Clubul Sportiv Flex Iași, într-un strâns parteneriat cu Consiliul Local Iași și Federația Română de Powerlifting, va organiza în Sala Polivalentă din Iași, între 29 septembrie și 1 octombrie, ediția din acest an a Campionatelor Naționale de powerlifting clasic pentru seniori, juniori I și II și Masters, atât la masculin, cât și la feminin. Vor veni să concureze la Iași cei mai puternici oameni din țară în cele trei probe: împins din culcat, îndreptări cu haltera și genuflexiuni cu haltera.

Președintele CS Flex Iași, Florin Preduchin, își amintește că la primul concurs la care a participat una din probe a fost înlocuită cu alta pe care până și elevii o au ca probă de control la ora de educație fizică.

„Am participat în 1975, împreună cu Florin Vezeteu, la primul meu concurs de powerlifting. A avut mai mult caracter demonstrativ, ca și cel de culturism, organizate cu prilejul tradiționalei competiții de haltere «Cupa 30 Decembrie», la Cluj-Napoca. Am concurat atunci la împins, la genuflexiuni, dar îndreptările au fost scoase din concurs, nici nu știu din ce motiv, și au fost înlocuite cu tracțiuni la ceafă!”, ne-a declarat președintele CS Flex Iași.

Florin Preduchin a început să organizeze la Iași concursuri de powerlifting încă din anii 1980, la tradiționala „Cupa Unirii” la culturism, iar în 1990 a fost invitat la o puternică întrecere în Ungaria, „Cupa Dunării”, desfășurată la Ajka, unde s-a prezentat cu sportivul Cornel Meciu, din Cluj-Napoca. 

„Noi eram obișnuiți cu powerlifting-ul clasic, precum Naționalele pe care le vom organiza la Iași și aș vrea să le mulțumesc pe această cale consilierilor locali pentru susținerea financiară primită! Am văzut însă în Ungaria sportivi ce concurau cu echipamente speciale, care îi ajutau să obțină performanțe mai bune. Cornel însă a mers la prima încercare și a impresionat toată asistența. Organizatorii i-au spus că va avea rezultate și mai bune dacă va folosi acele bandaje. Am acceptat, dar nu era obișnuit cu ele, se deplasa precum un robot și a ratat încercarea. Le-a dat jos, a concurat fără vreun ajutor și a treia încercare a fost reușită!”, își amintește Preduchin.

Așadar, la Iași vom vedea, în premieră, un veritabil festival de powerlifting clasic, la care vor concura cei mai buni sportivi români.

„Intrarea va fi liberă, iar spectatorii vor avea ocazia să vadă bărbați puternici, femei puternice. Dacă la haltere vorbim despre forță explozivă, la powerlifting apare forța pură, fiind considerat cel mai reprezentativ sport de forță! Cele trei probe de concurs solicită cele mai mari grupe musculare în efort specific de forță”, ne-a mai spus Florin Preduchin.

Citiți și: VIDEO Oficial: Noul Ferrari Purosangue!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *