Spuneam zilele trecute că situația noului antrenor Claudiu Niculescu seamănă destul de mult cu cea din vara trecută a predecesorului său, Costel Enache, dar mai este un capitol, foarte important, care deja seamănă izbitor cu ce s-a petrecut sezonul trecut!

Președintele Consiliului Director din Copou, Cornel Șfaițer, a precizat la instalarea lui Niculescu că vor veni mulți jucători în probe și că ar fi foarte mulțumit dacă l-ar „nimeri” măcar pe unul. S-a ținut de cuvânt și a descărcat un autocar cu jucători, iar dacă ar fi fost vorba de „nimereală” pentru unul din vreo trei-patru ar fi fost poate acceptabil. Unul din peste zece ar fi totuși cam puțin, dar fără probe s-a și trecut la semnat contracte cu tânărul atacant David Ciubăncan, cu stoperul Viorel Lică (a promovat cu Petrolul Ploiești, dar n-a prea jucat în play-off), cu mijlocașul bulgar Anton Karachanakov și cu atacantul central polonez Pawel Tomczyk. În afară de experimentații Răzvan Tincu și Gabriel Vașvari, ambii de la Sepsi, care vor apărea pe 20 iunie la antrenamente, or mai fi poate și alții, dar i-am menționat pe cei care gruparea ieșeană a catadicsit să-i prezinte pe canalele oficiale. Cei care au semnat fără probe probabil vor fi soluții certe pentru prima echipă, în cel mai rău caz pentru schimbări.

În rest foarte multe nume noi în probe, nu foarte mulți străini, destui români necunoscuți. A venit și vara aceasta să-și încerce norocul Claudiu Donose (fost la LPS Iași), de la Steaua București, cel care în iarnă a susținut probe de joc la Napoli, a venit și Octav Cracea, de la Sporting Juniorul Vaslui, dinspre acest club fiind deja anunțați ca împrumutați portarul Dohotariu și jucătorul de bandă stânga Ștefanovici. Iașul are nevoie de Dohotariu, pe când un alt ieșean, Ștefan Lefter, coleg de generație cu Donose, a jucat la 17 ani cu Corvinul Hunedoara barajul de promovare în Liga a II-a. Nu s-a mai spus nimic de ieșeanul Rareș Bârlădeanu (17 ani), iar din lotul prezent marți la primul antrenament sub comanda lui Niculescu n-a făcut parte nici portarul Teo Axinte! Nu mai este nevoie de Axinte, cel care nu cu mult timp în urmă era în lotul național de tineret, cel care dacă ar fi primit mai multă susținere la Iași ar fi mers la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Când putea însă prinde mai mult curaj a fost adus maghiarul Bosz să apere înaintea lui, maghiar care a dispărut repede din peisaj, iar la începutul sezonului trecut Teo era dat ca prima variantă, însă a fost adus experimentatul Popescu, de care Iașul s-a despărțit după câteva luni! Mutări care scot ușor din ritm orice tânăr portar, transferuri fără pic de inspirație!

Venind însă vorba despre transferuri nu putem trece cu vederea campania din vara trecută, când au fost aduși jucători din toate zările, campanie în urma căreia au dispărut câțiva ieșeni, mai ales dintre cei tineri, despre care mereu se spune că n-au deloc valoare! Au fost aduși jucători despre care oameni prin țară se întrebau de ce se leagă Iașul la cap cu ei, unii au dispărut pe traseu, alții în pauza de iarnă. Pauză în care iar au fost aduși jucători, de această dată cu Șfaițer instalat pe poziție oficială. Spunea noul conducător că i-ar plăcea ca din lotul din iarnă să se regăsească mulți fotbaliști cu care să atace promovarea în sezonul 2022/2023, se vorbea despre Muratovic și Kamara de te întrebai dacă pe la echipele ce se bat la titlu în România mai există scouting! Primul sezon de Liga a II-a după retrogradare s-a încheiat dezamăgitor nu doar în clasament, ci și când s-a tras linie în privința celor două campanii de transferări, campanii care n-au adus nicio certitudine în afara celei că iar au dispărut ieșeni! 

Ce garanții putem avea că s-a schimbat ceva radical pentru ca noua campanie să ne propulseze cu șanse reale de a porni sezonul ca din pușcă, așa cum lăudabil a declarat Niculescu, iar iarna să găsească echipa pe o poziție care să-i permită să continue lupta pentru promovare? Întrebarea are suficient temei din moment ce bugetul clubului este practic asigurat prin generozitatea unui Consiliu Local Iași devenit mult prea indulgent cu dezamăgirile fotbalistice din Copou în raport cu alte echipe și alte discipline sportive care chiar fac cinste Iașului. Deocamdată, la cum se prezintă situația în Copou, se pare că primul „sacrificat” va fi tânărul fundaș central Ungurenașu, dar nu prea cred că va fi singurul!

Cum am mai spus și în privința situației lui Niculescu, campania de transferuri seamănă deja cu cele din sezonul trecut, dar nu este obligatoriu ca deznodământul să fie la fel de dezamăgitor. Dar, repet, ce garanții putem avea?

Citiți și: Test Mercedes-Benz EQE 43 AMG 4Matic: Emoție copleșitoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *