După isprava de la Zadar Open, turneu cu statut ATP Challenger 80 (premii în valoare de 45.730 de euro), ieșeanul Cezar Crețu (20 de ani, 471 ATP), pregătit de antrenorul Victor Hănescu, s-a întors la antrenamente, iar săptămâna aceasta a participat la un turneu ITF de 15.000 de dolari, la Cairo. A fost favorit nr. 1 în ambele probe și în ambele a ajuns în finale! 

Parcursul până în finala de simplu a fost următorul:

7-6 (3), 6-3 miercuri, cu americanul Preston Brown (20 de ani, venit din calificări) – o oră și jumătate.

A intrat mai greu în meci, fiind condus cu 3-0 și 4-1. A salvat două mingi de break și a făcut 2-4, a egalat la 5, americanul a fost iar la conducere (6-5). Cezar a salvat o minge de set, a egalat la 6, iar tie-break-ul l-a dominat categoric, socotelile fiind practic încheiate când conducea cu 6-2. În actul secund a servit primul și iar a fost condus, cu 0-2 și 1-3, dar din acel moment a reușit cinci ghemuri consecutive și a jucat excelent, adversarul său câștigând doar câte o minge în fiecare ghem!

6-2, 7-6 (6) joi, cu francezul Emilien Voisin (21 de ani) – o oră și jumătate.

În al doilea set a fost condus până la 3-5, a preluat conducerea cu 6-5, iar în tie-break a salvat o minge de set când adversarul conducea cu 6-5 și a câștigat trei mingi la rând pentru a închide meciul! Voisin îl eliminase în turul I pe partenerul de dublu al lui Cezar, ucraineanul Volodymyr Uzhylovsky (34 de ani).

6-0, 5-7, 6-3 vineri, în sferturi, cu favoritul nr. 5, elvețianul Remy Bertola (23 de ani, 539 ATP) – două ore și cincisprezece minute.

În setul al doilea și-a pierdut serviciul la 5-5, apoi a irosit o minge de break. În actul decisiv, a condus cu 3-1, a fost egalat la 3, și-a valorificat serviciul pentru 4-3, a salvat o minge de 4-4, a făcut break (5-3) și a închis meciul pe propriul serviciu.

7-6 (6), 7-5 sâmbătă, în semifinale, cu argentinianul Lorenzo Rodriguez (22 de ani), venit din calificări – două ore și jumătate!

Cezar a servit primul, a fost condus cu 1-3, a preluat conducerea cu 4-3, a avut 5-4, a irosit o minge de set pe serviciul adversarului, a condus cu 6-5, iar în tie-break a salvat două mingi de set (4-6) și a câștigat patru mingi la rând! În actul secund, Cezar a fost condus cu 2-5, a egalat greu la 5 pe propriul serviciu, a reușit break-ul la zero și a pus capăt disputei după ce prima minge de meci o irosise!

Duminică, în finala cu argentinianul Valerio Aboian (19 ani), Cezar a reușit un break pentru a urca scorul la 4-2, apoi la 5-2, dar, la 5-3, și-a pierdut serviciul (5-4), însă a reușit un nou break pentru a pune capăt setului la 6-4. Crețu și-a pierdut din startul actului secund serviciul, dar l-a ajuns din urmă pe Aboian la 4-4, apoi și-a valorificat serviciul și a condus cu 5-4 și 6-5, însă s-a ajuns la tie-break. Cezar a fost condus cu 3-6, a egalat la 6, dar adversarul a câștigat următoarele două mingi și setul cu 7-6 (6).

Cezar petrecuse sâmbătă patru ore pe teren, iar duminică au fost 40 grade Celsius în timpul finalei! Deja se juca de două ore, iar oboseala și-a spus din plin cuvântul în setul decisiv! La 1-1 n-a fructificat o minge de break, iar argentinianul a condus cu 5-1! Crețu a reușit un break pentru 5-2, dar Aboian a făcut re-break (6-2) și a cucerit trofeul!

La dublu, Crețu și Uzhylovsky au trecut marți de primul tur în două seturi, dintre care unul în tie-break, joi au dispus în turul al doilea cu 6-4, 6-2 de un cuplu din care făcea parte și ieșeanul Bogdan Apostol (26 de ani, 524 ATP), iar vineri, în semifinale, Cezar s-a întâlnit din nou cu elvețianul Bertola, care împreună cu argentinianul Fermin alcătuiau cuplul favorit nr. 4! Crețu și Uzhylovsky au câștigat clar, 6-2, 6-3, iar finala cu favoriții nr. 3, Kai Lemstra (Germania)/Neil Oberleitner (Austria), s-a desfășurat sâmbătă, după odihna regulamentară la care Cezar a avut dreptul după ce se impusese în semifinale la simplu la capătul acelui meci de două ore și jumătate!

În primul set s-a mers cap la cap până la 3-3, Crețu și Uzhylovsky s-au distanțat la 5-3, dar s-a ajuns în tie-break, unde au irosit două mingi de set, iar adversarii au fructificat-o pe a doua. Actul secund a început cam la fel, 4-4, adversarii au făcut break și au câștigat finala cu 7-6 (8), 6-4!

„A fost o săptămână reușită pentru mine. Condițiile de joc au fost dificile, iar fiecare meci în parte a fost solicitant. Cred că tăria mentală a fost cea care a făcut diferența. Așadar, sunt foarte bucuros cu modul în care am gestionat majoritatea situațiilor din meciuri și sunt sigur că rezultatul obținut mi-a crescut nivelul de încredere în forțele mele”, ne-a declarat Cezar Crețu.

Menționăm că favorit nr. 2 la simplu a fost ieșeanul Bogdan Apostol, eliminat în turul al II-lea de suedezul Leo Borg (18 ani), fiul marelui Bjorn Borg, fost nr. 1 mondial!

Citiți și: Hyundai Ioniq 5, triplă istorică la World Car Of The Year 2022!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *