Bazinul olimpic de înot a fost, este și va fi pe buzele tuturor oamenilor politici ieșeni, iar când va fi totuși construit va fi privit ca pe o veritabilă minune, însă o minune a și fost deja înfăptuită: primul campion național la înot legitimat la un club ieșean!

Rareș Sorocianu va rămâne în istoria înotului ieșean ca primul campion național, însă meritul pentru această performanță este și al antrenorilor Maria și Florentin Luca, cei care se ocupă de pregătirea sa de la 5 ani. Rareș a cucerit pentru clubul Trisport Iași medalia de aur în proba de 50 metri bras a Campionatelor Naționale rezervate copiilor de 10 și 11 ani, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, la Bazinul Olimpic Brașov (50 metri). Circa o sută de copii s-au calificat în competiție, Rareș a concurat bine și la spate (locul 8), fluture (17) și liber (20), dar la bras a excelat, câștigând cu autoritate finala copiilor de 10 ani în 40’’88/100.

„Rareș a fost adus de părinții săi la înot pentru că avea foarte multă energie. Am început înotul într-o piscină lungă de 6 metri în Tătărași, dar s-a dovedit repede mult prea mică pentru potențialul său. Am avansat apoi la Hill Center, la 15 metri lungime, pentru ca apoi să ne pregătim în Galata, la Oxygen Sports & Spa, unde bazinul este lung de 25 de metri”, ne-a declarat antrenoarea Maria Luca.

Fostă atletă, Maria Luca a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport Iași și a urmat și Școala de antrenori de la București, în timp ce Florentin Luca, și el tot în vârstă de 33 de ani, este fost ciclist, a cochetat și cu triatlonul, a absolvit și el FEFS Iași și este instructor de înot.

„Rareș concurează de la 7 ani, dar abia acum, la 10 ani, a avut voie să participe la Campionatele Naționale. Și-a dorit mult să obțină un rezultat bun, dar și noi ne-am dorit enorm să oferim Iașului primul campion național. Mai avem copii buni, dar, din păcate, lipsa spațiului nu ne permite să lucrăm cu și mai mulți copii. Rareș s-a mai acomodat cu bazinul de 50 de metri când mai mergeam din când în când la Bacău sau în competiții de verificare”, a menționat Florentin Luca.

Rareș Sorocianu, elev în clasa a IV-a B (învățător, Mihaela Bivolaru) la Școala Primară „Gh. Asachi”, a devenit primul campion național de înot al Iașului cu cinci antrenamente pe săptămână la Oxygen Sports & Spa, fiecare durând câte două ore. Nu sunt însă singurele ingrediente ale unei rețete de succes pentru a putea compensa lipsa unui bazin de dimensiuni olimpice la Iași, printre cele mai importante fiind talentul și capacitatea de muncă ale performerului, dar și priceperea și dedicarea antrenorilor, antrenori care susțin că acesta este doar primul lor rezultat notabil…

Citiți și: Fabulosul bolid creat de un tânăr ieșean de 20 de ani a „aterizat” și la Monaco! Deus Vayanne a fost prezentat de însuși Prințul Albert de Monaco!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *