Dacă tot a fost la Iași săptămâna celui mai important turneu ATP din România vă propun să ne imaginăm un tenisman ajuns din calificări pe tabloul principal care în chiar primul tur se întâlnește cu unul din principalii favoriți. Începe curajos meciul, reușește să lege jocul cum nici nu se aștepta, rezistă la schimburi lungi, ba chiar pune presiune pe mai temutul adversar și chiar punctează spectaculos. Un punct care să-i ridice și mai mult moralul, să-i ofere un plus de încredere că va reuși să conștientizeze în timp util că are resurse să nu plece de pe teren cu mâna goală! Vine însă reluarea care arată că mingea ieșise milimetric în afara terenului, dar n-a părut descumpănit nici după ce oponentul i-a luat serviciul, însă a picat definitiv după ce nu s-a putut autoconvinge că ar fi fost în stare să ajungă în setul decisiv!
Antrenorul Leo Grozavu a început Superliga în următoarea formulă: Jankov – Martac, Fl. Ilie, Katanec, Șerban – Vașvari, Jatoba, Roman – R. Ion, Harrison, Gheorghiță. A surprins păstrarea lui Hlistei pe banca de rezerve, dar R. Ion a jucat alt rol decât eram obișnuiți. Formația ieșeană a abordat cu mult curaj disputa, presând-o pe CFR cum probabil campioana a cinci ediții din ultimele șase nici nu se aștepta. Stoperul Țîru sigur nu se aștepta ca încă din minutul 4 tentativa sa de degajare să-i fie blocată de Harrison, mingea a ricoșat la Gheorghiță, care de la 10 metri a uitat că venea direct din al treilea eșalon, de la FC Bihor, și l-a executat pe portarul Sava! Analiza din camera VAR a descoperit însă ofsaidul mic în care se afla Gheorghiță, ca un challenge la tenis în care e nevoie de două zoom-uri, iar partida a continuat de la 0-0.
Cum spuneam, R. Ion n-a jucat în banda dreaptă, ci s-a deplasat spre stânga, pentru a intra în combinații cu Roman și Vașvari. Practic s-a încercat realizarea unui triunghi cu Roman și R. Ion ca bază și Vașvari ca vârf spre propria poartă. De fapt s-a încercat realizarea a două triunghiuri lipite, cu aceeași bază, dar cu vârf spre poarta adversă să fie ba Gheorghiță, ba Harrison. Un plus ar fi venit prin urcarea lui Șerban în atac, aspecte care însă nu prea s-au materializat. Jatoba era izolat în banda dreaptă și neinclus în calculele ofensive, iar cum formația ieșeană a cam înghesuit jocul în jumătatea dinspre băncile tehnice, CFR a fost prima care a trimis mingea pe partea opusă, în minutul 13. Martac era bine plasat, dar a ezitat să atace balonul și eventual să-l degajeze, a și alunecat, așa că experimentatul Camora a rămas singur și a sprintat spre poarta lui Poli Iași. A centrat bine în fața porții, Jankov a respins neinspirat, în lateral, de unde Bîrligea a reluat în poarta goală sub privirile neatentului Șerban!
Gafă imensă speculată cu promptitudine la acest nivel, dar formația ieșeană a continuat să atace. CFR a acționat pe contraatac, Jankov și-a mai spălat din greșeală când l-a blocat pe Bîrligea, iar Martac atunci când l-a încurcat pe Cvek și acesta a trimis din careu pe lângă poartă. Harrison a fost mai mobil ca niciodată și a avut mingea la 16 metri, dar n-a speculat culoarul pe care-l avea spre colțul lung, poziție din care a reușit câteva goluri sezonul trecut, și a șutat la colțul scurt, dar puțin pe lângă poartă. Și Roman a avut o poziție bună la marginea careului, dar s-a cam dezechilibrat în momentul șutului și n-a reușit să imprime mingii efectul care probabil ar fi dus-o cât mai aproape de bara din stânga lui Sava.
N-a fost deloc o primă repriză rea pentru Poli Iași, dar Grozavu l-a înlocuit la pauză pe Martac cu Kouadio. A venit însă minutul 49, când Țîru nici nu și-a închipuit că mingea sa degajată mai înalt ca tribuna se va transforma într-o uimitoare pasă de gol. Stoperii ieșeni au lăsat mingea să cadă la 20 de metri, Jankov a ieșit din poartă, dar n-a fost în stare să anticipeze că balonul nu va ajunge direct în careu! Fundașul dreapta de la CFR, Manea, a urmărit el balonul, a profitat că Șerban era din nou spectator, și a lobat, de la 17 metri, cu capul, peste Jankov rămas inexplicabil ieșit din poartă la 12 metri, cum l-am mai văzut și în Liga 2, deși mai degrabă avea suficient timp să se retragă decât să încerce să sară el la cap cu adversarul!
2-0 din faze care nu anunțau mare lucru, iar Grozavu a continuat să caute soluții. Până în minutul 55 l-a trimis pe Ștefanovici să joace în locul lui Șerban, a folosit și al doilea vârf, pe Vojtus, renunțând la R. Ion, iar Luis Phelipe a primit credit în zona lui Gheorghiță. Acțiunile ieșene nu s-au mai închegat nici după ce a apărut Hlistei în locul lui Jatoba. Vașvari nu mai avea resurse, iar Luis Phelipe mai are până să poată combina eficient cu Roman și Hlistei. Jocul cu doi atacanți centrali n-a părut prea dătător de speranțe, iar CFR s-a mulțumit să-și protejeze careul și s-o lase pe Poli Iași să ruleze în gol până la finalul unui joc în care merita mai mult în prima repriză. N-a fost o diferență clară în favoarea grupării ardelene, n-am văzut nicidecum echipa ieșeană sufocată, nici măcar dominată, dar gafele din apărare costă scump și știrbesc din meritele unei nou-promovate pe unul din cele mai grele terenuri din Superligă!
Sursa foto: CSM Politehnica Iași / Facebook.
Citiți și: Renault Arkana facelift se prezintă cu Esprit Alpine!