Trupa lui Claudiu Niculescu va juca vineri, de la ora 16:30, în deplasare, cu CSA Steaua București, în contul etapei a V-a a Ligii 2 de fotbal. Steaua este una dintre cele cinci formații fără drept de promovare în Superligă, aspect dezbătut de Niculescu în matinala conferință de presă de miercuri, din Copou, dedicată dificilei dispute din Ghencea, dispută ce va fi televizată.

Antrenorul de la CSM Politehnica Iași nu și-a ascuns nedumerirea cu privire la procedura de promovare în Superligă având în vedere că pe lângă Steaua, nici Șelimbăr, Slatina, Dumbrăvița și Baia Mare nu au drept de promovare. El se întreba ce se va întâmpla dacă una dintre ele, două sau chiar toate cele cinci se vor califica în play-off? Răspunsuri la aceste nedumeriri putea găsi deja pe site-ul Federației Române de Fotbal, și nu numai, dar încercăm să le lămurim în rândurile următoare pentru a-și putea concentra atenția mai mult la meciul cu Steaua.

Din start trebuie spus că „în toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 (n.r. – actuala Superligă) sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga 2 ce îndeplinește condițiile de participare în Liga 1” și că la orice referire la promovarea directă sau la ocuparea unuia din cele două locuri pentru baraj luăm în calcul că respectivele grupări întrunesc condițiile statutare și regulamentare de participare în primul eșalon. Menționăm că două echipe vor promova direct din Liga 2 și altele două vor merge la barajul de promovare cu formații din Superligă.

Ce se spune în continuare? „Dacă în situația mai sus descrisă nu sunt suficiente echipe din play-off care să îndeplinească condițiile de participare în Liga 1, locurile vacante – promovabile sau care dau dreptul la barajul de promovare -, vor fi ocupate de echipele din play-out-ul Ligii 2”.

Sunt oferite exemple concrete pentru unul sau două locuri vacante: „Dacă este un singur loc vacant, atunci echipele situate pe locurile 1 în cele două grupe de play-out ale Ligii 2 vor disputa un baraj tur-retur pentru ocuparea respectivului loc. Dacă sunt două locuri vacante atunci fiecare echipă situată pe primul loc în fiecare grupă din play-out-ul Ligii 2 va beneficia de câte un loc”.

Următoarea precizare este importantă: „Dacă este doar un loc vacant și doar una dintre echipele situate pe locul 1 în cele două grupe de play-out ale Ligii 2 îndeplinește condițiile de participare în Liga 1, atunci aceasta din urmă va ocupa locul respectiv”. Mai mult, „dacă niciuna dintre echipele situate pe locul 1 în cele două grupe de play-out al Ligii 2 nu îndeplinește condițiile de participare în Liga 1, principiile de mai sus vor fi aplicabile echipelor situate pe locul al 2-lea și așa mai departe”.

Este greu de crezut că se va ajunge la mai mult de un loc sau două vacante, dar să explicăm situația, pur teoretică, în care toate cele cinci grupări fără drept de promovare se vor califica în play-off, adică vor rămâne trei locuri vacante! Cea de-a șasea participantă în play-off va promova direct. Pentru al doilea loc promovabil direct va fi organizat baraj între locurile 1 din play-out. Câștigătoarea va promova direct, iar pierzătoarea va ocupa unul din cele două locuri de baraj pentru promovare, locurile vacante dorindu-se a fi ocupate de formații cât mai sus clasate. Cel de-al doilea loc la barajul pentru promovare va fi ocupat de câștigătoarea duelului dintre locurile 2 din play-out. Ipoteza presupune că toate formațiile în cauză vor avea licență pentru Superligă, drept de promovare având deja. În cazul în care una din echipele de același rang din play-out nu are licență atunci cealaltă va ocupa locul rămas vacant. Dacă niciuna dintre grupările de același rang nu are licență se trece la rangul imediat inferior și așa mai departe…

În încheiere mai trebuie spus că în cazul formațiilor care nu au drept de promovare nu există prevederi legale pentru a li se interzice prezența în play-off și a avea astfel posibilitatea chiar de a câștiga Liga 2 sau de a se salva de la retrogradare încă din prima parte a sezonului.

Citiți și: Parteneriatul dintre Suzuki și Toyota continuă cu introducerea minifurgonetelor electrice în 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *