De la Iași la Paris, cu multe mii de spectatori în spate! Parcurs de basm pentru finalistul „Concord Iași Open” 2021 la Paris Masters! Va intra în primii 70 de jucători ai lumii și calificare de senzație la „Next Gen ATP Finals”!

N-ar fi prima oară când argumentez afirmația că turneele ATP Challenger, cum este și „Concord Iași Open”, sunt o veritabilă trambulină pentru tinerii tenismeni. V-am mai vorbit despre spaniolul Carlos Alcaraz (18 ani), despre italianul Lorenzo Musetti (19 ani) sau despre americanul Sebastian Korda (19 ani), ajunși deja să emită pretenții la cele mai mari concursuri și să elimine nume grele din circuit. V-am vorbit și despre jucători pe care i-am putut urmări la cele două ediții ale „Concord Iași Open”, turneu cu statut ATP Challenger 100 (premii de 88.520 de euro), și care au pătruns în prima sută mondială, iar acum nu putem trece neobservat parcursul de basm din ultima săptămână al francezului Hugo Gaston (21 de ani), finalistul de la „Concord Iași Open” 2021!

Venit la Iași la cel mai important turneu ATP din România ca favorit nr. 1. de pe locul 165 ATP, Gaston a pierdut în trei seturi finala cu cehul Zdenek Kolar, dar probabil nici acum n-ar putea explica în detaliu cum de a ratat trofeul. Jucase în aprilie la Roma o finală de Challenger 80, și ea pierdută, și a spus că marea sa dorință legată de tenis era să fi fost cu zece centimetri mai înalt. La 1,73 metri înălțime a arătat însă destule calități și a plecat de la Iași parcă spunându-ne că ne va da ocazia să-l vedem la turnee și mai importante.

Săptămâna următoare juca în finală la Gstaad, la un ATP 250 (premii de 419,470 de euro), înșirând pe drum nume ca Juan Manuel Cerundolo (Argentina, 19 ani) sau Christian Garin (din primii 20 ATP) și fiind oprit în finală de norvegianul Casper Ruud (nr. 14 la acea oră, nr. 8 în ierarhia actuală), primul din țara sa care ajunge la Turneul Campionilor. A mai jucat o finală de Challenger 100, în Austria, și una de Challenger 80, la Barcelona, ambele pierdute, iar în octombrie a început să se apropie de prima sută mondială.

Era pe locul 103 mondial când a început calificările la Paris, la turneul ATP Masters 1000, calificări de care n-a trecut spaniolul Carlos Taberner (24 de ani, 95 ATP), câștigătorul „Concord Iași Open” 2020! Gaston a început cu victoria cu 7-6 (13), 2-6, 7-6 (1) în compania sud-africanului Kevin Anderson (35 de ani, 76 ATP), meci în care a salvat două mingi de meci cu fostul finalist de la Wimbledon și US Open! Pentru a ajunge pe tabloul principal, Gaston a dispus cu 3-6, 6-3, 6-4 de italianul Lorenzo Musetti (67 ATP), cu mențiunea că în setul al doilea Musetti a avut un break în față și deci o șansă consistentă de a închide disputa!

Hugo Gaston s-a întâlnit în primul tur cu compatriotul său Arthur Rinderknech (26 de ani, 62 ATP), cel care n-a lăsat o impresie deosebită la Iași, în 2020, dar iată că și el a ajuns pe o poziție de invidiat pentru jucătorii din circuitul ATP Challenger. Gaston a pierdut primul set cu 4-6, a egalat situația cu un 6-4 și a câștigat meciul după 6-3 în setul decisiv!

Publicul deja îl adoptase, iar în turul al II-lea s-a confruntat cu spaniolul Pablo Carreno Busta (17 ATP). A pierdut primul set în tie-break, la 3, spaniolul a avut și el break în față în actul secund, dar Gaston l-a ajuns din urmă și a egalat cu un 6-4, pentru ca în setul decisiv să se impună cu 7-5.

În optimi însă l-a întâlnit pe Carlos Alcaraz, ajuns la doar 18 ani pe locul 35 mondial! Meci de poveste, cu spaniolul conducând cu 3-1 și 4-2, dar cu Gaston egalând la 4. A luat break după 4 egalități și a câștigat setul cu un game la 0 pe propriul serviciu! Alcaraz nu s-a arătat impresionat și a condus cu 5-0 în actul secund, dar din acel moment a început să greșească în cascadă, probabil și sub presiunea fantastică a publicului francez, iar Gaston să joace din ce în ce mai bine. Francezul a egalat la 5, a luat break la 0 pentru 6-5 și a pus capăt meciului în doar două seturi: 6-4, 7-5!

https://www.youtube.com/watch?v=g7jfDiNrJ0M

Gaston este primul francez care s-a calificat în sferturi la Paris Masters în ultimii 31 de ani și cel mai slab clasat jucător din sferturi la un turneu ATP Masters după Michael Llodra (121 ATP) în 2012! Disputa sa de vineri cu Daniil Medvedev (nr. 2 mondial) a fost și ea una de poveste, rusul ajungând în sferturi după ce a trecut în trei seturi de Sebastian Korda (21 de ani, 39 ATP)!

Încurajat frenetic de multe mii de spectatori, Gaston a făcut break la 4-4 și a servit pentru set! A avut 40-0 în fața campionului de anul trecut de la Paris Masters, așadar trei mingi de set, dar n-a putut închide setul și rusul a egalat la 5 după două egalități! În tie-break s-a mers cap la cap, Medvedev a avut prima minge de set la 6-5, apoi la 7-6 și a fructificat-o pe a treia pentru 9-7!

Dezamăgit, Gaston a servit primul în actul secund, dar și-a câștigat prima dată serviciul abia când era condus cu 4-0, cam ca în meciul cu Alcaraz! S-a apropiat la 3-4, iar la 4-5 s-a ajuns la egalitate pe serviciul lui Medvedev, care a fructificat a doua minge de meci și a câștigat setul cu 6-4, calificându-se în semifinale, unde sâmbătă l-a pulverizat pe Alexander Zverev ( 4 ATP) cu 6-2, 6-2 și va încerca să-și apere trofeul duminică în compania liderului mondial, Novak Djokovic.

Sfertul de finală de la Paris îl va propulsa săptămâna viitoare pe Hugo Gaston nu doar în prima sută mondială, ci printre primii 70 de jucători ai lumii, astăzi el figurând pe locul 67! Ascensiunea sa, la care și „Concord Iași Open” a avut o contribuție, i-a adus însă și calificarea la Next Gen ATP Finals, care va avea loc începând de marți, la Milano. Este echivalentul Turneului Campionilor pentru jucători Under 21, iar Gaston face parte din Grupa B, în care favoriți sunt Korda și Musetti și în care îl mai întâlnim pe argentinianul Sebastian Baez (20 de ani, 111 ATP). În Grupa A îi găsim pe Alcaraz, americanul Brandon Nakashima (20 de ani, 65 ATP), argentinianul Cerundolo (19 ani, 85 ATP) și pe danezul Holger Vitus Nodskov Rune (18 ani, 118 ATP).

Citiți și: VÂNZĂRILE DACIA ÎN MAREA BRITANIE AU CRESCUT CU 5,27% ÎN LUNA OCTOMBRIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *