Dorința conducerii Ministerului Tineretului de a redenumi bazele sportive pe care le deține prin toată țara nu putea ocoli nici Iașul, unde nici Sala Polivalentă și nici Sala de Atletism Grădinari nu sunt cunoscute și după simboluri ale sportului ieșean. După ce s-a făcut de băcănie cu Sala Sporturilor din Deva, pe care o voia „Ecaterina Szabo”, dar ulterior a revenit și i-a atribuit numele pe care-l merita, „Daniela Silivaș”, ministrul Eduard Novak a lansat în teritoriu doar propuneri de nume, nu decizii.

Sala de Atletism Grădinari probabil va purta numele Maricicăi Puică, ieșeanca încoronată cu aurul olimpic la Los Angeles, în 1984, fiind cea mai bună opțiune pe un podium pe care mai puteau fi urcate Gabriela Mihalcea și Angela Moroșanu.

Pentru Sala Polivalentă din Iași, specialiștii Ministerului Sportului au înaintat o propunere care probabil nu va fi acceptată: Rodica Șiclovan! Fosta voleibalistă n-a rămas însă în inimile ieșenilor precum alte jucătoare, ca Aurelia Căunei Ichim, Ana Chirițescu, Florentina Itu, Carolina Hatură, Gabriela Copcea sau Tatiana Popa, dar pentru Sala Polivalentă sunt și alte variante.

Regretatul baschetbalist Costel Moscalu, decedat în 2014, într-o duminică de martie, chiar înaintea unui joc al Politehnicii Iași, formație pe care o antrena, a fost ultimul jucător care a făcut tribunele Sălii Polivalente să vibreze la intensitate maximă, a fost un sportiv desăvârșit, un artist al arenei, un talent veritabil. Chiar la câteva zile după deces a apărut propunerea ca sala ieșeană în care în 1998 a cucerit medalia de bronz cu Politehnica Moldrom Iași să-i poarte numele, însă inițiativa a rămas fără efect.

Nu trebuie uitat însă că voleiul feminin, prin Penicilina Iași, a oferit singurele titluri de campioană națională (în 1970 și 1971) la jocuri sportive din istoria sportului ieșean. Așa cum am enumerat anterior, sunt câteva jucătoare care nu pot fi vreodată uitate, însă aproape imposibil de departajat, dar voleiul ar putea fi reprezentat de cel de numele căruia se leagă istoria Penicilinei Iași, antrenorul Nicu Roibescu.

Decedat în primăvara anului 2015, reputatul tehnician a antrenat o viață cu mult succes doar la Iași, iar în 1980 a condus reprezentativa României la Jocurile Olimpice de la Moscova. Sigur, au trecut decenii de atunci, dar iată că Iașul sportiv nici acum n-a reușit nici măcar să egaleze performanțele Penicilinei de acum cincizeci de ani! De regulă, numele unei arene este dat de un fost sportiv, de un fost jucător, dar nu trebuie uitat că Sala Sporturilor din Baia Mare poartă numele regretatului antrenor Lascăr Pană.

În discuție pentru Sala Polivalentă din Iași ar mai putea fi adus handbalul feminin, Terom fiind una din cele mai iubite echipe ale Iașului. Rodica Covaliuc, Angela Avădanei, Valentina Cozma au în continuare mare rezonanță, la fel și antrenorul Cornel Bădulescu, așa că se anunță o alegere dificilă.

Citiți și: Moment istoric: 10.000.000 de vehicule vândute sub brand-ul DACIA!

1 thought on “Propunere inacceptabilă a Ministerului Sportului pentru numele Sălii Polivalente din Iași! Sala de Atletism Grădinari va purta probabil numele Maricicăi Puică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *