Trupa lui Tony a încheiat mult mai repede campionatul. A încheiat conturile cu retrogradarea încă de duminică, după ce a dispus, cu 2-0 (0-0), de Petrolul Ploiești, în Copou, în fața a 10.000 de spectatori, în ultima etapă a play-out-ului Superligii! Ca de foarte multe alte ori în acest sezon, celelalte rezultate i-au fost și de această dată favorabile și iată că Poli Iași s-a clasat pe locul 12 în ierarhia finală. Nu pe 13 sau 14 pentru a merge la baraj, nu pe 15 sau 16 pentru a schimba deja eșalonul! S-a salvat abia în ultimul ceas, dar deja se află într-o cursă contracronometru dacă vrea ca viitorul sezon s-o găsească mult mai liniștită și stăpână pe situație.

Conducerea clubului are destule să-și reproșeze, dar măcar a reușit ceva ce nu prea s-a mai întâmplat în ultimele campionate, mai ales la început de sezon, când descărca la Iași autocare cu jucători! Acum însă are conturat un nucleu de fotbaliști cu care poate clădi în liniște lotul pentru viitorul sezon. În liniște, dar cu mult mai multă inspirație, ambele campanii de transferuri din Superligă fiind acompaniate de eșecuri de proporții. Sigur, echipa s-a ales și cu câțiva jucători de bază, dar prea puțini raportat la duzinile perindate prin vestiar!

Marchioni și Harrison au fost doi dintre fotbaliștii cărora fostul antrenor, Leo Grozavu, le-a solicitat să-și prelungească angajamentele scadente în vară. Le-au prelungit abia după ce a fost înlocuit Grozavu, antrenor care n-a vrut să facă rabat de la fotbalul pe care l-a tot cerut jucătorilor săi să-l practice, dar mai ales la metodele de a-l transmite, ceea ce a condus la o barieră între el și jucători peste care iată că nu s-a putut trece! Previzibila continuare cu Tony în Superligă se va baza așadar pe un nucleu de jucători cu care antrenorul portughez este deja familiarizat, nucleu care s-ar putea baza și pe Lung jr. El și-a exprimat de multe ori dorința de a continua la Iași, deși și-ar dori să joace în play-off, cum de altfel se aude că n-ar putea rezista unei noi oferte tentante din Turcia sau din lumea arabă.

Roman este unul din jucătorii fără care nici nu poate fi conceput viitorul sezon, sezon în care va trebui în sfârșit rezolvată problema fundașilor, mai ales a celor centrali. Katanec a ieșit de mult timp din circuit, iar Bouhenna, adus la Iași, ca și alți jucători, în rol de mare salvator, n-a arătat mai nimic! Fl. Ilie a avut un sezon tare oscilant, dar și-a mai revenit pe final, în timp ce Samayoa a început bine, dar continuarea nu-l mai recomandă ca pe o soluție de încredere. Doi stoperi valoroși ar trebui puși în capul listei de transferuri, așa cum probabil va trebui adus un fundaș dreapta. Todoroski n-a confirmat pe deplin, are destule goluri să-și reproșeze, dar l-a și tras pe linie moartă pe Martac.

Pe stânga situația este ceva mai calmă. Ispas este un real câștig, mai ales Ispas dinainte de accidentarea ce i-a fost provocată de Papp, în returul sezonului regulat, el fiind dublat de Ștefanovici. Ștefanovici este împrumutat de la Sporting Juniorul Vaslui și ar putea fi achiziționat, mai ales că este internațional de tineret în mandatul ieșeanului Daniel Pancu. În aceeași situație se află și portarul Ailenei, cu un sezon mult peste așteptări, iar al treilea portar din lot, Niga, a intrat bine în deplasarea de la Craiova, cu FCU, din returul sezonului regulat.

Itu a sprintat bine pe final de sezon, s-a descurcat bine ca titular în succesul de la Sibiu, din penultima etapă, și s-a aflat la locul potrivit pentru a deschide scorul cu Petrolul, Bordeianu ar fi util în continuare dacă s-ar apropia mai mult de fotbalistul de acum câțiva ani, dar Jatoba n-a convins nici el pe deplin. Allanzinho, Saghiri și Kabran n-au de ce continua în Copou, iar Bettaieb s-a dovedit un transfer bun mai ales pentru golul victoriei de la Sibiu și cel de-al doilea cu Petrolul. Nu sunt convins că locul său este pe extrema stângă, așa cum nici el n-a vrut să spună dacă rămâne sau nu la Iași înainte de ultimul fluier.

Buș a părut ceva mai dedicat după plecarea lui Grozavu, dar, ca și la fundașii centrali, un atacant central veritabil ar trebui să fie în continuare o temă serioasă de lucru pentru agenți care s-o respecte mai mult pe Poli. L. Mihai a fost prezent la Iași la meciul cu Petrolul, mai are un an din împrumutul de la CFR Cluj, iar Gheorghiță a început bine, s-a stins treptat și poate ar merita încurajat.

Cum spuneam, Tony are cu ce porni la un nou drum, nu precum predecesori ai săi care nici nu aveau curaj să privească în spate pentru a vedea cu ce jucători plecau în primul cantonament al verii! Este meritul conducerii, cum nu poate fi trecut cu vederea meritul lui Cornel Șfaițer, președintele Consiliului Director, care a împrumutat clubul în momentele delicate fără a avea certitudinea că-și va recupera banii, sau că a mizat cu succes pe Tony într-un moment de cumpănă. Are și el însă destule să-și reproșeze, dar a dus totuși la bun sfârșit un sezon dificil, primul după promovare și fără vreun gând de a întrerupe numărătoarea.

Sursa foto: Poli Iași / Facebook.

Citiți și: MG ZS ia cu asalt segmentul B-SUV! VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *