Stomart Iași a susținut deja primul turneu final din actualul sezon baschetbalistic, încheind Campionatul Național Under 15 pe locul al patrulea. A fost o calificare în premieră pentru club în semifinale, rezultatul final putea fi și mai bun dacă echipa n-ar fi fost „ciupită” în ultimul meci din faza grupelor, cu CSS CSM Ploiești (scor 63-65), premergătoare semifinalelor, însă Stomart a atras atenția nu doar prin jocul echipei, ci și prin câteva individualități. Laureatul este Mihnea Gae, nominalizat în echipa ideală, cel care până în ultimele două minute ale finalei mari, câștigată de echipa ploieșteană, in-extremis, cu ACS U-BT Cluj-Napoca, era și cel mai bun marcator al turneului final, titlu pe care l-a pierdut pentru doar trei puncte diferență! Viitorul lui Mihnea sună tare bine și ar putea fi o chestiune de timp până când numele talentatului baschetbalist nu va mai fi chiar imediat asociat cu al Marei Gae, sora sa, tenismena care anul trecut, la 17 ani, triumfa la US Open la dublu junioare!

Fratele campioanei de la US Open joacă baschet cu mult succes la Stomart Iași!

Mihnea Gae este bucureștean și a învățat de la 8 ani să joace baschet, acasă, la BC Slam, cu antrenorul Miroslav Zlatkovic, cel care coordonează colectivul de antrenori de la Stomart Iași. După ce antrenorul a venit la Iași, Mihnea a trecut la Dan Dacian București, club cu care a cucerit medalie de bronz în 2022, la Under 13, și de argint, în 2023, la Under 14, dar părinții săi își doreau un nivel și mai intens de performanță, la fel ca și în cazul Marei, care deja a atins la junioare un nivel de invidiat. A venit la Iași după primul său antrenor, a continuat să fie convocat la lotul național al României și este elev în clasa a VII-a A (diriginte – prof. Agnes Lăzărescu) la Liceul Teoretic Waldorf.

„Am început cu tenisul, am practicat simultan și înotul, iar apoi am încercat și fotbalul, dar nu mi-a plăcut. Baschetul m-a cucerit definitiv, iar când primul meu antrenor m-a asigurat că la Stomart voi găsi toate pârghiile spre înalta performanță n-am ezitat să vin la Iași. Părinții au avut încredere în decizia mea, le-am demonstrat de-a lungul anilor că sunt un tip destul de responsabil”, mărturisește Mihnea Gae. 

„Este un shooter prin excelență, cel mai bun din România, este născut pentru a înscrie. Are calități certe, dar trebuie să avem grijă cum i le dezvoltăm în continuare”, ne-a declarat Ovidiu Stochici, președintele și fondatorul Stomart Iași.

Mara este foarte înaltă (1,90 metri), Mihnea are și el deja 1,90 metri înălțime și probabil se va opri din crescut în jurul a 2 metri, o înălțime foarte bună pentru poziția 2 în baschetul actual.

„Mihnea, ca și alți jucători ai noștri, va trebui ca peste un an sau doi să joace deja la nivel de seniori într-o competiție cât mai importantă. Noi le vom asigura pregătirea corespunzătoare pentru ca la maximum 19 ani să devină baschetbaliști pe care un antrenor să se poată bizui la nivel de seniori”, a adăugat Stochici.

L-am întrebat pe Mihnea cine este mai talentat: el sau Mara?

„Nu m-am gândit niciodată. Poate că fiecare dintre noi ar fi tentat să creadă că este mai talentat, dar eu consider că suntem egali. Chiar n-aș ști să spun care e mai talentat, dar știu sigur că amândoi suntem talentați, Mara este foarte bună în tot ce face. Vreau să mă perfecționez mai ales în apărare și sper ca pe la 17-18 ani să ating și eu o performanță cât mai răsunătoare. Visez să joc în Spania, la Real Madrid, sau în Serbia, la Partizan Belgrad. Nu mă tentează NBA, acolo se joacă mai mult pentru fani decât pentru baschetul în sine”, a adăugat Mihnea Gae.

Mihnea nu este însă singurul jucător de la Stomart remarcat la turneul final găzduit de cea mai impunătoare sală din România, BT Arena, din Cluj-Napoca. Obișnuiți ai lotului național sunt și Mihai Popa (locul al doilea la pase decisive; cel mai bun marcator în 2023, când Stomart ocupa locul 7) și Andrei Rusu (locul al doilea la intercepții), toți cei trei jucători evoluând și la grupele superioare de vârstă, U16 și U18, grupe care alături de cea U14 continuă cu șanse reale cursele de calificare la turneele finale. Robert Vlădeanu, Alexandru Riglea și David Arădoaie au atras și ei atenția, lotul pe care s-a bazat gruparea ieșeană bazându-se și pe Cezar Sîrbu, Eduard Constantiniu, Ianuș Lisii, Alexandru Alexa, Dominic Hailă și David Odoviciuc.

Sursa foto: U-BT Cluj-Napoca.

Citiți și: Test Autoplay: MG4 Electric – Ambiție chineză sub protecție britanică!

1 thought on “Fratele campioanei de la US Open joacă baschet cu mult succes la Stomart Iași!

  1. Felicitari echipei Stomart Iasi pentru performanta obtinuta la Campionatul National Under 15! A fost o calificare incredibila in semifinale, iar locul patru obtinut demonstreaza talentul si determinarea voastra. Pacat de ultimul meci, dar voi ati reusit sa atrageti atentia nu doar prin jocul echipei, ci si prin individualitatile voastre. Felicitari lui Mihnea Gae pentru nominalizarea in echipa ideala si pentru performanta sa la turneul final. Este clar ca are un viitor stralucit si noi suntem mandri sa il avem la echipa noastra. In plus, este si fratele Marei Gae, tenismena care a triumfat la US Open la dublu junioare, ceea ce demonstreaza ca talentul este in sangele familiei voastre. Va uram succes si in continuare si suntem convinsi ca Mihnea si ceilalti jucatori vor ajunge la nivelul de performanta dorit. Este minunat sa vad ca la Stomart Iasi se dezvolta atat talent sportiv, cat si caractere responsabile si determinate. Sunt convinsa ca veti face multe realizari in viitor si ca veti deveni baschetbalisti remarcabili, pe care antrenorii se vor bizui la nivel de seniori. Felicitari, Stomart Iasi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *