Formaţia ieşeană a intrat în a cincea lună consecutivă pentru care nu este plătită * jucătorii N. Moa şi A. Moa au primit dezlegări pentru a se transfera la alte grupări * cei patru rugbişti sud-africani, aflaţi acasă pe perioada vacanţei, probabil nu vor putea fi readuşi la Iaşi!

 

Speranţele ca în ianuarie să fie trimis milionul de lei de către Primăria Iaşi în contul Fundaţiei Sportului Ieşean au fost se pare năruite când s-a aflat că până pe 16 februarie nu mai pleacă de la Palatul Roznovanu niciun bănuţ pentru susţinerea sportului ieşean. Reamintim că mai trebuia doar cea mai importantă semnătură pentru ca milionul de care aminteam să ajungă la cele mai importante formaţii ieşene, bani care pentru mulţi dintre jucători ar fi însemnat veritabile guri de oxigen şi, mai mult, o garanţie pentru a rămâne la Iaşi măcar până la finalul actualului sezon.

Practic, jumătate de milion trebuia să ia calea Copoului la echipa de fotbal, preşedintele Adrian Ambrosie declarând acum câteva zile că tare bine i-ar fi prins acei bani, dar că are încredere că lucrurile vor reintra în normal privind susţinerea din partea Primăriei Iaşi, lansând totodată un apel şi către Consiliul Judeţean Iaşi de a sprijini echipa ce păstrează şanse reale la calificarea în play-off-ul Ligii 1. Câte 150.000 de lei erau destinaţi echipelor masculine de handbal şi de baschet de la CS Politehnica Iaşi, iar câte 95.000 de lei trebuiau să ajungă la rugbiştii de la Politehnica Iaşi, respectiv la formaţia de futsal CSM Politehnica Iaşi, restul de 10.000 de lei fiind alocat pentru alte activităţi.

Problema actuală legată de data de 16 februarie, care devine astfel extrem de importantă pentru sportul ieşean, nu este dacă din acel moment vor fi deblocaţi banii dinspre Primărie, ci că abia atunci se va şti cu ce sumă şi în ce condiţii va mai alimenta Primăria contul Fundaţiei Sportului Ieşean, fiind cunoscut faptul că un alt membru fondator, Consiliul Judeţean, n-a virat niciun leu în 2017! Zvonurile sunt dintre cele mai sumbre, pentru că echipele de rugby şi handbal au intrat deja în a cincea lună consecutivă pentru care nu sunt plătite, iar baschetbaliştii în cea de a patra! Fotbaliştilor de la CSM Poli li s-a achitat jumătate din salariul pe noiembrie, iar alţi bani vor vedea doar după ce va fi încasată o tranşă din drepturile de televizare.

Speranţele handbaliştilor de la Politehnica se leagă de colacul de salvare ce ar putea veni dinspre Consiliul Judeţean, instituţie care efectiv ar putea salva echipa, în timp ce baschetbaliştii susţin că nu sunt prea afectaţi. În afară de Kelly jr. n-a mai plecat nimeni, iar angajamentul antrenorului secund Bojan Hristovski a fost reziliat pe cale amiabilă. În locul său nu va fi adus nimeni în următoarele zile, aşa că echipa va fi condusă sâmbătă de antrenorii Ioannis Tsirogiannis şi Costel Pintilie la meciul cu CSM Oradea, din a treia etapă a returului Ligii Naţionale, ce va fi „găzduit” la Galaţi deoarece la Sala Polivalentă se află în toi lucrările de montare a parchetului (tot la Galaţi se va desfăşura şi meciul cu Steaua CSM Bucureşti, de pe 20 ianuarie, ce trebuia să fie jucat tot sub privirile publicului ieşean). Menţionăm că în meciul cu CSM Oradea nu se va putea conta pe georgianul Tsintsadze, refăcut după ultima accidentare suferită, dar aflat în aşteptarea vizei de intrare în România.

Situaţia este mai complicată la echipa de rugby, acolo unde sunt cele mai mici salarii. Jucătorii N. Moa şi A. Moa (ambii din Tonga) au primit dezlegări după ce au renunţat la drepturile băneşti cuvenite şi probabil îşi vor găsi echipe din SuperLigă, eşalon în care formaţiei ieşene îi va fi tot mai greu să reziste din moment ce probabil nu-şi va putea permite să-i aducă înapoi pe cei patru sud-africani plecaţi acasă pe perioada vacanţei. Dragoş GAŞPAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *