Trupa lui Leo Grozavu a plecat din Giulești învinsă la limită vineri seara, dar a demonstrat că vrea și poate să joace fotbal, culegând aprecieri pentru spectacolul la care a contribuit din plin. A plecat fără vreun punct după ce a deschis scorul, a avut bară pentru a-și mări diferența, a egalat la 2 și a avut o ocazie imensă de la egala și la 3, pe final de meci, dar a câștigat pe alte planuri și ar cam fi timpul ca după această nouă întrerupere de campionat să vedem ceva mai des astfel de prestații.

Sigur, n-a fost chiar totul roz la meciul pe care Poli Iași l-a pierdut cu 2-3 (2-2), în deplasare, cu Rapid București, în contul etapei a XII-a a Superligii. Grozavu a insistat cu Bordeianu fundaș dreapta deși l-a avut la dispoziție pe Martac în condițiile în care se știe că nici cel mai apropiat stoper, Fl. Ilie, nu prea excelează în viteză de reacție. Rapid și-a concentrat întreg jocul pe acel flanc, acolo unde Petrila a găsit spațiu suficient pentru a exploda spre poarta apărată cu succes de Ailenei, căruia în ciuda celor trei goluri primite nu i se poate imputa mai nimic.
Mai mult, pasele neglijente la centrul terenului, când fundașii laterali erau deja avansați, au fost exploatate imediat de jucătorii de calitate ai Rapidului și transformate în ocazii și în goluri care până la urmă au înclinat decisiv balanța. Măcar două din golurile echipei giuleștene și multe din ocaziile sale au pornit însă de la greșeli grave individuale în tabăra ieșeană! Greșelile sunt inerente, dar parcă în acest meci au fost totuși cam multe!
Poli Iași a deschis repede scorul în Giulești, la începutul celui de-aș șaselea minut, la un corner executat de Roman, când stoperul Samayoa a prelungit cu capul spre stânga, Jatoba a trimis spre poartă tot cu capul, de la 7 metri, iar atacantul Buș a împins de la 4 metri mingea în plasă cu coapsa! Buș a fost inspirat titularizat, deoarece era cel mai potrivit din toate punctele de vedere pentru a se lupta cu apărarea condusă de Săpunaru. Rapid a replicat imediat, în minutul 7, când Ioniță a înscris, de la 10 metri, cu dreptul, dar golul a fost anulat, corect, pe motiv de ofsaid. Menționăm că la acea lovitură liberă cel mai îndepărtat jucător de la Poli de locul execuției n-a mai fost fundașul dreapta Bordeianu, cel care etapa trecută, cu Petrolul, într-o situație identică, n-a stat în linie cu colegii săi și n-a fost deloc departe de a-l scoate din ofsaid pe Papp, marcatorul golului ce a fost anulat după intervenția VAR!
Scăpată de egalare, Poli a continuat să se desfășoare în atac, ca o echipă ce a venit în Giulești de parcă era o contracandidată a Rapidului la un loc de play-off. Gheorghiță a pivotat în careul advers și, când se credea că va scoate mingea înapoi, s-a întors spre poarta lui Moldovan și a șutat pe jos, dar portarul echipei naționale a României a plonjat și a respins, iar mingea a lovit bara! Poli a continuat să caute și al doilea gol, dar Rapid începea să așeze jocul după cum îi convenea mai mult, profitând că Al. Ioniță se afla și el, ca și Petrila, într-o excelentă dispoziție de joc, dar mai ales cu o acuratețe de invidiat a șuturilor. În minutul 18 a lovit bara, dar mult în exterior, unde se prinde plasă, și oricum Ailenei era deja acolo, însă după două minute Luis Phelipe a greșit preluarea la o pasă primită de la Buș la centrul terenului, iar Petrila a fost pus pe contraatac. Bordeianu se retrăgea de parcă alerga într-un picior, Jatoba, cel care îi pasase vertical lui Buș, n-o făcea nici el cu prea mare convingere, iar Fl. Ilie l-a așteptat pe Petrila să intre în careu, nu l-a jenat nici în momentul șutului pe sus la colțul lung, fără pic de opoziție, dar și fără speranțe pentru Ailenei!
Cum spuneam, Rapid deja accentuase presiunea și golul egalizator era iminent. Mai mult, în minutul 22, atacantul Rrahmani s-a distrat cu cinci jucători adverși la marginea careului, l-a angajat bine pe Ioniță, care a evitat elegant alunecarea disperată a fundașului stânga Ispas și de la 12 metri a înscris la colțul lung cu un șut pe jos, plasat, lângă bară! Greu de spus dacă Grozavu ar fi trebuit să fi comandat un pas înapoi echipei sale după ce n-a găsit repejor al doilea gol, dar ceva poate tot trebuia făcut pe flancul drept.
Rapid însă nu s-a aruncat pentru a-și mări diferența, cunoscându-și bine limitele din propria apărare și avertizată fiind că Poli părea capabilă oricând să devină surprinzătoare. Egalarea a venit spre finalul primei reprize, în urma cornerului acordat de Moldovan la un șut-centrare de pe stânga semnat de Luis Phelipe, care schimbase deja banda cu Gheorghiță. Același Roman, jucător pe la care ar trebui să treacă mai multe mingi, a executat bine, Jatoba a prelungit cu capul, Gheorghiță a reluat pe spate, Moldovan a respins în față, iar Marchioni a trimis în plasă cu capul, de la 6 metri, din plonjon!
Spectaculoasa repriză mai avea să propună un moment important până la pauză. Bordeianu a avut în minutul 45+2 o intervenție neglijentă la Petrila în propriul careu, deși era ajutat de Jatoba, dar penalty-ul executat de Rrahmani a fost apărat de Ailenei! Grozavu n-a operat vreo modificare la pauză, ci în minutul 54, când l-a trimis pe teren pe Belu-Iordache în locul lui Bordeianu și pe Dumitru în locul lui Gheorghiță. Rapid a insistat tot pe dreapta ieșeană, Rrahmani a ratat în minutul 55 singur cu Ailenei, iar în minutul 60 Roman, presat de doi adversari în jumătatea rapidistă, a trimis o pasă cam neglijentă spre Jatoba, brazilianul n-a putut ajunge înaintea lui Petrila, care a sprintat la fel de decis ca-n primele minute spre poarta ieșeană. Fl. Ilie a ezitat să-l atace decisiv cât mai departe de propriul careu, Petrila i-a pasat scurt, spre interior, lui Al. Ioniță, nemarcat, care de la 12 metri a șutat cu sete, imparabil, sub transversală!
Katanec a intrat în minutul 65 în locul lui Samayoa, accidentat, dar Rapid ridicase deja piciorul de pe accelerație. S-a mulțumit să țină jocul cât mai departe de poarta lui Moldovan, iar din minutul 76 Poli a jucat fără cei mai tehnici fotbaliști ai săi, Roman și Luis Phelipe fiind înlocuiți cu R. Ion, respectiv Vojtus. Fundașii laterali Belu-Iordache și Ispas au asaltat cu centrări careul advers, iar Buș a reluat cu capul în minutul 79 peste transversală. Ispas a centrat perfect în minutul 90+1, Vojtus s-a înălțat dintre doi adversari, dar n-a reușit să și plaseze lovitura de cap, de la 6 metri, iar Moldovan a respins cu un lăudabil reflex, evitând un rezultat de egalitate care ar fi adus Iașului al cincilea meci consecutiv fără înfrângere!
Nu putem ști ce s-ar fi întâmplat până la final dacă Vojtus ar fi egalat, deoarece mai erau vreo șase minute de joc, dar, chiar și în ciuda greșelilor de care aminteam la început, Poli Iași a punctat mult la impresia artistică și a arătat suficientă determinare pe terenul unei formații puternice. De aici ar trebui plecat la această nouă întrerupere de campionat, următoarele două meciuri fiind programate în Copou, unde echipa deocamdată n-a câștigat în acest sezon: „restanța” cu Sepsi Sf. Gheorghe din runda a VII-a va fi joi, 19 octombrie, de la ora 20:00, iar meciul din etapa a XIII-a, cu FC „U” Craiova, va avea loc duminică, 22 octombrie, de la ora 15:30.
Sursa foto: Pro Sport.
Citiți și: Suzuki a atins 80.000.000 de automobile vândute la nivel mondial!