MG a apărut anul trecut pe piața din România. Și a fost vorba de o apariție explozivă, poate și pentru că importatorul are suficientă experiență în fenomen și știe cum să atragă atenția asupra unui produs în care a investit o încredere enormă. MG4, sută la sută electrică, a fost desemnată în decembrie „Mașina Anului” 2024 în România, așa că întâlnirea cu ea era doar o chestiune de timp.

Fiind vorba despre „Mașina Anului” trebuia testată la început de an. N-am fost vreodată fan MG, am alte preferințe printre mărcile britanice, dar trebuie spus că brand-ul a cărui siglă tronează impunătoare și mândră între capota și grila modelului testat împlinește în 2024 o sută de ani de existență! Tradiție bogată în spate pentru MG, brand cumpărat încă din 2007 de SAIC, producător chinez printre primii zece constructori din lume! Mașină construită în China, așadar privită deja cu ochi mult mai atenți. Am încercat cumva să uit acest lucru, s-o consider europeană, fiind desenată la Londra, și să reacționez doar atunci când chiar s-ar fi simțit vreo diferență concretă față de ce sunt obișnuit. Încă mai există tentația, nu neapărat la mine, de a pune mașinile chinezești în aceeași oală cu cele de acum vreo cincisprezece ani și mai ales de a le separa total de cele europene și asiatice provenind din Japonia și Coreea de Sud și a fi judecate cu un nou sistem de măsură, de parcă toți am folosi numai smartphone-uri Apple sau Samsung!

Nu pot însă să nu-mi amintesc de un SUV produs de un constructor chinez în România pe la jumătatea anilor 2000. A fost prezentat cu fastul obișnuit acelor vremuri, interiorul fiind chiar agreabil. Piele suficient de fină, display-uri mult prea generoase pentru acea vreme, calitate bună a materialelor și a finisărilor, multe dotări. La vreo câteva zile am mers însă sute de metri în spatele acelui model și mi-a fost greu să găsesc vreo piesă de caroserie care să nu aibă propria regulă de mișcare, hayon-ul fiind de departe cel care dădea tonul nedoritului dans. Sigur, amintirea rămâne, dar între timp mărcile din China și-au tot făcut apariția de prin 2010 încoace la prestigioasele saloane auto europene pentru a-și îmbunătăți reputația. Ambiția lor nu se putea opri doar la nivel de show și iată că acum Europa este asaltată de mașinile chinezești cu pretenția că printre ele se află și produse de top, oricând comparabile cu cele europene. Firesc, MG și-a făcut mâna în Marea Britanie, unde pretențiosul public a primit-o cu brațele deschise, semn că ofensiva se putea extinde și așa a ajuns și în România, iar la Iași prin dealerul Open Auto Center.

Click AICI pentru materialul complet!

Citiți și: Renault Scenic E-Tech electric este „Mașina Anului 2024” în Europa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *