Zdenek Kolar a câștigat „Concord Iași Open” 2021, cel mai important turneu ATP din România!

Cehul Zdenek Kolar a câștigat ediția a II-a a „Concord Iași Open” 2021, turneu cu statut ATP Challenger 100 și dotat cu premii în valoare de 88.520 de euro, cel mai important turneu ATP din România. El a dispus cu 7-5, 4-6, 6-4 de francezul Hugo Gaston la capătul a două ore și jumătate de joc în finala susținută duminică la Baza sportivă Ciric, în fața unei numeroase asistențe.

Gaston (20 de ani, locul 165 în clasamentul ATP înaintea turneului al cărui favorit nr. 1 a fost) a început meciul cu break, a servit pentru 2-0, și-a dublat avantajul și a avut minge de break pentru a urca scorul la 5-0 în urma unui joc îngrijit, calculat, pigmentat în permanență cu scurte, cu câțiva ași și destule veniri cu succes la fileu în ciuda înălțimii sale de doar 1,73 metri.

Kolar (24 de ani, 222 ATP, favorit nr. 5 la Iași) a redus din diferență, Gaston a făcut 5-1, cehul a mai făcut un pas (5-2), a câștigat un break (5-3), și-a valorificat serviciul (5-4), dar francezul mai servea o dată pentru a închide primul set. A uitat însă de veleitățile sale de metronom, a fost egalat la 5 și nu l-a mai putut împiedica pe Kolar să câștige și al șaselea ghem consecutiv prin care să-și adjudece setul cu 7-5!

Actul secund a debutat cu un nou break în contul lui Gaston, urmat de valorificarea serviciului, iar din acel moment fiecare finalist și-a câștigat serviciul, iar francezul a pus capăt setului la 6-4.

Set decisiv așadar la Baza sportivă Ciric în finala „Concord Iași Open” 2021. Tot Kolar a servit primul, dar de data aceasta cu folos, apoi a câștigat un break și la prima pauză a mers cu un avantaj de 3-0. Gaston a făcut 3-1, apoi Kolar a punctat pentru 4-1, dar francezul a dat semne că poate redeveni metronomul de la începutul finalei. A reușit trei ghemuri consecutive, egalând la 4, dar la 4-1 cehul a irosit o minge de break pe care a avut-o practic în mână!

Și-a câștigat însă serviciul pentru 5-4 și a condus cu 40-15 pe serviciul lui Gaston, care a reușit să salveze ambele mingi de meci. Kolar a mai avut o posibilitate de a închide finala, dar n-a mai irosit-o și pe a patra și a câștigat setul decisiv cu 6-4!

Kolar câștigase sâmbătă cu 7-5, 2-6, 6-2 în semifinale cu croatul Miljan Zekic, venit din calificări. A câștigat 12.250 de euro și a cucerit 100 de puncte la Iași grație cărora a urcat pe locul 179 mondial.

Gaston s-a ales cu 7.200 de euro și 60 de puncte la Iași și a urcat pe locul 155 ATP. El îl eliminase cu 7-5, 7-6 (4) în semifinale pe brazilianul Felipe Meligeni (favorit nr. 4), cel care tot sâmbătă, după pauză, s-a impus la dublu alături de compatriotul său Orlando Luz (6-3, 6-4 cu argentinianul Hernan Casanova și spaniolul Roberto Ortega Olmedo). Ei fost favoriții nr. 1 și au dispus în semifinale cu 6-2, 7-6 (3) de ieșeanul Cezar Crețu și Dan Tomescu, singurii români ajunși în fazele superioare.

Celelalte cupluri române au fost eliminate în primul tur, iar, la simplu, Marius Copil, Filip Jianu (19 ani) și Nicholas Ionel (18 ani) au pierdut în turul al II-lea. 

Tot de la „Concord Iași Open” 2021: Premieră absolută la „Concord Iași Open”: Seara campionilor, seara valorilor!

Andrei Pavel dezvăluie la Iași soluția revigorării tenisului masculin românesc!

Sursa foto: „Concord Iași Open” 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *