România a avut un debut de vis la Cupa Mondială de rugby din Franța și a deschis scorul în meciul cu liderul mondial, Irlanda! Abia trecuseră două minute ale disputei de sâmbătă, perioadă în care irlandezii probabil erau mai mult cu ochii prin tribune, căutând fețe cunoscute, sau nefiind hotărâți pe care parte a terenului să înscrie primul eseu! Nici nu s-ar fi gândit că vor încasa ei un eseu încă din al treilea minut, autorul fiind un rugbist originar din comuna Prisăcani (județul Iași)!
Gabriel Rupanu (26 de ani) a fost desemnat titularul postului de mijlocaș la grămadă la debutul României la Cupa Mondială împotriva Irlandei, una din candidatele la cucerirea trofeului suprem. Gabi a avut curajul să creadă în acțiunea solitară a „uverturii” Vaovasa și și-a susținut coechipierul plecat hotărât pe contraatac. Ajuns în „22”-ul advers, Vaovasa și-a dat seama că va fi placat și i-a pasat decisiv lui Rupanu, care a sprintat spre cel mai important eseu al carierei!
„N-am fost sută la sută sigur că va reuși totuși să-mi paseze. Am tot strigat la el ca să știe că îl susțin și am primit mingea. Mai aveam 10-15 metri până în terenul de țintă advers, parcă nu-mi venea să cred că am o asemenea oportunitate, să înscriu eu eseu împotriva Irlandei la primul meu meci la Cupa Mondială”.
Gabi mai avea patru eseuri în precedentele 21 de partide bifate pentru echipa națională a României (a debutat în 2019, cu Chile), dar cel cu Irlanda îl va ține mereu minte! Recunoaște însă că i-au cam tremurat picioarele în momentul transformării. Trecuseră doar puține zeci de secunde de când a marcat eseu la centru împotriva unui colos al rugbiului mondial! O astfel de reușită merita parcă mai multe secunde de euforie, dar el nu avea timp!
„Nu reușeam să văd prea bine ecranul care contoriza câte secunde mai aveam la dispoziție pentru a transforma. Am avut senzația că m-am grăbit, dar am văzut că irlandezii se năpustesc spre mine și atunci am șutat”.
Mingea a fost foarte aproape de țintă, dar „Rupi”, așa cum este cunoscut acum, și veți afla mai târziu cum i-a spus unul din cei doi antrenori care l-au descoperit la Prisăcani, a fost mult mai sigur pe sine la o lovitură de pedeapsă dintr-o poziție mai dificilă decât cea de imediat după eseu și a transformat impecabil. Era o perioadă în care România oferea o replică mult peste așteptări! Nu putea rezista însă până la capăt…
„Nu ne-am mai apărat la fel de bine ca la începutul jocului, n-am mai putut ține brațele sus, mai ales în repriza a doua. Am fost neîncrezători și astfel Irlanda a ajuns să câștige cu 82-8. Pregătirea fizică este însă la alt nivel la ei. Sunt obișnuiți să joace în fiecare săptămână meciuri dificile. Noi am avut două luni de pregătire, este totuși greu să ajungem la un astfel de nivel într-un timp atât de scurt”.
Așadar, toate cele opt puncte ale României au avut același autor, Gabriel Rupanu. A început să atragă atenția, fiind deja tatonat de câțiva agenți.
„Mă simt foarte bine la Timișoara, dar aș încerca să trec la un alt nivel dacă va exista vreo ofertă concretă, cu o infrastructură mai bună, cu mult mai mulți fani în spate. Dar deocamdată se apropie meciul cu Africa de Sud, programat duminică. Ne propunem să jucăm la cel mai înalt nivel posibil pe toată durata partidei. Va fi însă foarte greu”.
Dar cine este Gabriel Rupanu?
Originar din comuna Prisăcani, a ajuns la rugby după o selecție la școala gimnazială efectuată de regretații antrenori Petre Florescu și Petre Petrișor în timpul unui mandat al primarului Constantin Chirilă, fratele fostului internațional Ștefan Chirilă și al fostului jucător al Politehnicii Iași, Romeo Chirilă, amândoi stabiliți de mulți ani în Australia. Era prin clasa a IV-a când a mers și în primul său cantonament, la Gura Humorului, dar tot nu-i prea plăcea rugbiul, ci fotbalul. Îl lua fratele său, Mihai, la teren, iar Florescu îl vizita imediat acasă când se întâmpla să lipsească la vreun antrenament. Este știut faptul că Florescu era cam zgârcit cu laudele, dar vedea un mare jucător în Gabi și a ajuns să-l strige „Bijou”, adică „bijuterie” în limba franceză, dar cu accentul pus pe „i”.
„A fost o perioadă foarte frumoasă, mai ales că după fiecare antrenament mergeam la un magazin și ne alegeam ce voiam noi – o ciocolată, un suc sau poate o înghețată. Îmi amintesc și de nuielușa cu care mă mai altoia dl. Florescu atunci când nu deschideam bine, dar nu mi-a prins deloc rău… Am fost la turnee, am jucat multe meciuri, dar acum nu mai există deloc rugby la Prisăcani și nici măcar echipă de fotbal din ce știu eu”.
După încheierea gimnaziului a fost îndrumat spre Centrul Olimpic de la Bârlad, nu la CSS „Unirea” Iași, unde era generația pregătită de prof. Gabriel Popa, din care făceau parte și Marius Simionescu, Marius Iftimiciuc și Vlad Neculau, prezenți și ei la Cupa Mondială. N-a stat deloc pe gânduri, le-a spus părinților că în două zile pleacă, a urcat în tren și dus a fost la Bârlad. A lucrat pe perioada liceului la Centrul Olimpic cu antrenorii Ciprian Popa, Ioan Harnagea și Ion Tinu, a fost repede selecționat la reprezentativa de juniori a României, cu care a cucerit medalia de bronz la Campionatul European, al doilea eșalon valoric. La final de juniorat a avut oferte de la toate cluburile importante din țară.
„Aș fi analizat și oferta Iașului, mi-aș fi dorit să joc mai aproape de casă, dar la Iași nu exista un nivel profesionist. La Prisăcani antrenamentele erau de două ori pe săptămână, pe când la Bârlad numai duminica aveam liber. Mă obișnuisem cu acest regim, așa că am optat pentru Timișoara și sunt foarte mulțumit de alegerea făcută”, își amintește Gabriel Rupanu.
A spus deja că se simte foarte bine la Timișoara, unde de doi ani este titular, dar știe că este pregătit și pentru un eventual pas înainte.
„Nu este o presiune în plus pe umerii mei că voi fi urmărit deoarece am marcat cu Irlanda. Mă motivează să fiu și mai bun, să muncesc și mai mult, să contribui cât de mult pot la o prestație de ansamblu a echipei României care să-i surprindă plăcut pe cei care au încredere în noi”, ne-a mai spus rugbistul din Prisăcani urcat în trenul care l-a dus mai întâi la Bârlad și de acolo în lumea bună a rugbiului.
Citiți și: Totul despre NOUL Peugeot E-3008: 700 kilometri autonomie și încărcare în 30 de minute! (VIDEO)