Baza sportivă Ciric a fost săptămâna aceasta gazda unei competiții tenisistice cum Iașul n-a mai avut în ultimii treizeci de ani: Campionatele Naționale Under 18. Nu doar implicarea grupului de firme Nera Computers – Concord Service Center – Certus Software, care a cules aprecieri spre superlativ din partea oaspeților, cât mai ales curajul grupului condus de Andrei Oriță de a organiza aceste turnee, director de concurs a fost Gabriel Iftimoaie, într-o perioadă în care competițiile de tenis sunt în continuare cam greu de depistat. Cum am mai spus, întrecerea încheiată sâmbătă la Iași, arbitru principal fiind Sebastian Sofronie, a fost practic prima și ultima repetiție pentru „Concord Iași Open”, turneu din calendarul ATP Challenger 100 (cu contribuții de peste 100.000 de euro, numai premiile ridicându-se la 88.000 de euro) ce va fi organizat de același grup de firme între 14 și 20 septembrie, tot la Baza Ciric, administrată cu simț de răspundere de Ioan Lazariuc.

De ce a fost nevoită să plece din Iași

Prima din cele două finale a fost cea feminină. Favorită era ieșeanca Ilinca Amariei (legitimată la Dinamo București), cotată la începutul turneului cu a patra șansă la cucerirea titlului național, cea care a avut un parcurs ireproșabil, cu doar șase game-uri pierdute în cele patru partide susținute! Doar în primul tur n-a reușit să câștige un set la zero, când adversară i-a fost ieșeanca Daria Munteanu, pregătită la Coreco Iași de antrenorul Lucian Ursu. „Am început tenisul la 6 ani, cu Gigliola Grigorescu la clubul Giglio Iași, iar de la 10 ani am lucrat cu Bogdan Tronciu la clubul Gruco Iași și mă pregăteam pe terenurile de la Tomești. Cu el am început să evoluez și am ajuns în lotul național”, ne-a declarat Ilinca. A fost vicecampioană națională la Under 14, dar, după un gimnaziu de poveste la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, familia sa a luat hotărârea ca activitatea tenisistică să continue la București. „M-am mutat împreună cu mama la București, m-am transferat și pe linie școlară, iar anul acesta chiar am mai avut timp să recuperez în perspectiva examenului de bacalaureat pe care îl voi susține anul viitor”.

Citește și: Zgură din Serbia pe una din cele mai frumoase baze de tenis din România! Repetiţie pentru „Concord Iaşi Open” la Campionatele Naţionale Under 18

Tenisul este pe primul plan, lucru demonstrat în următoarele trei partide la Iași, unde în fiecare a câștigat câte un set la zero și abia în semifinale a pierdut două game-uri într-un set! „Am plecat din Iași deoarece trebuia ca familia mea să suporte toate cheltuielile legate de tenis. La București, fiind în lotul național, aveam unele mici privilegii. Mai mult, în Iași nu mai aveam partenere de antrenament de vârstă cât mai apropiată cu ajutorul cărora să pot și eu progresa. Am mai sperat că la București va fi mai ușor să găsesc un sponsor”, ne-a spus Ilinca, iar găsirea sponsorului poate va fi ceva mai facilă după tot ce a arătat ea în turneul de la Iași, dar mai ales în finala cu favorita numărul 5, Alexia Todoni (CSM Timișoara), jucătoare cu un parcurs ascendent, care i-a dat mult curaj în ultimul act. O eliminase în sferturi pe favorita nr. 1, Simona Ogescu (Dinamo), iar în semifinale, tot în două seturi, pe favorita nr. 3, Vanessa Popa (Steaua București), cea care nici nu s-a mai prezentat la finala mică, așa că medalia de bronz i-a revenit Riannei Coreisa (CSS 6 București), venită din calificări.

Finală începută cu trei game-uri pierdute!

Neobișnuită în precedente partide să găsească prea multă rezistență de partea cealaltă a fileului, Ilinca a părut copleșită în primele game-uri, iar Alexia conducea cu 3-0. „Am fost atât de fericită când am auzit că turneul va avea loc la Iași. Este o bază foarte frumoasă, cu o zgură atât de bună, cum nu prea găsești în România. Organizarea însă a fost poate cea mai plăcută surpriză, rar întâlnești o organizare atât de bună în România. A venit și Smaranda Corneanu să mă vadă (n.r. – ieșeancă de 19 ani, plecată și ea de câțiva ani la București, și ea fiind o speranță a tenisului românesc), în compania căreia mă pregătesc la București”.

Asistau la meci mai mulți oameni dragi Ilincăi și nu-i putea dezamăgi. A început să-și pună ordine în joc, a început să pună schimburile la punct cu reverul în diagonală, iar cu dreapta specula la maximum punctele slabe ale adversarei. Alterna lungimea și intensitatea loviturilor, își scotea adversara în lateral cu diagonale scurte, iar Todoni nu-și mai regăsea ritmul. „La București mă pregătesc cu antrenorul Mircea Rădulescu. Am jucat înainte să vin la Iași câteva turnee de senioare la București. Am început să joc de anul trecut la senioare, am și un turneu de 15.000 de euro câștigat la dublu alături de Alessia Ciucă, iar la simplu am ajuns până în sferturi. La dublu sunt campioană națională anul trecut la Under 18”.

Maturitate în joc peste nivelul vârstei

A câștigat următoarele cinci game-uri, Todoni a avut o zvâcnire, dar la 5-4 Ilinca a pus capăt primului set în care deja pierduse prea multe game-uri și a ajuns la o nouă serie de cinci game-uri consecutive, adică la 4-0 în setul al doilea, care a început să semene cu tot ce a putut fi văzut la Ilinca în precedentele dispute. Maturitatea în joc peste nivelul vârstei a fost cea care a făcut diferența, Todoni fiind a doua jucătoare în compania căreia n-a câștigat un set la zero, dar soarta finalei era deja pecetluită, ieșeanca Ilinca Amariei impunându-se cu 6-4, 6-1. „Mă înscrisesem la turnee de 15.000 de euro în Macedonia, în Slovenia, dar s-au anulat. Nici nu știu când voi avea ocazia să joc următorul concurs. Mulțumesc organizatorilor pentru că s-au încumetat să țină la Iași un concurs atât de frumos, mulțumesc tuturor oamenilor care au pus umărul la organizarea competiției. A fost o săptămână minunată pentru mine”, ne-a mai spus ieșeanca de 18 ani, pentru care titlul cucerit acasă ar putea fi doar primul dintr-o carieră ce ar putea cunoaște mult mai repede adevăratul gust al succesului dacă ar fi susținută financiar de un sponsor.

Finala masculină a adus pe teren doi jucători de la Dinamo: Radu Papoe, favoritul nr. 1, și Alex Coman, care la doar 15 ani a arătat la Iași că are tot ce-i trebuie pentru a răzbate și la seniori așa cum deja este obișnuit cu piscurile ierarhiilor europene și mondiale de la categoria sa de vârstă. De la 3-3 însă în finală el n-a mai rezistat jocului variat impus de Papoe, un talent veritabil, care n-a mai pierdut niciun game și s-a impus cu 6-3, 6-0.

În finala mică a avut câștig de cauză favoritul nr. 2 al turneului ieșean, Ștefan Andrei (CSM Galați), cel care în semifinale fusese eliminat de Coman! În meciul decisiv pentru cucerirea medaliei de bronz, el l-a învins cu 6-4, 5-7, 6-4, pe Vlad Breazu (Dinamo).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *