Ieșeanul Cezar Crețu (20 de ani, locul 559 în clasamentul mondial de simplu), pregătit de antrenorul Victor Hănescu, bifase până săptămâna aceasta doar doar două turnee în acest an, ITF-uri de câte 15.000 de dolari în Antalya, în ambele reușind să joace finala la simplu. El a revenit la sfârșitul săptămânii trecute în Turcia pentru turneul de 25.000 de dolari în care s-a prezentat în calificări la simplu, fiind desemnat favorit nr. 3. Și-a respectat statutul și s-a calificat pe tabloul principal după trei victorii consistente, însă lovitura avea s-o dea la dublu, alături de Alexandru Jecan.

Cezar Crețu, Alexandru Jecan

Primul tur pe tabloul principal a fost cu bulgarul Alexandar Lazarov (24 de ani, 405 ATP), cel care reușea să treacă de calificări la „Concord Iași Open” 2021, turneu cu statut ATP Challenger 100, cel mai important turneu ATP din România, care anul acesta se va desfășura între 10 și 17 iulie, dar a cedat în turul I, în trei seturi, în fața lui Marius Copil!

Bulgarul a servit primul în meciul început joi cu Cezar Crețu și a condus cu 4-0! Crețu s-a apropiat la 4-2, Lazarov a făcut 5-2 pe propriul serviciu, dar s-a ajuns la 5-3 după ce ieșeanul a salvat două mingi de set! A urmat un nou game disputat, în care Crețu a irosit trei mingi de break, iar bulgarul a pus capăt primului set la 6-3.

Cezar a servit primul în al doilea act, dar Lazarov a reușit break-ul la 2-2, a urmat un re-break, 3-3, apoi fiecare și-a valorificat serviciul și s-a ajuns în tie-break. Crețu a servit primul, a condus cu 4-0, 5-1 și 6-3, dar bulgarul a salvat primele două mingi de set, însă n-a mai avut ce face și la a treia și a fost nevoie de set decisiv pentru departajare.

Lazarov și-a pierdut serviciul, Cezar a salvat două mingi de break și a punctat pentru 2-0, moment în care partida de joi a fost întreruptă și a fost reluată vineri dimineață. Bulgarul a egalat la 3 grație unui break, dar Cezar a făcut imediat re-break, a urcat scorul la 5-3 după ce a salvat o minge de break și a închis setul la 6-3 la a doua minge de meci de care a beneficiat.

Tot vineri, după o oră și jumătate de odihnă, Cezar s-a confruntat în turul al II-lea cu bosniacul Nerman Fatic (27 de ani, 287 ATP), favoritul nr. 2 al concursului, cel care la „Concord Iași Open” 2021 a pierdut în trei seturi în turul I la finalistul Hugo Gaston, francezul cunoscând o continuă ascensiune după turneul ieșean și a ajuns acum pe locul 70 ATP!

Cezar a servit primul și a început meciul cu o dublă greșeală, Fatic a reușit break-ul, dar Crețu s-a revanșat cu un re-break alb. S-a mers cap la cap până la 3-3, situație în care Fatic a făcut un nou break, s-a distanțat la 5-3 și a câștigat setul cu 6-4. Ieșeanul și-a pierdut serviciul în actul secund la 1-1 și la 2-4, dar bosniacul, care conducea cu 5-2, n-a putut închide setul, și meciul, pe propriul serviciu. Cezar s-a apropiat la 4-5, a condus cu 30-15 pe serviciul adversarului, dar apoi a pierdut toate mingile, implicit setul, cu 4-6, și calificarea în sferturi, fază în care Fatic a fost eliminat de uruguayanul Martin Cuevas (30 de ani, 488 ATP), cel ce avea să joace ambele finale ale turneului.

„Este primul turneu de 25.000 de dolari pe care l-am jucat și sunt bucuros pentru jocul făcut. La simplu am legat victorii, am început să înving jucători mai bine clasați și să mă lupt de la egal la egal cu cei din primii 300. Încet, încet voi reuși să-i și înving. După ce am pierdut la simplu am avut câteva antrenamente fizice foarte bune. Sunt pregătit pentru o nouă săptămână de meciuri”, ne-a declarat Cezar Crețu.

Cuevas a pierdut finala la simplu, iar în cea de dublu s-a întâlnit, duminică, iar cu Cezar Crețu, ajuns alături de Alexandru Jecan în ultimul act după ce au pornit la drum vineri cu primul joc, în turul al II-lea au avut nevoie de super-tie-break (10-4) pentru a elimina o pereche turcă, în semifinale au dispus de un cuplu rus, iar în finală am consemnat un super-tie-break mult mai palpitant după ce Cuevas și spaniolul Marti Pujolras câștigaseră primul set cu 6-4, dar românii ripostaseră cu un sec 6-1. Cezar și Alexandru au condus în super-tie-break cu 4-2, 7-3 și 9-5, dar au irosit toate mingile de set și meci până au fost egalați la 9! Gluma deja se îngroșase prea mult, așa că au câștigat următoarele două puncte, au pus capăt super-tie-break-ului la 11-9 și au cucerit trofeul pus în joc.

„Împreună cu Alex am respectat statutul de principali favoriți, ne-am făcut foarte bine treaba și am reușit să câștigăm primul turneu de 25.000 de dolari împreună! Îi mulțumesc pentru această săptămână, iar Academiei de Tenis «Victor Hănescu» pentru suportul constant!”, ne-a mai spus Cezar Crețu, care săptămâna viitoare va juca tot în Antalya, la un turneu ITF de 15.000 de dolari.

Citiți și: Noul Suzuki S-Cross va prelua succesul repurtat de Vitara și îl va duce la alt nivel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *