Puțin haz de prea mult necaz!
Debutul de la distanță al lui Andrei Cristea ca antrenor la CSM Politehnica Iași n-a fost deloc unul fericit, formația ieșeană fiind întrecută în Copou fără drept de apel de CS Universitatea Craiova, în contul etapei a XXI-a a Ligii 1 de fotbal, cu un 3-0 foarte indulgent față de umilința la care a fost supusă.
Aflat în izolare din cauza COVID-19, Cristea a alcătuit formația și s-a aflat în legătură telefonică permanentă cu Adrian Kerezsy, cel care condusese echipa ieșeană de pe margine și în precedenta etapă, la acel 1-3 pe „Arena Națională”, cu FCSB. Atunci el a stabilit echipa, pe când cu Craiova puteau fi văzute cum ieșeau de sub fes firele căștilor prin care auzea cele transmise de Cristea. Poate mai bine că n-a apelat la căști fără fir, deoarece ar fi fost văzut vorbind singur în permanență, deși a fost acel gen de meci în care unul din antrenori vorbește singur și la multe ore după ultimul fluier!
Ce s-a întâmplat în primul act a fost practic o continuare a celei de-a doua reprize de la precedenta apariție în Copou, cu UTA, când CSM Poli a fost sub asediu, diferența fiind că formația olteană a fost și mai incisivă, și mai percutantă, și mai coerentă în exprimare, așa că ocaziile la poarta Iașului se succedau precum atacurile la baschet! Deși expus ca fundaș dreapta pe flancul pe care operau Bancu, Cicâldău și Baiaram, Cană a anticipat bine faza din minutul 3, când Cicâldău s-a deplasat în centrul careului, l-a urmărit și a reușit să-i respingă șutul ce probabil ar fi însemnat deschiderea scorului. Pentru Baiaram fotbalul a continuat și la Iași să fie un permanent prilej de distracție, iar jumătatea de teren ieșeană era numai bună pentru o petrecere pe cinste.
Portarul Brănescu a fost atât de întins, mai ceva ca un aluat de pizza, încât a cedat săracul la jumătatea primei reprize, fiind suspectat după meci de ruptură musculară. Scosese, până să părăsească terenul în minutul 24 și să fie înlocuit cu Brânză, destule mingi grele, inclusiv pe cea a lui Baiaram, cu doar trei minute înainte să cedeze. Atacantul oltean a lăsat flancul stâng și s-a dus să vadă cum decurge distracția la „piscină”, că mai pot fi auziți comentatori care spun că un jucător „s-a aruncat în careu ca într-o piscină”, dar a ezitat să finalizeze cu stângul și a șutat cu dreptul de la 10 metri, dar i s-a opus cu succes tot fundașul dreapta Cană!
Au confundat meciul cu antrenamentul!
Cană însă n-a avut deloc spor ca fundaș lateral, iar în minutul 27 Bancu a pigmentat distracția cu proba „6 metri sprint” la care au participat – în ordinea „culoarelor” – Popa, Baxevanos, olteanul Ivan și Bușu. Câștigătorul avea să se întâlnească primul cu mingea trimisă în fața porții de Bancu, iar el s-a numit Ivan, care de la patru metri a împins mingea în plasă!
A fost deznodământul firesc al jocului fără pic de vlagă din partea CSM Poli Iași. Deși cu lotul decimat de probleme medicale, cei trimiși pe teren aveau obligația să arate măcar a echipă ce se laudă că este cu salariile la zi, însă cu indulgență a putut fi catalogată ca echipă de județ! Zajmovic n-a arătat nici de această dată nimic și poate mai nimerită ar fi fost titularizarea tânărului ieșean Zaharia, iar poziționarea lui Vanzo în apropierea vârfului a fost bună doar pentru ca el să constate, cât mai de aproape, dacă ochiul stoperului Bălașa s-a mai dezumflat după lovitura încasată runda trecută. Tentativele de atac ieșene au fost două șuturi anemice ale lui Onea, de fapt simple pase la portar sau poate încercări de a găsi dâmburile favorabile în careul mic din care mingea șutată pe jos să sară cât mai aiurea.
N-a fost cazul, iar distracția a continuat la poarta lui Brânză. El a respins cu greu un șut, în față, R. Popa a confundat meciul cu antrenamentul și a considerat că are de efectuat sărituri peste „gărduțul” Brânză, încurcându-l pe portar să rețină, Ivan a pasat scurt în spate, iar Vătăjelu a trimis în transversală!
Jucătorii de la CSM Poli continuau să paseze cu multă dificultate, având nevoie de prea multe atingeri până să poată îmblânzi balonul, de parcă în preajma lor s-ar fi transformat în unul colțuros. L-a îmblânzit însă Nistor în minutul 35, care a reluat, norocos, din cădere, din drop, dar plasat, la colțul lung, iar mingea parcă n-a vrut să nimerească bara și s-a dus în plasă.
Iașul a mai avut o fază de atac în prima repriză, dar Mihalache nu putea marca în meciul în care fostul antrenor Daniel Pancu spunea că nici nu trebuia să joace în urma unei înțelegeri avute cu patronul formației oltene, așa că a înălțat mingea cu capul spre o poartă aflată în altă dimensiune!
Culmea neputinței!
Cristea a operat două schimbări la pauză. L-a scos pe Cană, retrăgându-l pe Onea, și l-a introdus pe Vega, iar pe Vanzo l-a înlocuit cu Flores, costaricanii aducând un plus de calitate la pasare, ba chiar CSM Poli a crezut c-ar fi loc de continuat distracția din prima repriză. Li s-a dat repede peste nas, iar în minutul 57 Câmpanu a sprintat printre stoperii Baxevanos și Popa, a ajuns primul la mingea trimisă bine din lateral de Baiaram și de la 12 metri l-a executat pe Brânză la colțul scurt!
Jucătorii de la CSM Poli Iași au continuat să fie mereu în urma adversarilor, de parcă ar fi fost niște subalterni care mergeau în spatele șefului ca să-l perie din toate direcțiile.
Partida a scăzut în intensitate, Cristea a apelat și la argentinianul Gaitan în locul lui Passaglia, dar s-a dovedit la fel de șters, iar în minutul 74 i-a acordat finalul de joc lui Zaharia, care măcar a avut două acțiuni curajoase în fața lui Bălașa față de Zajmovic care a continuat să dezamăgească! Culmea neputinței ieșene am văzut-o în minutul 82, când Flores a bătut palma cu Bușu, dar pentru ce? Nu le ieșise un-doi-ul, dar măcar se aleseseră cu o aruncare de la margine, la mijlocul terenului! Sau poate era o încurajare că mai exersăm și la următoarele meciuri și poate peste vreo lună ne iese și nouă!
CSM Poli Iași are însă multe de exersat, nu doar pe teren, într-o perioadă de timp tot mai nemiloasă, dar până atunci numai suporter ieșean să nu fii…
Citește și: GENERAȚIA ÎNDRĂGOSTITĂ DE SCRIMĂ! PRIMUL CANTONAMENT DUPĂ UN AN, REÎNCEP CONCURSURILE!
Sursa foto: CSM Politehnica Iași