Ieșeanul Cezar Crețu, pregătit de antrenorul Victor Hănescu, a avut o jumătate bună de an 2021 după ce în iulie a cedat în primul tur de simplu și a jucat în semifinale la dublu la ediția a doua „Concord Iași Open”, turneu cu statut ATP Challenger 100, cel mai important turneu ATP din România. A încheiat anul pe locul 646 ATP, iar în 2022 a debutat săptămâna aceasta, pe zgură, cu turneul ITF M15 din Antalya, al doilea al anului, unde s-a prezentat de pe locul 651 mondial.

În primul tur a dispus cu 6-4, 6-1 de spaniolul Canas Garcia, venit din calificări, iar în cel de-al doilea a fost nevoie de set decisiv pentru a-l elimina pe turcul Marsel Ilhan (34 de ani, 768 ATP), scor 6-4, 2-6, 11-9.

În sferturi s-a confruntat cu Ștefan Paloși (21 de ani, 672 ATP), cel care a avut o frumoasă ascensiune după ce a jucat la „Concord Iași Open” 2021. Cezar a fost însă foarte ferm în acest meci și s-a impus cu 6-2, 6-2. În semifinale l-a întâlnit pe favoritul nr. 6, israelianul Ben Patael (24 de ani, 557 ATP), și a reușit un nou meci consistent, încheiat cu 6-4, 6-3.

Duminică, în finală, Cezar a jucat cu favoritul nr. 3, italianul Giovanni Fonio (23 de ani, 411 ATP), în fața căruia a început timorat. Nu s-a regăsit deloc în primul set, iar actul secund a fost unul al break-urilor. Primul a fost consemnat pe serviciul lui Cezar, dar imediat l-a recuperat, apoi ieșeanul a condus cu 2-1, italianul a egalat, apoi 3-2 și 3-3. Break în favoarea italianului, 3-4, dublat imediat de unul în contul lui Crețu, 4-4. Iarăși break, 4-5, iar Fonio servea pentru meci. Cezar a salvat două mingi de meci, a irosit șansa de a egala la 5, iar italianul a pus capăt finalei la a treia minge de meci: 6-1, 6-4.

„Am început anul 2022 așa cum l-am încheiat pe precedentul, cu o finală care îmi confirmă că jocul meu este calitativ. Le mulțumesc antrenorilor de la Academia de tenis Victor Hănescu, și în special lui Victor, pentru efortul depus în perioada mea de presezon. Am muncit mult împreună pentru a ajunge la cel mai înalt nivel încă din primul turneu al anului. Săptămâna aceasta am conștientizat ce fac bine cu adevărat, la ce mai am de lucrat. Fiecare tur în parte a fost o provocare pentru mine, în turul al doilea salvând chiar o minge de meci! Sunt bucuros de nivelul avut și sunt convins că este doar o chestiune de timp până să ajung să câștig un trofeu și la simplu”, ne-a declarat Cezar Crețu.

Grație finalei jucate duminică, Cezar Crețu va intra de luni în primii 600 de jucători ai lumii!

La dublu, Cezar a făcut pereche cu Alexandru Mircea Jecan, ei fiind desemnați favoriți nr. 1, dar au părăsit competiția în turul al doilea.

Ieșeanul Bogdan Apostol (26 de ani, 576 ATP) a pierdut în primul tur la Ilhan, adversarul lui Crețu din turul secund, dar și-a făcut încălzirea în Antalya cu o săptămână în urmă, când, venit din calificări, a jucat finala cu Dragoș Mădăraș (24 de ani, 373 ATP), însă a cedat fără ghem câștigat în fața jucătorului care reprezintă Suedia. Și Ștefan Paloși a fost prezent în sferturi, dar a pierdut, cu 5-7, în setul decisiv, în fața spaniolului învins de Apostol în semifinala ce a avut nevoie de tie-break în actul decisiv. Mădăraș a cucerit și la dublu trofeul, alături de un ucrainean, iar Apostol s-a oprit în semifinale împreună cu un german, la fel ca și săptămâna aceasta, când Mădăraș a fost iarăși prezent în finală, dar de data aceasta a pierdut.

Citiți și: Constructorii auto încep să răbufnească: „Electrificarea este o tehnologie aleasă de politicieni, nu de industrie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *