Două săptămâni au mai rămas până la Crăciun, unul dintre punctele de atracție de Sărbători fiind, fără îndoială, masa pe care cu toții ne-o dorim nu doar îmbelșugată, ci și calitativă, cu produse cât mai gustoase. Oricât de bogat ar fi însă meniul și oricât de rafinat ar fi nivelul de gătire parcă și mai bune vor fi toate dacă le vom însoți cu vinul potrivit care să contribuie decisiv și la crearea acelei atmosfere calde, de familie, cum parcă numai de Crăciun putem găsi.

Vinurile potrivite ce acompaniază perfect meniul tradițional de Crăciun!

Crăciunul în familie se bazează de regulă pe meniul tradițional, în care vedetă este carnea de purcel. Platoul rece, ce poate conține slăninuță, piept, cotlet, ceafă, tobă și alte preparate specifice, poate fi acompaniat cu un vin alb sau chiar unul ceva mai sofisticat.

„Recomand un Sole Chardonnay, de la Recaș, dar ținând cont că aromele sunt diversificate, cu boia și piper, și că preparatele conțin grăsime ar fi indicat să apelăm și la cupaje, cum ar fi Budureasca Fume sau Rusalca Albă, de la Oprișor”, sfătuiește Cristian Amarandei, director general la Migdalin, cel mai important distribuitor autorizat de vinuri de calitate superioară din regiunea Moldovei.

Carnea de purcel poate că n-ar trebui folosită chiar și pentru ciorbă. O supă de pui ar fi poate mai indicată, însoțită de un spumant Brut alb de la Purcari sau Panciu. Cam în aceeași zonă am putea încadra răciturile, numai bune de a fi servite alături de o Zghihară de la Domeniile Averești.

Aperitivul cald va conține probabil chișcă, drob (cighiri) și cârnați, indicate fiind vinurile rose.

„Chiar și sarmalele pot fi servite cu un vin rose, unul cu corp, precum Cuvee Viviene, de la Făutor, producător din Republica Moldova, sau rose-ul de la Liliac, dar și Naiv, de la Cotnari. Masa de Crăciun propune de regulă înainte de desert tradiționala friptură de purcel, compatibilă cu Taraboste, de la Vartely, cu Feteasca Neagră Baric, de la Strunga, cu Noble Five, un cupaj de cinci vinuri de la Budureasca, dar și cu cabernetul de la Purcari sau cu Caloian, de la Oprișor”, recomandă Cristian Amarandei.

Cine optează și pentru salată de boeuf pe masa de Crăciun o poate propune cu Feteasca Albă de la Domeniile Bohotin sau cu Cuvee Pacs, de la Serve Ceptura, însă vedeta incontestabilă când vine vorba de desert rămâne cozonacul.

„Se potrivește un ice wine, cum ar fi cel de la Vartely, cel de la La Salina, cel de la Purcari, dar și Busuioaca de Bohotin dulce, de la Hermeziu. Ar fi păcat ca delicioasele mâncăruri tradiționale de Crăciun să nu fie acompaniate cu vinurile potrivite, vinuri servite întotdeauna cu responsabilitate”, concluzionează directorul general de la Migdalin, partenerul principal al atractivului festival „Hai cu pluta”, desfășurat la final de octombrie, la Iași

Citiți și: Totul despre Noua Generație Dacia DUSTER!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *