Clasamentul ATP publicat luni a fost un nou prilej de satisfacție pentru ieșeanul Cezar Crețu (20 de ani), pregătit de antrenorul Victor Hănescu. Ascensiunea sa cu încă 63 de locuri i-a permis să pătrundă, în premieră, printre primii 500 de jucători ai lumii, mai precis pe locul 472, și s-a datorat celor mai bune opt zile din cariera sa de până acum.

Mai întâi a fost semifinala jucată la Rovinj (Croația), la un turneu ITF cu premii în valoare de 25.000 dolari (M25), în care în turul al II-lea l-a eliminat pe spaniolul Pol Martin Tiffon (22 de ani, 399 ATP), apoi pe un alt spaniol, Eduard Esteve Lobato (27 de ani, 297 ATP), și veți vedea ce ispravă reușise Esteve Lobato în următoarea săptămână. Cezar pierdea greu, în trei seturi, la Rovinj sâmbătă, 19 martie, în semifinale, cu favoritul nr. 1, spaniolul  Javier Barranco Cosano (23 de ani, 283 ATP) la capătul unei suite de patru meciuri, cele trei victorii aducându-i opt puncte ATP.

„Împreună cu Victor ne-am gândit că ar fi momentul să joc un M25, turneu unde am reușit să îmi găsesc un ritm foarte bun și să înving adversari mai bine clasați. Condițiile de acolo mi-au priit, iar faptul că Victor a fost cu mine m-a ajutat mult. În sferturi am salvat și două mingi de meci și am reușit să câștiga, lucru care mi-a dat mare încredere”, ne declara Crețu după turneul de la Rovinj.

Victorie clară la cel mai bine cotat adversar!

Doza de încredere a fost atât de consistentă încât a ales în locul unui nou M25 pe tabloul principal, la Opatija, să meargă în calificări la Zadar Open, un ATP Challenger 80, cu premii în valoare de 45.730 de euro.

„După semifinala pierdută am plecat spre Zadar, cu mașina, la o oră după meci. De la Rovinj la Zadar sunt 400 kilometri și am ajuns la destinație la ora 23:00”.

A doua zi, duminică, era din nou pe teren! A jucat în primul tur de calificări și a dispus de Dragoș Mădăraș (24 de ani, 326 ATP), care reprezintă Suedia, iar luni l-a eliminat pe turcul Ergi Kirkin (23 de ani, 357 ATP).

Ajuns pe tabloul principal, unde, printre alții, juca și cehul Zdenek Kolar, câștigătorul „Concord Iași Open” 2021, , turneul ieșean cu statut ATP Challenger 100, cel mai important din România, urmând să se desfășoare în 2022 între 11 și 17 iulie, Cezar s-a întâlnit marți cu portughezul Elias Gastao (31 de ani, 198 ATP; fost număr 57 ATP în 2016), care la Australian Open 2022 a pierdut în ultimul tur de calificări și care la sfârșitul săptămânii trecute a câștigat un turneu de aceeași valoare la Oeiras (Portugalia)! Cezar nu s-a întâlnit niciodată cu un jucător din primii 200, dar a continuat să joace foarte bine. A câștigat primul set cu 6-2, în al doilea a fost condus cu 2-0, dar nu putea fi oprit din a obține victoria în fața celui mai bine cotat adversar și și-a adjudecat și actul secund, cu 6-4.

Drum lung până la Zadar, dar deloc în zadar!

În turul al II-lea, Crețu s-a confruntat cu spaniolul Carlos Sanchez Jover (21 de ani, 517 ATP), iar jocul său a fost consistent până la 3-1. A început însă să abuzeze de „scurte” care nu și-au mai atins ținta, semn probabil de oboseală, iar adversarul său a reușit patru ghemuri consecutive! Văzându-se condus cu 5-3, Cezar a reușit un break, 5-4, și părea că va întoarce scorul în favoarea sa, dar și-a pierdut propriul serviciu și, implicit, primul set cu 4-6. Spaniolul a servit primul, dar la 1-1 Cezar a irosit două mingi de break, apoi și-a pierdut serviciul și toate ghemurile până la final!

S-a oprit în turul al II-lea, tot după o suită de trei meciuri, victoria din turul I valorând 11 puncte ATP, în timp ce spaniolul a fost eliminat în semifinale în trei seturi! Spaniolul Esteve Lobato, învinsul lui Cezar în sferturi la Rovinj, a ajuns și la Zadar Open în sferturi, unde a fost eliminat de câștigătorul trofeului, în timp ce Kolar (137 ATP) a pierdut în primul tur!

„Și challenger-ul a fost o experiență frumoasă, pe care abia aștept să o retrăiesc. Am jucat cel mai bun tenis al meu timp de trei meciuri, am trecut prin niște momente frumoase. Însă, din păcate, după șapte meciuri la rând, zi după zi, și un drum lung cu mașina, în al optulea meci s-a simțit oboseala fizică și mentală și nu am putut juca la nivel maxim. Cu toate acestea sunt bucuros pentru tot ce am reușit în acele două turnee și sunt convins că am avut multe lucruri pozitive de învățat”, a precizat Crețu.

Cezar Crețu nu va juca nici săptămâna aceasta, ci va continua pregătirea la București pentru un nou asalt în ierarhia ATP.

Citiți și: Mercedes-Benz EQB 300 4Matic: ELECTRIZANT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *