Salonul Auto de la New York a fost zguduit din temelii la jumătatea lui aprilie prin apariția conceptului Deus Vayanne, primul model cu care start-up-ul austriac Deus Automobiles a stârnit deopotrivă mister și adulație. Minunăția de mașină își propune să fie o oază de lux în lumea hypercar-urilor electrice, iar asocierea firmei austriece cu Italdesign, fondată de ilustrul designer Giorgetto Giugiaro, și Williams Advanced Engineering pentru a-i da naștere lui Vayanne, nume dat după orașul în care a crescut cel care a creat această mașină, aduce o doză consistentă de credibilitate. Spectaculosul bolid este așteptat să iasă din 2025 pe porțile Italdesign, de la Torino, în doar 99 de exemplare, prețul fiind vehiculat la peste două milioane de euro!

Cifrele anunțate la New York sunt nu doar amețitoare, ci chiar te pun pe gânduri cum de a reușit un tânăr de doar 20 de ani să atingă o astfel de performanță, să poată crea o asemenea mașină, pentru pasionații cu dare de mână nefiind deloc o problemă să epuizeze repede numărul de exemplare anunțat pentru producție.

Autorul performanței se numește Adrian-Filip Butucă și nu doar că este născut în 2002 în România, ci chiar este ieșean! A crescut însă la Viena, capitala austriacă fiind sursa sa primară de inspirație. Adrian-Filip este fondatorul Deus Automobiles și șeful departamentului Design. La 14 ani a început să exploreze posibilitățile de a-și exprima digital pasiunea pentru mașini prin intermediul modelării 3D, iar până la 17 ani a adus la viață primul său concept, creând un model la scară cu ajutorul unei imprimante 3D. Și-a valorificat experiența de modelare 3D și cunoștințele din industria auto și a abordat Italdesign și Williams Advanced Engineering pentru asistență tehnică ca să creeze conceptul de hypercar electric Deus Vayanne cu care să ajungă în producție! 

Potrivit Deus, Vayanne va dezvolta peste 2.200 CP, un cuplu de peste 2.000 Nm, așadar va fi mult mai puternic decât Pininfarina Battista (1.876 CP), Lotus Evija (1.923 CP) și Rimac Nevera (1.888 CP). Viteza maximă este anunțată la 399 km/h, iar de la 0 la 100 km/h se va ajunge în 1,99 secunde, pentru ca bateria să permită o autonomie de peste 500 kilometri. Deși garda la sol este de doisprezece centimetri, Vayanne va oferi un condus confortabil, mai puțin obișnuit în clasa hypercar. Fiecare exemplar va fi unic prin culoare și prin tapițerie, nu vor exista ediții speciale, dar Butucă a putut fi auzit spunând la New York că și alte vehicule Deus vor apărea pe termen lung.

Dar la New York a putut fi văzut și Adrian Butucă, binecunoscutul om de afaceri ieșean, despre care s-a aflat acum mulți ani prin „dulcele târg” că și-a mutat familia în Austria. Despre Deus Automobiles, fondată în 2020, se spune, oficial, că face parte dintr-un grup de firme cu 30 de ani de experiență, printre domeniile de activitate fiind enumerate editura (n.r. – Polirom) și ambalajele, afaceri de care Butucă sr. s-a ocupat. Punând cap la cap informații din diverse surse, concluzia este că Adrian-Filip Butucă este fiul lui Adrian Butucă, șansele de a ne înșela fiind practic nule!

Deus Vayanne a ieșit iar în lumea bună la sfârșitul săptămânii trecute, fiind prezent la tradiționalul eveniment „Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2022”, organizat pe malul lacului Como, iar următoarea sa apariție este anunțată luna viitoare, la „Top Marques Monaco”, unde pe 8 iunie va fi prezentat la Grimaldi Forum de însuși Prințul Albert al II-lea de Monaco!

Spuneam la început că acest concept, în care simbolul infinitului este foarte prezent, are și o notă de mister, toate cifrele anunțate fiind, deocamdată, rezultate în urma simulărilor pe calculator.

Citiți și: Noul Opel Grandland a ajuns la Iași, testează-l la Casa Auto!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *