Atmosferă de eveniment, de sărbătoare, duminică, în apropierea Bazei Sportive Ciric din Iași. Mașini parcate cu câteva zeci bune, poate chiar sute de metri înainte de a ajunge la cocheta bază, așa cum n-am mai văzut de șaptesprezece ani, de la finala primului concurs în care au fost acordate puncte ATP la Iași, „Tester Țiriac Trophy”. Turneul s-a desfășurat atunci la Baza „Angero”, care nu mai există, vizavi de fostul Stadion „Constructorul”, care nici el nu mai există, dar iată că Iașul are viitor în tenis. Atractivul tablou a fost însuflețit de spectatorii care, în ciuda căldurii, se adunau duminică pâlcuri, pâlcuri, mândri că Iașul poate găzdui un eveniment care să adune peste o mie de oameni darnici în aplauze și în a-și încuraja favorita.

Iar favorita publicului nu putea fi decât Ana Bogdan (29 de ani, numărul 75 mondial), cea care duminica trecută juca finala la Varșovia, la un WTA 250. Turneul ieșean are statut WTA 125 (premii în valoare de 115.000 de dolari), iar cealaltă finalistă a fost Panna Udvardy (23 de ani, 93 WTA), care la sfârșitul săptămânii trecute câștiga un W60, turneu din circuitul ITF. Jucătoarea din Ungaria era calificată și în finala de dublu, disputată tot duminică, iar la primele schimburi de mingi părea mai proaspătă decât Ana, care căuta în permanență bruma de umbră din spatele liniei de fund din preajma tribunei. Românca a căpătat încredere prin câteva drepte în diagonală, aplicate adversarei precum veritabile croșee. Udvardy a greșit în cascadă, iar primul set a curs în favoarea Anei.

Oftaturi profunde din tribune au însoțit actul al doilea, ca un suspin, ca o doină murmurată. Udvardy trecuse la timonă, servea mai bine și returna tot mai eficient, așa că s-a ajuns la set decisiv pentru stabilirea câștigătoarei, așa cum se putea lesne anticipa. Serviciile maghiarei au fost însă din ce în ce mai moi și cu cât scădeau în forță și precizie pe atât își atingeau ținta cele expediate de Ana. Spectatorii care au umplut cu generozitate tribunele au condus-o spre un succes meritat, pentru că Ana a etalat cel mai bun tenis văzut la „BCR Iași Open”. Singura care se mai putea bucura de acest statut putea fi Mihaela Buzărnescu, nevoită să abandoneze în primul tur când conducea cu 6-1, 5-3, fiind greu de spus ce s-ar fi întâmplat în eventuala lor confruntare directă ce s-ar fi putut produce în semifinale!

Ana Bogdan traversează însă o perioadă excelentă, cu finale de turnee importante în săptămâni consecutive, chiar dacă nu are antrenor! Are însă în continuare ambiția sportivului ajuns la maturitate și care este convins că merita mai mult, iar publicul ieșean i-a oferit toată susținerea de care a avut nevoie pentru a cuceri trofeul la capătul unui meci întins pe trei seturi, așa cum le place spectatorilor: 6-2, 3-6, 6-1.

Udvardy a avut parte și în finala de dublu de set decisiv, dar și de această dată tot nefericit pentru ea: Andreea Roșca / Darya Astakhova – Panna Udvardy / Reka Jani 7-5, 5-7, 10-7! 

„BCR Iași Open” a încheiat în forță perioada de câteva săptămâni în care la Iași s-a vorbit limba tenisului. A fost o primă ediție de referință, desfășurată la doar două săptămâni de la „Concord Iași Open” 2022, pentru al treilea an consecutiv cel mai important turneu masculin din România (ATP Challenger 100), ale cărui ecouri încă pot fi auzite. Andrei Oriță, deținătorul licențelor celor două turnee, director al firmei „Concord Service Center”, împreună cu partenerul său, Gabriel Iftimoaie, sunt cei care au înviorat Iașul sportiv atât de sărac în evenimente majore și au găsit în Primăria Iași un aliat pe care chiar s-au putut baza la nevoie, exemplele din acest an fiind montarea în timp record a instalației de nocturnă și a tribunei de pe terenul 2, răsplata fiind miile de ieșeni care s-au bucurat să participe la astfel de provocări pe care Iașul le merită din plin!

Sursa foto: Cristina Huțu / „BCR Iași Open”.

Citiți și: Scădere de vară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *