Premieră absolută la „Concord Iași Open”: Seara campionilor, seara valorilor!

Prof. dr. Adrian Iftene, Andrei Pavel, prof. dr. Dorin Chiseliță, dr. ing. Mihail Doruș

Multe momente de tenis-spectacol, așa cum ne și așteptam de altfel, la meciul demonstrativ de dublu desfășurat duminică seara la Baza Ciric. Andrei Pavel și Victor Hănescu s-au confruntat cu mai tinerii Adrian Ungur și Marius Copil (va juca marți pe tabloul principal la „Concord Iași Open” 2021), ei hotărând să pună capăt setului la 5-5 cu un tie-break, al cărui scor final chiar nu contează, din cauză că vizibilitatea era tot mai scăzută. Demonstrația de virtuozitate a început cu o întârziere de o oră, gospodarii de la Baza Ciric, în frunte cu administratorul Ioan Lazariuc, oferind un veritabil tur de forță cu amenajarea terenului 1 ce băltea după două reprize de ploaie torențială!

Terenul a rezistat cu brio, iar jucătorii s-au întrecut în artificii tehnice. Purtând lavaliere, dialogurile spumoase dintre ei au fost gustate din plin de publicul prezent. Una din cele mai bune glume ale serii a fost oferită de Hănescu. Pe la începutul meciului, după ce Copil și Ungur au cam apăsat pe unele lovituri, Victor i-a spus lui Andrei în timp ce se retrăgeau spre linia de fund: „Mai bine îi chemai pe Năstase și pe Țiriac, cu ei ne-am fi descurcat mai bine”.

O altă intervenție gustată din plin a fost cea a elevului lui Hănescu, ieșeanul Cezar Crețu, cel care va juca marți pe tabloul principal de simplu adresându-i-se cu mult calm, pe un ton foarte serios, ca de la catedră, antrenorului său – „Aș vrea să văd mai multă intensitate pe picioare” -, fiind întrerupt pentru scurt timp de replica lui Hănescu – „Și eu aș vrea…” -, după care a continuat: „Mi-ar plăcea mai multă variație în jocul la fileu, aș fi mulțumit să văd un plus de atitudine”.

O oră a durat spectacolul oferit de cei patru ași ai tenisului românesc din ultimii 25 de ani, însă Pavel a rămas în continuare pe teren pentru a fi alături de trei personalități marcante locale, trei personalități care joacă tenis la un nivel cât să le permită să stea în același timp pe teren cu al doilea tenisman român de simplu după Ilie Năstase.

Prof. dr. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași, și dr. ing. Mihail Doruș, directorul general Apavital, au făcut echipă și au pus destule probleme, ba chiar fiecare dintre ei a reușit să facă punct cu lunguri de linie pe lângă Andrei Pavel. Loviturile lor au fost chiar foarte bine plasate și aproape perfect executate și chiar nu cred că le-a lăsat Andrei să treacă de el, așa cum nu le lăsase nici la precedentele tentative.

Partenerul lui Pavel a fost prof. dr. Dorin Chiseliță, decanul de vârstă al partidei, cel care i-a recomandat fostului mare tenisman să i se adreseze cu „Dorin”, nu cu „domnule profesor”. Recunoscut pentru ambiția și tenacitatea sa pe teren, reputatul oftalmolog a arătat nu doar poftă de joc, ci și o excelentă mobilitate pe teren pentru cei aproape 67 de ani ai săi, fiind explicabil de ce se înscrie la concursuri la categorii de vârstă mai tinere. Totuși, după joc, era nemulțumit că nu a reușit să treacă peste fileu două mingi foarte scurte, mingi la care însă jucători amatori și cu zece ani mai tineri nici măcar nu și-ar fi propus să ajungă: „Dacă aș fi sprintat mai repede la acele două mingi…”.

L-am rugat pe prof. Chiseliță să ne descrie în câteva cuvinte experiența petrecută alături de Andrei Pavel, dar pe cât posibil să evite clișeele: „Este un tip educat, este un sportiv de elită, a fost o încântare. I-am amintit că în 2001 ne-am intersectat la Monte Carlo. Eu eram la o reuniune a cercetătorilor oftalmologi, iar el era împreună cu Rosset, un jucător de cinci metri (n.r. – elvețianul Marc Rosset, înalt de doar 2,01 metri, fost în primii 10 în clasamentul ATP). Eram cu toții în holul unui hotel, iar Andrei, constatând că suntem români, a venit la grupul nostru și ne-a spus că se bucură că ne vede. S-a recomandat, dar eu i-am spus că știm foarte bine cine este și că noi ne bucurăm pentru performanțele sale. Toți din grup am rămas cu impresia că este un om cu foarte mult bun simț”.

După partidă, ultimii protagoniști ai serii au savurat câte o bere chiar la fileu și au pus la cale un alt meci pentru zilele următoare, iar impresia lăsată de Pavel pentru adversari a fost următoarea: „Mingea venea cu totul altfel decât suntem noi obișnuiți, dar cu totul altfel, și, în plus, Andrei mai și ajungea la toate mingile. A fost o adevărată plăcere”.

Organizatorii „Concord Iași Open” au mai stabilit un reper, au ridicat și mai mult ștacheta, cel mai important turneu ATP din România își merită cu prisosință statutul, Iașul este în aceste zile la înălțime!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *