombrie”.

Viceprimarul Daniel Juravle a avut un răspuns la intervenția lui Ionuț Anastasiei: „La rectificări vom găsi o soluție și pentru alte sporturi”.

După ce a fost votat amendamentul ca suma pentru rugby să fie majorată la 900.000 de lei, proiectul referitor la sport a primit vot favorabil, iar primarul Mihai Chirica a ținut să intervină: „Nu am eliminat handbalul masculin din oraș, ci îi vom aloca o sumă care să-i permită continuarea activității la începutul sezonului viitor”.

Poziția directorului CS Politehnica Iași, prof. Vasile Manole, referitor la suma pentru echipa masculină de baschet este următoarea: „Noi am solicitat suma de 650.000 de lei pentru formația de baschet masculin. Executivul a hotărât că poate aloca doar 150.000 de lei din bugetul pentru sport și am acceptat această decizie ca pe o sumă minimă pentru construirea unei echipe în al doilea eșalon încă de pe acum, nu din septembrie-octombrie”.

Citiți și: Honda HR-V e:HEV – Dați muzica mai tare, treceți pe SPORT, apăsați accelerația și bucurați-vă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *