Generația îndrăgostită de scrimă! Primul cantonament după un an, reîncep concursurile!

Scrima este una din cele mai vitregite ramuri sportive de când noul coronavirus a impus noi reguli în privința performanței și în sport. Or mai fi și altele, dar chiar nu-mi vine repede în minte o altă disciplină care să împlinească un an fără vreo competiție oficială! Scrima a intrat în pauză forțată după Campionatele Europene pentru cadeți și juniori, din februarie 2020, însă sportivii care au rezistat cu brio în toată această perioadă încep să simtă din nou febra concursurilor!

Antrenorii Alexandru Sirețeanu și Radu Tofan, de la CSM-CSS „Unirea” Iași, l-au lăsat pe Cosmin Stan la Brașov pentru a participa alături de componenții Centrului Olimpic masculin de sabie la un concurs în Bulgaria și împreună cu cinci sportive ieșene – junioara Teodora Neagu, cadetele Amalia Stan, Daria Carp, Maria Martinaș și speranța Raisa Apostol – au început luni cantonamentul de două săptămâni de la Izvorani, în timp ce juniorii au rămas acasă la pregătire cu antrenorul Alin Lupeică. „Ne prinde foarte bine acest cantonament, începem din nou să simțim că avem pentru ce munci. La jumătatea lunii vor avea loc, la București, Campionatele Naționale de sabie pentru seniori, iar la începutul lui martie sunt programate Naționalele pentru cadeți și juniori. Deocamdată vorbim doar despre concursuri la nivel național, pentru că la nivel internațional eforturile sunt depuse pentru seniori, cu precădere pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, ne-a declarat Alexandru Sirețeanu.

Copiii și-au cam pierdut motivația

Iașul din păcate își pierde în continuare seniorii cu o nonșalanță dezarmantă, ultimele exemple fiind Andreea Lupu, Codrin Cozmuleanu și Răzvan Ursachi, transferați anul trecut la Dinamo București. Mai există însă o situație de care antrenorii știau că nu prea puteau scăpa în această perioadă. „De un an n-am mai avut competiții și abia din septembrie am putut reveni în sală la antrenamente. Copiii și-au cam pierdut motivația, s-au tot pregătit, dar concursurile se tot amânau! Riscam să pierdem o întreagă generație de performanță, copii ajunși la juniorat, cu care s-a muncit de zece ani! Probabil am pierdut-o pe Ioana Radu, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Educație Fizică și Sport, care în toamnă a ales să plece să studieze în Spania, dar eu încă mai sper că o vom convinge să revină pe planșe”, a adăugat Sirețeanu, în timp ce Tofan a precizat: „Avem privilegiul să lucrăm cu o generație frumoasă, o generație îndrăgostită de scrimă! Am pus accentul în această perioadă pe pregătirea fizică, dar și pe multă, foarte multă individualizare, încercând să exploatăm la maximum calitățile fiecărui sportiv. Când eram asaltați de competiții nu prea mai aveam timp să corectăm, acum însă am putut lucra foarte mult. Cred că va fi dificil la primele concursuri, dar sunt convins că ne vom reintra repede în ritm”.

Perioadă „criminală”!

Sirețeanu susține că, în plan personal, perioada de pauză competițională a fost de bun augur pentru că antrenorii au putut petrece mai mult timp împreună cu familiile, dar în plan sportiv a catalogat-o drept „criminal㔄Am lucrat doar în aer liber până s-a stricat vremea, iar în sală am intrat numai cu grupele de juniori și de performanță, mai precis de la câte 30 de copii în sală am ajuns să lucrăm cu câte 12-15. Am preferat să avem o pregătire continuă, fără întreruperi din cauza noului coronavirus. În sfârșit am ajuns din nou în cantonament, suntem foarte bucuroși. Sper să ajungem cu bine și în competiții”.

Tofan nu ascunde că primele competiții nu vor avea calitatea dinaintea întreruperii, iar sportivii vor fi mult mai grijulii să nu se accidenteze: „Scrima este ca mersul pe bicicletă, nu se uită prea ușor. De la Matei Cîdu și Alexandru Zmău așteptăm să se claseze între primii 8 la Naționalele pentru seniori”. Cîdu este component al lotului național de seniori, Zmău este în ultimul an de juniorat și va face și el pasul la lotul mare, în timp ce, din aprilie, Cosmin Stan și Iustin Cîdu sunt așteptați la pregătiri la Centrul Olimpic de la Brașov, acolo unde deja se antrenează ieșenii Răzvan Tipișcă și Cassian Cîdu.

Ați aflat deja destule nume de sportivi ieșeni care împreună cu Andrei Mihnea și cu Alexandru Eva, pregătit de antrenorul emerit Iulian Bițucă la „Mușchetarul” Iași, vor obține rezultate notabile sub culorile României, însă probabil că rând pe rând ei vor părăsi Iașul căruia nu-i pasă că are la dispoziție o generație frumoasă, o generație îndrăgostită de scrimă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *