Ieșeanul Cezar Crețu (21 de ani), pregătit de antrenorul Victor Hănescu, se află în această săptămână la cea mai bună clasare a sa în ierarhia ATP la simplu, ocupând locul 559, iar progresul său din acest an parcă este mai consistent ca oricând.

Cezar n-a arătat prea bine la simplu la „Concord Iași Open” 2021, turneu cu statut ATP Challenger 100, cel mai important turneu ATP din România, unde a fost eliminat în primul tur de croatul Duje Ajdukovic (21 de ani, 279 ATP), cel care în turul secund îl învinsese și pe Marius Copil, dar la dublu a jucat în semifinale și probabil asta l-a încurajat, însă abia în decembrie a reușit să intre în primii 700 de jucători ai lumii. De atunci însă, Crețu este în ascensiune, iar în 2022 a jucat doar două turnee, ambele fiind ITF-uri de 15.000 de dolari, în Antalya. În ambele a ajuns până în finală, a învins jucători cu sute de locuri mai sus în ierarhia ATP, iar la a doua a cedat foarte greu, cu 6-7, 7-6, 5-7, cu rusul Evgheni Tiurnev (24 de ani, 265 ATP).

La al doilea turneu menționat, Cezar a jucat doar simplu, nu și în proba de dublu.

„Am mai puține puncte la simplu și trebuie să recuperez. Am decis să mă concentrez doar pe simplu și cred că bine am făcut. Voi continua să joc și dublu, dar mă voi focusa pe simplu”, ne-a declarat Crețu.

Anul 2021 n-a fost unul chiar ușor, din februarie până în mai stând pe tușă din cauza unei accidentări. Spune însă că a avut multe de învățat în acel an în care a început să se cunoască mult mai bine și poate că aici este una dintre explicațiile pentru ascensiunea sa.

„Am căpătat o mai mare încredere în mine, am început să mă antrenez cu și mai multă plăcere, am încep să joc tot mai bine. Este rezultatul muncii de la Academia lui Victor Hănescu, dar pe lângă Victor trebuie să menționez eforturile preparatorului fizic Mihai Anghel și ale lui Adrian Moroianu, responsabil de pregătirea mea mentală. Am avut posibilitatea să ne cunoaștem mai bine și să întăresc relația mea cu ei. Am început și eu să mă cunosc mai bine, am început să-mi cunosc mai bine corpul, cum să mă recuperez mai bine etc”. 

Cezar Crețu va reveni la sfârșitul săptămânii în Antalya, unde va participa la un ITF de 25.000 de dolari, după care va urma o nouă perioadă de pregătire în țară pentru o suită de trei turnee ITF M25, în Croația.

„Abia aștept să văd cum arată perioada următoare pentru mine. M-am resetat mental, revin în Antalya cu foame de joc. Mi-am găsit încrederea, dar și identitatea pe teren. Vreau să iau totul pas cu pas. Mi-am mai stabilit obiective care n-au prea coincis cu realitatea. Prefer să mă bucur de fiecare minut petrecut la antrenament sau în meci, să dau tot ce am mai bun și vor veni și rezultatele”, ne-a mai spus Cezar Crețu.

Citiți și: Honda HR-V e:HEV – Dați muzica mai tare, treceți pe SPORT, apăsați accelerația și bucurați-vă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *