Cezar Crețu (20 de ani, locul 601 în clasamentul ATP), pregătit de antrenorul Victor Hănescu, a revenit în Antalya Series (turnee ITF de 15.000 de euro) după o săptămână de pauză. A început anul 2022 la jumătatea lui ianuarie și a jucat finala la simplu în chiar primul său concurs. A ratat însă din cauza ninsorilor din Antalya deplasarea la Cairo, la un turneu ITF de 25.000 de euro, unde în finală a ajuns un jucător cu un clasament asemănător al lui Cezar. Blocat în Antalya, n-a putut juca la turneul ITF de 15.000 de euro, așa că după prima finală a anului a urmat o săptămână de pregătire.

Vremea în Antalya n-a ținut deloc cu tenisul nici în această săptămână. Cezar, favorit nr. 7, a jucat abia vineri meciul din primul tur pe tabloul de simplu în care principal favorit a fost sârbul Miljan Zekic (33 de ani, 333 ATP), cel care la „Concord Iași Open” 2021, turneu cu statut ATP Challenger 100, cel mai important turneu ATP din România, a trecut de cele două tururi din calificări și a ajuns până în semifinale, fiind eliminat, în trei seturi, de câștigătorul trofeului!

Două meciuri sâmbătă!

Crețu a preferat să nu joace și dublu săptămâna aceasta pentru a se concentra doar pe meciurile de simplu și s-a impus așadar vineri în primul tur cu 6-2, 6-3 în fața unui argentinian venit din calificări, iar sâmbătă, la prânz, a jucat cu un coreean în fața căruia a cedat primul set cu 4-6. L-a câștigat pe al doilea, cu 6-4, precum și super tie-break-ul, cu 10-6, meciul durând aproape două ore.

După pauza regulamentară, Cezar s-a confruntat, tot sâmbătă, cu francezul Matthieu Perchicot (29 de ani, 437 ATP), favoritul nr. 4, cel care pierdea la Iași, în 2021, în primul tur al calificărilor. De data aceasta, Cezar și-a adjudecat primul set, cu 6-3, dar francezul a echilibrat situația tot cu un 6-3, însă setul decisiv n-a mai fost un super tie-break. Tot Cezar a avut câștig de cauză, cu 7-5, punând capăt meciului după două ore și jumătate.

Duminică dimineața – semifinala cu favoritul nr. 1, semifinalist la „Concord Iași Open” 2021!

Duminică dimineață, Cezar s-a confruntat în semifinale cu favoritul nr 1, Miljan Zekic. Sârbul a reușit primul break, la 2-2, dar Cezar a câștigat imediat pe serviciul adversarului și s-a mers cap la cap până la tie-break-ul în care ieșeanul a avut mai multă luciditate. În actul secund, a făcut Cezar break la 2-2, sârbul a egalat imediat, dar Crețu a reușit un nou break la 3-3 și și-a fructificat serviciul pentru 5-3. Zekic a servit pentru a rămâne în joc și a reușit după ce se ajunsese la 40-40.

La 5-4, Cezar a servit pentru meci, a comis o dublă greșeală când conducea cu 30-15, a fost nevoit să salveze două mingi de break, între care a irosit o posibilitate de a se califica în semifinale. Cealaltă semifinală tocmai se încheiase, după trei seturi, cu victoria rusului Evgheni Tiurnev (24 de ani, 274 ATP), venit din calificări. Crețu a fructificat a doua minge de meci și a pus capăt semifinalei ce a durat două ore cu 7-6 (6), 6-4!

Marea finală – tot duminică! Trei ore de tenis total!

După o pauză de două ore și jumătate, Cezar a jucat a doua sa finală a anului, din două posibile! În primul set s-a ajuns la tie-break cu fiecare finalist valorificându-și serviciul. Rusul a condus ostilitățile, dar nu la mai mult de un punct. A ajuns primul la minge de set (6-5), dar Cezar a punctat de două ori la rând pe serviciul său și la 7-6 a avut și el minge de set! Au urmat două servicii ale lui Tiurnev soldate cu puncte, prin care a preluat conducerea cu 8-7 și a valorificat a doua sa minge de set pe serviciul lui Crețu!

În setul al doilea, Cezar a reușit primul break, la 3-3, și-a valorificat serviciul și la 5-3 avea prima șansă la câștigarea setului. N-a reușit însă nici un punct când a servit, la 5-4, pentru set, a cedat conducerea (5-6), dar a găsit puterea să ducă setul al doilea în tie-break. A fost condus cu 3-5, dar au urmat patru puncte consecutive prin care a împins meciul în set decisiv.

Foarte disputat a fost și al treilea act, cu o desfășurare cumva similară primului: 5-5 cu fiecare finalist valorificându-și serviciul. Rusul a reușit break-ul, Cezar a avut minge de 6-6 pe serviciul adversarului, dar Tiurnev a salvat-o cu un as și a închis meciul care a durat trei ore la prima ocazie avută: 7-6 (7), 6-7 (5), 7-5!

„Turneul a fost o adevărată provocare pentru mine având în vedere condițiile meteo din Antalya. Am jucat primul meci abia vineri, după mai multe zile de pauză. Sâmbătă și duminică am avut câte două meciuri pe zi, și anume turul al II-lea și sferturile, respectiv semifinala și finala. Provocările au fost numeroase sâmbătă, când am câștigat ambele meciuri în seturi decisive, însă victoriile mi-au dat o mare încredere pentru ziua ce urma. Duminică, în semifinală, am jucat unul dintre cele mai bune meciuri de până acum și asta cu un adversar mult mai bine clasat, reușind să câștig primul set după ce am salvat o minge de set. Finala a fost una specială, un meci de trei ore, în care am dat și ultimul strop de energie. Rusul Tiurnev este un jucător solid, cu rezultate bune, iar faptul că am fost atât de aproape de victorie mă încurajează enorm. Ca să fiu sincer, a fost una dintre cel mai ușor de digerat înfrângeri, chiar dacă scorul nu arată acest lucru, însă am luptat până la capăt și calitatea meciului a fost foarte înaltă. Știu că mai devreme sau mai târziu voi câștiga și eu un titlu ITF, Challenger sau, de ce nu?, chiar și ATP”, ne-a declarat Cezar Crețu.

Așadar, a doua finală pentru Cezar Crețu din două posibile, iar până vom consemna primul său trofeu cucerit la simplu pare doar o chestiune de timp, de foarte puțin timp, argumentul principal fiind modul în care a luptat în meciurile cu jucători mai experimentați și mult mai bine clasați decât el!

Citiți și: Vlăduț Simionescu întărește și mai tare colaborarea cu Weider Gym Iași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *