Începutul săptămânii l-a găsit pe ieșeanul Cezar Crețu (20 de ani) la cea mai bună clasare din cariera sa în ierarhia ATP, schimbând încă o dată în acest an „prefixul”. El a urcat pe locul 686, precedentul salt fiind înregistrat cu doar o săptămână în urmă (734). Parcă pentru a sărbători pasul făcut, Cezar a decis să renunțe la ultimele două concursuri ITF din Antalya, cu premii de câte 15.000 de euro, și a optat, tot în Antalya, pentru „MTA Open”, turneu cu statut ATP Challenger 50 (premii de 31.440 de euro), acolo unde s-a prezentat și a doua rachetă a României, Filip Jianu, și el, ca și Crețu, participant la cele două ediții „Concord Iași Open”, turneu cu statut Challenger 100 (premii de 88.520 de euro), cel mai important turneu ATP din România.

Cezar a primit un wild-card în calificări la „MTA Open”, dar sorții i l-au scos în cale chiar pe favoritul nr. 1, turcul Yanki Erel (21 de ani, 422 ATP). Mult mai încrezător în propriile forțe după ce în ultima lună jucase două finale de simplu în Antalya (turnee IFT de 15.000 de euro), ieșeanul pregătit de antrenorul Victor Hănescu a început bine jocul și conducea cu 4-1 când adversarul său a decis să se retragă. Trebuia să câștige și următorul meci pentru a ajunge pe tabloul principal și n-a ratat șansa ivită: 6-2, 6-4 cu ucraineanul Oleg Prihodko (24 de ani, 708 ATP), dar veți vedea mai încolo ce ispravă a reușit Prihodko!

În primul tur pe tabloul principal, Cezar a simțit din plin că locul său începe să fie în turneele ATP Challenger și a dispus cu 6-3, 6-3 de uzbecul Khumoyun Sultanov (23 de ani, 388 ATP). În optimi s-a confruntat cu croatul Duje Ajdukovic (20 de ani, 272 ATP), cel în fața căruia în iulie, la „Concord Iași Open” 2021, pierdea fără drept de apel cu 3-6, 2-6. De data aceasta, Cezar a jucat mult mai bine în compania celui care în turul al doilea la Iași îl eliminase și pe Marius Copil (6-4, 6-4), cel mai bine clasat jucător român. A câștigat primul set cu 6-4 și au urmat alte două seturi încheiate cu 6-4, dar ambele în favoarea croatului care în sferturi a cedat în fața bosniacului Nerman Fatic, cel care la Iași era eliminat în primul tur de francezul Hugo Gaston, care după „Concord Iași Open” 2021 a avut o ascensiune fulminantă, fiind la începutul săptămânii pe locul 67 ATP!

„Mă bucur că am ales să joc tot aici în Antalya acest challenger. A fost o decizie inspirată, având în vedere faptul că, ajutat de echipa mea de la Academia Victor Hănescu, am reușit să îmi cresc mult nivelul jocului în ultimele luni. Meciurile câștigate mi-au dat încredere că merit să fiu aici și să joc cu adversari mai bine clasați decât mine. Sunt bucuros că am reușit să mă calific pe tabloul principal și să trec de primul tur. În turul al II-lea am avut ocazia să îmi iau revanșa în fața lui Ajdukovic. De data aceasta, diferența de clasament nu a fost deloc vizibilă și pot spune că sunt bucuros de nivelul jocului meu, chiar dacă am pierdut. Am încredere că pe zi ce trece nivelul meu se va îmbunătăți și în curând voi participa constant în turnee de acest gen”, ne-a declarat Cezar Crețu.

Filip Jianu a părăsit și el competiția tot în turul al II-lea, fiind eliminat în trei seturi de favoritul nr. 1, turcul Cem Ilkel (26 de ani, 144 ATP), care în sferturi a fost învins, în trei seturi, de nimeni altul decât ucraineanul Prihodko, ajuns pe tabloul principal ca lucky-loser după ce fusese întrecut fără drept de apel de Cezar Crețu în calificări! Menționăm că ucraineanul va juca duminică în finală după ce printre victimele sale s-a numărat, în primul tur, italianul Riccardo Bonadio, cel care la Iași trecea în primul tur de favoritul nr. 2, francezul Couacaud, apoi de Jianu, pentru a părăsi competiția în sferturi, eliminat fiind de cehul Zdenek Zolar, cel ce avea să cucerească trofeul după finala cu Gaston!

Rezultatul obținut îl plasează sâmbătă pe Cezar pe locul 646 în ierarhia live ATP, așa că nu este deloc exclus ca luni să putem consemna a treia săptămână consecutivă cu cea mai bună clasare din cariera sa!

Crețu a jucat și la dublu, alături de Alexandru Jecan, cel în compania căruia în ultimele săptămâni cucerea două trofee ITF în Antalya. Ei n-au mai ajuns la trofeu, dar au jucat în semifinale și au pierdut, în super tie-break, la favoriții nr. 2.

Turneul din Antalya a fost ultimul din acest an pentru Cezar Crețu, un an dificil, cu trei luni pe tușă în prima sa parte din cauza unei accidentări. Prezența în iulie la „Concord Iași Open” a fost salvată de semifinala la dublu, alături de Dan Tomescu, însă din acel moment Cezar a început urcușul. A jucat turnee ITF de 15.000 de euro și a început cu o finală la simplu în septembrie, în Serbia. A continuat cu două trofee la dublu în Egipt, iar finalul de an i-a adus două finale la simplu în Antalya și două trofee la dublu, iar cu acest Challenger 50 certitudinea că locul său este cu câteva sute de locuri mai sus în clasamentul mondial!

 

Citiți și: VIITOAREA GENERAȚIE VOLKSWAGEN AMAROK VA DEBUTA ÎN 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *